Tupakoitko parvekkeella? Saatat tuhota chiliviljelmäsi

Tupakointi ja chilien kasvattaminen samassa tilassa voi koitua viljelyksien tuhoksi. Tupakoitsijat voivat tartuttaa huomaamattaan kasveihin parantamattoman taudin.

Chilipaprikat ovat alttiita monenlaisille kasvisairauksille ja homeille. Tupakointi ja chilin kasvatus eivät kuulu yhteen, sillä tupakka saattaa tartuttaa kasveihin mosaiikkiviruksen.

Tupakan virus leviää helposti viljelmiin tupakoivan käsien kautta, kun chilikasvustoja kosketellaan. Sauhuttelijoita ei siis tulisi päästää kosketuksiin parvekeviljelmien kanssa, mikäli mielii saada chileistään satoa. Helpoin tapa torjua viruksen leviämistä on pestä kädet oitis tupakoinnin jälkeen.

Mosaiikkivirus näkyy kasvin lehtiruotien välisinä vaalean vihreinä tai kellertävinä mosaiikkimaisina laikkuina. Virus ei välttämättä tapa kasvia, mutta hidastaa sen kasvua. Virukseen ei auta mikään kemiallinen myrkky. Tutkimusten mukaan virus voi säilyä kuivatun kasvin osissa jopa yli 50 vuotta. Jos olet varma, että chilisi on saanut mosaiikkivirustartunnan, on kasvi syytä eristää muista viljelyksistä, sillä virus tarttuu helposti. Kaikki viruksen saastuttamat lehdet on syytä poistaa. Mikäli oireet jatkuvat, tulee koko kasvi hävittää.

Lähde: Suomen Chiliyhdistys ry

Lue myös

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja