Tupakan hinnoissa huimat erot EU:ssa: Kallein maa lähes tuplasti Suomea tyyriimpi – halvimmillaan askin saa alle puoleen hintaan

Suomea on totuttu pitämään kalliina maana millä tahansa mittarilla. Tupakan osalta Suomi ei kuitenkaan nouse kärkeen, vaikka puolivälin hintavammalla puolella ollaankin.

Euroopan unionin tilastoviranomaisen Eurostatin tilastojen mukaan viime vuonna Suomi sijoittui tupakan hinnassa lähelle Euroopan keskiarvoa. Tuoreet tilastot kesältä ovat samansuuntaisia.


Suomessa 20 savukkeen tupakk-aaski maksaa Eurostatin tietojen mukaan noin 5,7 euroa. Hinta on hieman enemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Belgiassa. Vertailun vuoksi Virossa tupakka-aski maksaa noin kolme euroa.

Verotus suurin syy vaihteluun

Tupakan hintataso vaihtelee maan yleisen hintatason mukaan, mutta merkittävin syy liittyy maiden välillä suuresti vaihtelevaan verotukseen.

Toisissa maissa tupakointia on pyritty hillitsemään tupakan verotusta kiristämällä toisia enemmän.

Tupakka-askien kauhukuvista huolimatta moni jatkaa tupakointia 1:11

Kalleinta tupakointi on Isossa-Britanniassa, jossa aski maksaa noin 10,5 euroa. Seuraavina seuraa Irlanti, jossa tupakka maksaa hieman 9,7 euroa askilta. Kolmantena on Ranska, jossa askin hinta on yli 6,7 euroa.

Halvimmalla tupakoitsija pääsee Latviassa, jossa aski maksaa vain 2,3 euroa. Edullista tupakkaa myydään myös Bulgariassa ja Liettuassa.

Taksi: Ennen kahvi oli kielletty ja tupakka sallittu 1:45

Lue myös:

    Uusimmat