Päivä täynnä kyyneliä ja hiljaista kansaa: Näin mäkilegenda Matti Nykänen on saateltu ikuiseen lepoon – MTV Uutiset seuraa Nykäsen hautajaisia koko päivän

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on siunattu tänään haudan lepoon Jyväskylässä. Yleisö pääsi tilaisuuden jälkeen kunnioittamaan Nykästä hautajaissaattueen reitillä.

MTV Uutiset on seurannut hautajaispäivän tapahtumia tiiviisti koko päivän. MTV Uutiset Live näytti koskettavimmat hetket suorana tapahtumapaikalta. 

Kello 13 jälkeen vieraat poistuivat kappelista. Mukana olivat Nykäsen Vieno-äiti sekä leski Pia Talonpoika.


Lähimmät omaiset olivat arkun äärellä silminnähden liikuttuneita ja surun murtamia.

Pia-leski kävi silittämässä arkkua, ja Nykäsen Vieno-äiti itki kyynelet valuen.

Hautajaissaattue päättyi Laajavuoren hyppyrimäelle, jonne oli kokoontunut satoja ihmisiä. Paikalla pidettiin myös minuutin hiljainen hetki, jonka päätteeksi ihmiset taputtivat. Yleisöstä myös huudettiin, että legenda lähti. 

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen:

Iltapäivällä Matti Nykäsen omaiset jatkoivat yksityiseen muistotilaisuuteen. Tilaisuuteen ei päästetty sivullisia.

Nykänen haudataan vasta myöhemmin, mutta hautapaikalla Jyväskylän vanhalla hautausmaalla oli jo lauantaina aamulla tuoreita neilikoita. Tummanpunaiseen ja valkoiseen neilikkaan oli kiinnitetty kortti, jossa luki "Lepää rauhassa Matti".

Haudalle oli tuotu myös Matin nimellä varustettu hautakynttilä. Hautapaikalta oli poistettu lumi, ja se oli hiekoitettu.

Heti siunaustilaisuuden jälkeen haudalle ilmestyi kukkia ja kynttilöitä.

Nykänen tuhkataan ja haudataan isänsä viereen vasta muutaman viikon päästä hautajaisista, kertoi Nykäsen leski Seiskalle aiemmin.

Hautajaiset pidetään myös ilman valtiollisia seremonioita. Valtio kuitenkin kustantaa Nykäsen hautajaiskuluja 20  000 euroon asti.

Moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Matti Nykänen kuoli 3. helmikuuta Lappeenrannassa.

"Jokaisella mielipide Nykäsestä"

Matti Nykäsestä kuoriutui julkisuuden henkilönä useampia kerroksia.

Nykäsen julkisuuden kivijalkana olivat ainutkertaiset urheilusaavutukset.

–  Nykäsen mäkihypyn 21 arvokisamitalia ovat määrä, jollaisesta Olympiakomitean nykyinen johto ei edes uskalla nähdä unia, arvioi liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen Jyväskylän yliopistosta aiemmin STT:lle.

Nykänen otti urheilu-uransa jälkeen 1990-luvun alussa rohkean askeleen, kun hän aloitteli laulajanuraa. Se kesti vähättelystä huolimatta yli neljännesvuosisadan.


Nykäsen heittäytymistä tilanteesta toiseen auttoi se, että hänessä oli rosoista tarttumapintaa.

Matti Nykäsen kuoleman on sanottu olleen Suomen yhtenäiskulttuurin viimeinen henkäys yhä sirpaleisemmassa maailmassa. Jokaisella oli hänestä mielipiteensä.

Lue myös:

    Uusimmat