Tuore tutkimus: Ihmiset syövät suuret eläinlajit sukupuuttoon – ratkaisu olisi olemassa, jos siihen vain tartuttaisiin

Tuore tutkimus: ihmiset syövät suuret eläinlajit sukupuuttoon 0:52
Videolla eläinlajeja, joita sukupuutto uhkaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan on mahdollista, että ihmiset syövät maapallon suurimmat eläimet sukupuuttoon. Kymmenhenkinen tutkijaryhmä huomasi analyysissään, että maailman 362 suurimmasta eläinlajista miltei kahta kolmasosaa uhkaa sukupuutto. 70 prosenttia lajeista on sellaisia, että niiden populaatio pienenee.

98 prosenttia lajeista on sellaisia, että eläinten lihan ja ruhon osien hankinta uhkaa niiden tulevaisuutta. Lajien joukkoon kuuluvat muun muassa Afrikan norsu, valashai ja nahkakilpikonna.

Esimerkiksi valashai on vaarassa, koska ihmiset metsästävät niitä haineväkeiton valmistusta varten. Myös nahkakilpikonnien liha ja munat maistuvat ihmisille. Afrikan norsua taas uhkaa norsunluun kysyntä ja siihen kannustava salametsästys.

Hyvänä esimerkkinä valaanpyyntikomissio

Tutkimus julkaistiin keskiviikkona Conservation Letters -tiedelehdessä. Tutkijat listasivat ensin maailman suurimmat lajit niiden painon mukaan. Tämän jälkeen he vertasivat näiden lajien populaatiotietoja kansainvälisen luonnonsuojeluliiton uhkaindekseihin, jotka kertovat mitkä tekijät uhkaavat erilaisia eläinlajeja.

Tutkijat esittävät, että maailman valtiot tarttuvat toimeen mahdollisimman nopeasti suurten lajien suojelemiseksi. He käyttävät esimerkkinä kansainvälistä valaanpyyntikomissiota, joka on onnistuneesti kyennyt suojelemaan valaita.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat