Mainos

Tuontiautojen verotuskiistassa hovioikeuden päätös – tuhannet voivat menettää korvauksensa

Autoverokiistan uusin erä päättyi Tullin voitoksi, ja se voi välttää miljoonakorvaukset.

Turun hovioikeuden päätös tuontiautojen verotukseen liittyvässä jutussa voi viedä korvausmahdollisuuden yli 13 000 ihmiseltä.

Näin moni suomalainen on vaatinut Tullia korvaamaan tuontiauton arvonlisäveron, jonka EU-tuomioistuin totesi vuonna 2009 unionin oikeuden vastaiseksi.

Kyseessä on pitkä kiista, ja uusin päätös koskee niitä ihmisiä, jotka ovat esittäneet korvausvaatimuksensa 19.3.2012 jälkeen.

Vaatimukset ovat olleet odottamassa oikeusprosessin loppuun saamista. Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti kiistan viime vuonna verokorvauksia havittelevien voitoksi.

Hovioikeus kuitenkin päätyi toiseen ratkaisuun 13. kesäkuuta antamassaan tuomiossa.

Korkein oikeus ratkaisee lopulta asian

Hovioikeuden tuomion perusteella vahingonkorvausvelka on vanhentunut, jos sitä on vaadittu 19. maaliskuuta 2012 jälkeen. Tämän jälkeen vaatimuksen Tullille esittäneet ihmiset menettävät mahdollisuuden korvauksiin, mikäli hovioikeuden tuomio ei muutu korkeimmassa oikeudessa.

Hovituomio koski yhtä miestä, mutta tuomiota sovellettaneen kaikkiin muihinkin vastaaviin tapauksiin.

– Samat ratkaisuperusteet soveltuvat näihin yksittäisiin (yli 13 000) tapauksiin, kertoo tulliasiamies Jarmo Nieminen Tullista.

Korvauksia havittelevien on vielä odotettava Korkeimman oikeuden lopullista päätöstä asiassa. Vasta sitten selviää, maksaako Tulli korvaukset vai menettävätkö ihmiset ne.

Tulli voi välttyä 20 miljoonan laskulta

Tulli on hovipäätökseen tyytyväinen. Jos päätös jää voimaan, Tulli vapautuu kymmenien miljoonien eurojen vahingonkorvausten maksamisesta. Tuomion rahallinen arvo on Niemisen mukaan noin 20 miljoonaa euroa, kun lasketaan viivästyskorot mukaan.

Veron määrä on keskimäärin 800–900 euron tuntumassa, Nieminen kertoo.

Nieminen luonnehtii hovipäätöstä merkittäväksi.

– Euroissa mitattuna asialla on valtion rahatilanteessa jonkinlainen merkitys, hän sanoo.

Mistä verojupakassa on kyse?

Autoverokiista sai alkunsa siitä, kun Euroopan unionin tuomioistuin totesi vuonna 2009, että autoveron arvonlisävero eli elv on yksityisiä autontuojia syrjivä ja siten unionin oikeuden vastainen.

Ongelmaksi muodostui muun muassa, milloin korvausvaatimus pitäisi esittää, jotta se ei olisi vanhentunut. Vanhentumislain mukaan yleinen vanhentumisaika on kolme vuotta.

Korkein oikeus päätyi siihen, että vanhentumisaika alkoi juosta EU-oikeuden päätöksestä 19.3.2009 alkaen.

Siitä lähtien kolmen vuoden aikana esitetyistä vaatimuksista piti Korkeimman oikeuden päätöksen perusteella maksaa ihmisille korvauksia, Nieminen kertoo. Niemisen mukaan nämä korvaukset on jo maksettu, yhteensä noin 200 000–300 000 euroa.


---

0:58

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.