Tuomas Virkkusen kommentti: Real Madridin 160 miljoonan euron hankinnat totaalisia floppeja – ”Poikkeuksellista ja todella hälyttävää”

Puolustuspelaamisen kuntoon laittaminen oli avain Zinedine Zidanen miehistön menestykseen viime kaudella. Real Madrid päästi vain 43 maalia 51 otteluun. Toistaiseksi tällä kaudella myös se ainoa viime kaudella toiminut osa-alue, puolustus, on pettänyt pahasti, kirjoittaa C Moren jalkapalloselostaja Tuomas Virkkunen.

Koronatauon jälkeisen ajan Real oli Espanjan La Ligan paras joukkue. Se nappasi kuitenkin mestaruutensa olemalla vähiten huonoin kärkiryhmästä. Vakuuttavaa ja laadukasta ei Realin viime kauden tekemisestä saanut millään. Tiukat ottelut Real kuitenkin käänsi hyväkseen, koska puolustus toimi. 

Hälyttävä muutos on tapahtunut tälle kaudelle. Viime kaudella omiin meni 0,8 maalia per ottelu, nyt 1,4. Yhteensä 17 päästettyä maalia 12 otteluun. 

Edes nämä lukemat eivät kerro hälyttävintä ongelmaa, vaan Real päästää tätä nykyä vastustajan laukomaan 10,7 kertaa ottelussa, kun viime kaudella lukema oli 8,9.

Ihan alkukaudesta pisteitä kuitenkin vielä ropisi, koska Thibaut Courtois venyi loisteliaisiin torjuntoihin 2-3 kertaa ottelussa, ja Real onnistui rääpimään voittomaalin vakuuttamatta millään tavalla hyökkäyspelinsä osalta.

Cristiano Ronaldon jälkeisen ajan maalintekovastuu on tippunut Karim Benzeman harteille. Benzema oli maaginen viime kaudella, mutta tälle kaudelle tahti on ollut nihkeämpää.

Vinicius on edelleen turhauttava pelaaja, joka saa potentiaalinsa vain aniharvoin esiin. Rodrygo ei niinkään usein, eikä Marco Asensio ole vieläkään palannut polvivammaansa edeltävälle tasolle. 

Nimekkäät, yhteensä 160 miljoonan hankinnat, Luka Jovic ja Eden Hazard ovat olleet täysfloppeja. Villarreal-tasapelin positiivisin Real-pelaaja oli Mariano Diaz. Sen pitäisi jo itsessään soittaa hälytyskelloja ja kovaa.

Kaikkien pelin osa-alueiden toimivuus lankeaa kuitenkin Zidanen harteille. Zizoun palapelin on sanottu kaikkien näiden vuosien ajan olevan kameleonttimainen, mitä se on ollutkin. Tällekin kaudelle on kokeiltu kolmea eri ryhmitystä, vaihtelevin tuloksin. Ryhmitystäkin suurempi asia on kuitenkin pelitapa, joka edelleen on hyvin vaikeasti määriteltävissä, jos ollenkaan. 

Tämän kauden suurin ongelma on ollut pelin hajoaminen pelin sisällä. Villarreal-peli oli loistava osoitus siitä. Keskikentän kolmikko Toni Kroos-Luka Modric-Martin Odegaard syötti keskenään 60 syöttöä ensimmäisellä puoliajalla. Kolmikko voitti 12 kertaa pallon takaisin vastustajalta. Kun Zidane vaihtoi Odegaardin pois toisella puoliajalla, Real menetti kaiken kontrollin ja ideansa peliin. 

Kolme vuotta takaperin Zizoun ryhmä napatessa tuplan (Mestarien liiga+La Liga), nähtiin La Ligan "vähäpätöisimmissä" peleissä monesti B-miehistö. Ajoittain se pelasi jopa paremmin kuin ykkösmiehistö, mutta suurin anti oli se, että A-ryhmä pääsi huilaamaan. 

Tälle kaudelle rotaation toteuttaminen ei ole ollut mahdollista, koska vanhan kaartin pelaajat, Marcelo etunenässä, ovat jo hasbeenejä. Sen lisäksi penkki on jo niin kapea, että jopa paikallisvastustaja Atleticolla on tätä nykyä käytössään laajempi ja laadukkaampi rosteri. Ja se jos jokin on jo poikkeuksellista ja todella hälyttävää. 

Lue myös:

    Uusimmat