Tulipalo vei kodin 250 porilaiselta – Teija ja Alpo ovat jo toista kuukautta evakossa, paluu kotiin häämöttää vielä kaukana: "Seinät tuntuvat kaatuvan päälle"

4:39
Katso videolta koskettava hetki, kun asukas Alpo Hakala liikuttuu kyyneliin kertoessaan tapahtumista.

Kun Porin Keskuskartano syttyi tuleen 15. toukokuuta, talon 250 asukasta menettivät väliaikaisesti kotinsa. Tulipalon alta paenneet porilaiset ovat saaneet yhteisöltään paljon tukea hankalassa tilanteessa.

Kaksi kuukautta Porin Keskuskartanon palon jälkeen talon asukkaat joutuvat yhä pysymään poissa kodeistaan. Talojen asukkaat ovat päässeet muuttamaan tavaransa pois, mutta kotiin he eivät pääse palaamaan vielä pitkään aikaan.

Kahdeksannessa kerroksessa asuva Teija Hakala ja hänen puolisonsa Alpo Hakala olivat ehtineet asua kerrostalossa jo 15 vuotta. He molemmat kaipaavat takaisin kotiin.

– Seinät tuntuvat kaatuvan päälle, kyllä omaa kotia on ikävä, Teija Hakala kertoo.

Sisko kertoi talon palavan

Pariskunta oli Porin keskustassa, kun naapuritalossa asuva Teijan sisko soitti hänelle ja kertoi tulipalosta.

– Hän sanoi, onko kaikki hyvin ja missä me olemme. Hän sanoi, että E-rapussa palaa, mitä luulin ensin vitsiksi. Sitten hän soitti pojalleni, joka oli kotona ja käski hänen tulla pois asunnosta.

Kotikadulla he huomasivat, kuinka paksu savu kohosi rakennuksen toisesta päästä. 19-vuotias poika oli vielä rakennuksessa sisällä, poliisi ja pelastuslaitos olivat paikalla.

– Pian poika tuli rakennuksesta pihalle kissa kantokopassa. Sisko oli todennut, että ilman kissaa et lähde.

Apua tutuilta ja tuntemattomilta

Ensimmäiset päivät palon jälkeen he majoittuivat perheenjäsentensä luona. Alkuun kaikesta tavarasta oli pulaa. Ystävät ja tuttavat lahjoittivat vaatteita, pesuaineita ja kissanruokaa. Omia tavaroita sai hakea rakennuksesta kolme päivää myöhemmin.

– Olemme saaneet uskomattoman paljon apua. Siitä täytyy olla todella kiitollinen, liikuttunut Alpo Hakola sanoo.

– Saimme Punaiselta ristiltä ruoka-apua ja kontista huonekaluja, ennen kuin saimme omat, Teija listaa.

Syttymissyytä tutkitaan

Palo sai alkunsa häkkivarastojen tai niiden vieressä olevan tuuletusparvekkeen kohdalla E-rapussa. Palossa ei sattunut henkilövahinkoja ja poliisi tutkii yhä palon syttymissyytä.

Tällä hetkellä Keskuskartanon talon ylimmän kerroksen päälle rakennetaan väliaikaista vesikattoa. Ylin kerros talosta on purettu pois palaneelta osalta. Tulipalon vahinkojen arvioidaan olevan miljoonaluokkaa.

Korjaus kestää pitkään

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Majasaari kertoo MTV Uutisille, että asukkaat pääsevät todennäköisesti palaamaan taloon ensi kevään aikana.

– Arvion mukaan työt ovat valmiit toukokuuhun mennessä. Voi olla, että osiin alimmista kerroksista pääsee muuttamaan jo ennen sitä tämän vuoden puolella, mutta tämä riippuu monesta asiasta.

– Syksyllä pääsemme kilpailuttamaan urakoitsijan, joka toteuttaa talon isoimmat korjaustyöt. Osassa vähiten vaurioituneista asunnoista on tällä hetkellä meneillään purku ja kuivaustyöt. 

Majasaaren mukaan Keskuskartano oli 60-luvulla pohjoismaiden suurin asuinkerrostalo ja monelle porilaiselle tärkeä kaupungin maamerkki.

– Siinä kohtaa, kun rakennusta aletaan korjata, voi olla, että museovirastokin ottaa kantaa siihen, miltä rakennus tulee julkisivultaan näyttämään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja