Tulevaisuus on täällä: Älypuhelin korvaa pian sinunkin lompakkosi

35 prosenttia suomalaisista kuluttajista voisi harkita mobiililompakkoa fyysisen lompakon sijaan. Visa Europen teettämän selvityksen mukaan kuluttajat siirtyvät seuraavan viiden vuoden aikana nopeasti mobiilimaksamiseen.

Entä, jos et enää koskaan käyttäisi käteistä? Ei seteleitä, ei kolikoita – enää koskaan.

Osa suomalaisista on jo valmis hylkäämään käteisen rahan. Visa Europen teettämän selvityksen mukaan kuluttajat siirtyvät seuraavan viiden vuoden aikana mobiilimaksamiseen nopeammin kuin koskaan aiemmin. Suomessa mobiilimaksamisen ennustetaan yli kaksinkertaistuvan seuraavan viiden vuoden aikana.

Yli 20 prosenttia kuluttajista uskoo käyttävänsä mobiililaitetta maksuvälineenä vuoteen 2020 mennessä. Eurooppalaisista 53 prosenttia uskoo tulevaisuudessa käyttävänsä mobiililaitetta maksamiseen vähintään kerran viikossa.

35 prosenttia suomalaisista on kiinnostuneita käyttämään mobiililompakkoa maksamiseen. Seitsemän prosenttia ilmaisi kiinnostusta käyttää älypuhelintaan arkisiin lähimaksuihin kaupassa.

Suomessa suositut sovellukset ja musiikki ovat edelleen mobiililaitteilla ostetuimpia tuotteita. Visan mukaan moni ostaa verkosta kuitenkin jo arvokkaampiakin tuotteita, kuten lomamatkoja ja elektroniikkaa.

35 euroa viikossa – muttei vielä

Keskimääräinen kuluttaja käyttää mobiilimaksamiseen viikoittain arviolta noin 35 euroa vuoteen 2020 mennessä. Se on Suomessa 13 euroa enemmän kuin tänä päivänä.

Kuluttajat, jotka käyttävät jo nyt mobiililaitteitaan maksamiseen ovat myöntyväisempiä myöskin uusille maksutavoille.

– Vaikka olemmekin innoissamme siitä, että kuluttajat uskovat kaksinkertaistavansa viikoittaisen mobiilimaksamisensa seuraavan viiden vuoden aikana, uskomme Visalla että nämä luvut ovat maltillisia ja todelliset luvut tulevat olemaan vieläkin korkeampia, kommentoi Executive Director for Mobile Jeremy Nicholds Visa Europelta.

– Edellytykset digitaaliseen maksamiseen kohdistuviin vaatimuksiin ja odotuksiin ovat nyt olemassa. Enää ei ole kysymys siitä, ottavatko kuluttajat uuden maksutavan vastaan, vaan kuluva vuosi on jo mobiilimaksamisen arkipäivää.

Toisaalta ei liene ihme, että Visa suhtautuu mobiilimaksamiseen positiivisesti. Visa Europe on Euroopan suurin maksutapahtumien välittäjä, ja olisi omituista, jos he suhtautuisivat mobiilimaksuihin nihkeästi.

Mobiilimaksut aiheuttavat edelleen huolta kansalaisille. Petoksiin ja turvallisuuteen liittyvät huolenaineet ovat yleisin este käyttöönotolle. Yksityisyyteen liittyvät huolet ovat seuraavana. Viimeisimpänä tulevat ne, jotka myöntävät, etteivät yksinkertaisesti tiedä miten mobiilimaksaminen toimii.

Mitä mieltä sinä olet?

Mobiilimaksamisen tutkimus tehtiin 30. huhtikuuta – 20. toukokuuta 2015 välisenä aikana kuudessa Euroopan maassa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britaniassa. Tutkimukseen osallistui 12 015 henkilöä, noin 2000 vastaajaa per maa.

Lähde: Pilgrim Oy

Lue myös:

    Uusimmat