Tulevaisuuden ruokatottumuksissa korostuvat ruuan elämyksellisyys, terveellisyys, eettisyys ja vaivattomuus. Vaihtoehdot ruokailun järjestämiseen lisääntyvät, mutta samalla myös halu valmistaa ruokaa itse säilyy. Kiireiset nykyperheet arvostavat ruuanvalmistuksen nopeutta ja vaivattomutta, mutta toisaalta ruuanlaiton harrastaminen on nousemassa uudeksi elämysten lähteeksi. Eettisyyttä ja ekologisuutta arvostetaan ja niiden tulevaisuuteen uskotaan.
Tähän suuntaan ovat suomalaisten ruokatottumukset kehittymässä Kuluttajatutkimuskeskuksen vasta valmistuneen tutkimuksen mukaan. Erikoistutkija Johanna Varjosen toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin ruokatottumusten tulevaisuuden suuntauksia haastattelemalla kaupan keskusliikkeiden myyntijohtoa, suurimpien ruokatehtaiden tuotekehityksestä vstaava henkilöitä, ruokatoimittajia, kotitalousopettajia, ravitsemusterapeutteja sekä eri ikäisiä ja eri elämänvaiheessa olevia kuluttajia.
Valmisruuat vain vatsan täytettä
Johanna Varjosen mukaan erilaisten ruokailupalvelujen yleistyminen, ulkonasyöntimahdollisuuksien lisääntyminen ja valmisruokavalikoimien laajeneminen mahdollistavat sen, että vaihtoehdot ruokailun järjestämiseen lisääntyvät koko ajan. - Erityisesti perheet ovat nykyisin niin kiireisiä, että työn ja perheen yhteensovittaminen ei onnistuisi, jos ei olisi valmisruokia, hän huomauttaa. Valmisruuista puuttuu kuitenkin kuluttajien kaipaama elämyksellisyys, ja niitä pidetäänkin vain vatsan täytteenä. - Kuluttajat toivovat, että valmisruuista tulisi hohdokkaampia, ja tähän suuntaan ollaankin menossa, uskoo Varjonen.
Varjosen mukaan vaihtoehtojen lisääntyminen ei kuitenkaan johda siihen, että ruuanvalmistus kodeissa kokonaan loppuisi. - Myös itse tekeminen säilyy tulevaisuudessakin kuvassa mukana, vaikkakin vaivattomuus on entistä tärkeämpää, hän toteaa. Vastapainona nopealle ja vaivattomalle ruuanlaitolle uusia elämyksiä etsitään tekemällä ruuanvalmistuksesta harrastus ja seuraamalla television viihteellisiä ruokaohjelmia.
Terveellisyys säilyy ruuanvalintaperusteena
Terveellisyys säilyy jatkossakin tärkeänä ruuanvalintaperusteena. Varjosen mukaan kaupan ja teollisuuden suhtautuminen ruuan terveellisyyteen on mutkatonta. - Terveellisyyden uskotaan tuovan lisäarvoa tuotteelle, ja sellainen tuotehan menee varmasti kaupaksi, kuvailee Varjonen kaupan ja teollisuuden asenteita.
Kuluttajat ovat kuitenkin jatkuvasti laajenevien ja vaihtuvien elintarvikevalikoimien edessä usein ymmällään. Heidän on vaikea hahmottaa koko ajan uusiutuvien, myös terveysvaikutteisten, tuotteiden merkitystä ruokavaliossaan ja terveyden edistämisessä. - Kuluttajat toivovat yksinkertaisia tuotteita, jotka silti kävisivät mahdollisimman monelle mukaanlukien esimerkiksi laktoosi-intolerantikot ja diabeetikot, Varjonen summaa. Hänen mukaansa kuluttajat kokevat tasapainoisen ja suositusten mukaisen ruokavalion noudattamisen vaikeaksi myös siksi, että "kaikkea epäterveellistä on niin runsaasti tarjolla".
Kuluttajat pelkäävät kontrollin menetystä
Pidentynyt elintarvikeketju ja lisääntynyt elintarvikkeiden prosessointi herättää kuluttajissa pelon kontrollin menettämisestä siihen, mitä he syövät. Varjosen mukaan tämä näkyy epäluuloina uutta teknologiaa ja ruuan alkuperää kohtaan. - Esimerkiksi pitkään syömäkelpoisina säilyvät elintarvikkeet hämmentävät kuluttajia, sillä säilymisen syitä ei tunneta kovin hyvin, Varjonen kertoo. - Yksi ratkaisu olisi antaa kuluttajille lisää tietoa, hän pohtii.
Eettisyyden ja ekologisuuden uskotaan vahvistuvan tulevaisuuden ruokatuotannossa. Eettisyyden ja ekologisuuden arvostukseen liittyy kuitenkin Varjosen mukaan vielä ristiriitaisuutta: - Eettisyyttä ja ekologisuutta painotetaan puheissa, mutta samalla syödään yksittäispakattuja valmisruokia. Jatkuvasti vahvistuvat yksilöllisyyttä ja mukavuutta korostavat ruokatottumukset tuottavat paljon jätettä ja kuluttavat energiaa, hän huomauttaa.
(Lähde: Finfood)
Uusimmat
-
15:52
Oppositio hiillostaa hallitusta ja erityisesti ministeri Juusoa juuri nyt sairaaloiden "alasajosta" – näin keskustelu etenee
-
15:50
Suora lähetys klo 16.20: Stubb ja Kristersson pitävät lehdistötilaisuuden – MTV seuraa
-
15:45
Ratikkaliikenne käynnistyi uudelleen Helsingissä – MTV seuraa
-
15:45
Prinssi Louis 6 vuotta – hovi julkaisi prinsessa Catherinen nappaaman ennennäkemättömän otoksen
-
15:45
Kuluttaja-asiamies havaitsi puutteita Powerin markkinoinnissa – tämä tieto alennusmainoksesta pitää löytyä
-
15:44
Ratikoiden huolto ehti jo kesäteloille – ongelmat jatkuvat, kunnes jääsade loppuu
-
15:42
Kolme epäiltyä tuhopolttoa Keravalla – poliisi pyytää vihjeitä
-
15:38
Katso videokooste hullusta tiistaista: Näin takatalvi sai koko pääkaupunkiseudun sekaisin
-
15:30
Ministeri Meri hajotti rasismityöryhmän: Diarra ja Razmyar vaativat Orpolta selvitystä – "Ei ole suomalaista demokratiaa"
-
15:22
Kohutilanne El Clasicossa – raivostunut Barcelona-pomo väläyttää radikaalia ratkaisua
-
15:17
"Kevät tietää sotaa" – Armenian ja Azerbaidzhanin hieromat rauhanehdot tyrmistyttävät armenialaiskylän asukkaita
-
15:05
Juristiliitto ja Tuomariliitto jyrähtävät ministeri Leena Meren toiminnasta: Oikeuslaitoksen riippumattomuus uhattuna
-
15:03
Vakava lentoturma tallentui videolle – sotilashelikopterit törmäsivät toisiinsa kesken harjoituksen Malesiassa
-
14:42
Nämä loskaiset kuvat kertovat kaiken Helsingin huhtitalvesta – MTV todisti, että ratikka liikkuu sittenkin
-
14:38
Kurvinen STT:lle: Keskustan eduskuntaryhmä esittää epäluottamusta Juusolle
-
14:37
Suora lähetys käynnissä: Venäjä on edennyt hitaasti kuukausia – riittääkö Ukrainan saama apu USA:sta kääntämään asetelmat?
-
14:37
Tiesitkö? Tappara-tähti Savinainen teki tällä upealla maalilla SM-liigahistoriaa
-
14:35
Temun ja Sheinin aggressiivinen markkinointi luo paineita ostaa somehehkutettuja tuotteita: "Selvästi vaikuttanut suomalaisnuoriin"
-
14:30
Salkkarit-hahmo häkeltyy näkemästään: "Mitä teet täällä?
-
14:24
Vahvistus: Näin myöhäisen kevään kaikkien aikojen lumiennätys rikki Nurmijärvellä – "Hullultahan tämä kuulostaa"
-
Lataa lisää