Tulevaisuuden ruoka on elämyksiä, terveyttä ja vaihtelua?

Tulevaisuuden ruokatottumuksissa korostuvat ruuan elämyksellisyys, terveellisyys, eettisyys ja vaivattomuus. Vaihtoehdot ruokailun järjestämiseen lisääntyvät, mutta samalla myös halu valmistaa ruokaa itse säilyy. Kiireiset nykyperheet arvostavat ruuanvalmistuksen nopeutta ja vaivattomutta, mutta toisaalta ruuanlaiton harrastaminen on nousemassa uudeksi elämysten lähteeksi. Eettisyyttä ja ekologisuutta arvostetaan ja niiden tulevaisuuteen uskotaan.

Tähän suuntaan ovat suomalaisten ruokatottumukset kehittymässä Kuluttajatutkimuskeskuksen vasta valmistuneen tutkimuksen mukaan. Erikoistutkija Johanna Varjosen toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin ruokatottumusten tulevaisuuden suuntauksia haastattelemalla kaupan keskusliikkeiden myyntijohtoa, suurimpien ruokatehtaiden tuotekehityksestä vstaava henkilöitä, ruokatoimittajia, kotitalousopettajia, ravitsemusterapeutteja sekä eri ikäisiä ja eri elämänvaiheessa olevia kuluttajia.

Valmisruuat vain vatsan täytettä

Johanna Varjosen mukaan erilaisten ruokailupalvelujen yleistyminen, ulkonasyöntimahdollisuuksien lisääntyminen ja valmisruokavalikoimien laajeneminen mahdollistavat sen, että vaihtoehdot ruokailun järjestämiseen lisääntyvät koko ajan. - Erityisesti perheet ovat nykyisin niin kiireisiä, että työn ja perheen yhteensovittaminen ei onnistuisi, jos ei olisi valmisruokia, hän huomauttaa. Valmisruuista puuttuu kuitenkin kuluttajien kaipaama elämyksellisyys, ja niitä pidetäänkin vain vatsan täytteenä. - Kuluttajat toivovat, että valmisruuista tulisi hohdokkaampia, ja tähän suuntaan ollaankin menossa, uskoo Varjonen.

Varjosen mukaan vaihtoehtojen lisääntyminen ei kuitenkaan johda siihen, että ruuanvalmistus kodeissa kokonaan loppuisi. - Myös itse tekeminen säilyy tulevaisuudessakin kuvassa mukana, vaikkakin vaivattomuus on entistä tärkeämpää, hän toteaa. Vastapainona nopealle ja vaivattomalle ruuanlaitolle uusia elämyksiä etsitään tekemällä ruuanvalmistuksesta harrastus ja seuraamalla television viihteellisiä ruokaohjelmia.

Terveellisyys säilyy ruuanvalintaperusteena

Terveellisyys säilyy jatkossakin tärkeänä ruuanvalintaperusteena. Varjosen mukaan kaupan ja teollisuuden suhtautuminen ruuan terveellisyyteen on mutkatonta. - Terveellisyyden uskotaan tuovan lisäarvoa tuotteelle, ja sellainen tuotehan menee varmasti kaupaksi, kuvailee Varjonen kaupan ja teollisuuden asenteita.

Kuluttajat ovat kuitenkin jatkuvasti laajenevien ja vaihtuvien elintarvikevalikoimien edessä usein ymmällään. Heidän on vaikea hahmottaa koko ajan uusiutuvien, myös terveysvaikutteisten, tuotteiden merkitystä ruokavaliossaan ja terveyden edistämisessä. - Kuluttajat toivovat yksinkertaisia tuotteita, jotka silti kävisivät mahdollisimman monelle mukaanlukien esimerkiksi laktoosi-intolerantikot ja diabeetikot, Varjonen summaa. Hänen mukaansa kuluttajat kokevat tasapainoisen ja suositusten mukaisen ruokavalion noudattamisen vaikeaksi myös siksi, että "kaikkea epäterveellistä on niin runsaasti tarjolla".

Kuluttajat pelkäävät kontrollin menetystä

Pidentynyt elintarvikeketju ja lisääntynyt elintarvikkeiden prosessointi herättää kuluttajissa pelon kontrollin menettämisestä siihen, mitä he syövät. Varjosen mukaan tämä näkyy epäluuloina uutta teknologiaa ja ruuan alkuperää kohtaan. - Esimerkiksi pitkään syömäkelpoisina säilyvät elintarvikkeet hämmentävät kuluttajia, sillä säilymisen syitä ei tunneta kovin hyvin, Varjonen kertoo. - Yksi ratkaisu olisi antaa kuluttajille lisää tietoa, hän pohtii.

Eettisyyden ja ekologisuuden uskotaan vahvistuvan tulevaisuuden ruokatuotannossa. Eettisyyden ja ekologisuuden arvostukseen liittyy kuitenkin Varjosen mukaan vielä ristiriitaisuutta: - Eettisyyttä ja ekologisuutta painotetaan puheissa, mutta samalla syödään yksittäispakattuja valmisruokia. Jatkuvasti vahvistuvat yksilöllisyyttä ja mukavuutta korostavat ruokatottumukset tuottavat paljon jätettä ja kuluttavat energiaa, hän huomauttaa.

(Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja