Mainos

Tukista itseäsi, jos hiustenlähtö askarruttaa

Ihmisellä on päässään noin satatuhatta hiusta. Voit olla huoleti, vaikka niistä lähtisi päivittäin pois satakin. Poikkeamat normaalista ja pitkittynyt runsas hiustenlähtö ovat sen sijaan tutkiskelun paikka.

Valkoisen lavuaarin reunoilla blondinkin irronneet hiukset näyttävät helposti valtavalta tupolta. Mitä pidemmät hiukset, sen pahempi näky.

Jokanaisen tehokas tukistuskoe on yksinkertainen ja yleensä riittävä keino hiusten irtoamisnopeuden mittaamiseksi. Ota pieni tukko hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja tukista lievästi. Ei hätää, jos tukistuksessa irtoaa 0–3 hiusta kerrallaan. Se on normaalia. Viisi hiusta tai enemmän voi merkitä hiustenlähtöä. Koe kannattaa tehdä erikseen ohimolta, päälaelta ja takaraivosta, sillä hiustenlähtö on harvoin yhtä voimakasta koko päänahassa.

Jokaisella hiuksella on kolmivaiheinen elämä. Kasvu kestää 4–7 vuotta, välivaihe muutaman kuukauden. Sitten hius irtoaa ja alkaa lepovaihe. Se raivaa tietä parin kuukauden päästä päänahan sisästä ulostulevalle uudelle hiukselle.

– Hiusten kovakourainen raastaminen jouduttaa aina hiusten lähtövaihetta. Liian usein toistuvalla pesulla ihmiset myös huuhtovat hiukset päästään. Ei hius kestä päivittäistä jynssäystä. Jos se osaisi puhua, se huutaisi apua. Nyt hius vain murjottaa aikansa, on huonovointinen ja lähtee pois, kuvailee Sinikka Salo. Hän on tehnyt 30-vuotisen uran kampaamoyrittäjänä, kouluttanut alan ammattilaisia ja kilpaillut alalla menestyksekkäästi.

Salo korostaa, että jokaisen ihmisen hiustenlähtöä pitää arvioida yksilöllisesti. – Poikkeamat normaalista ja pitkään kestänyt runsas hiustenlähtö ovat hälytysmerkit, joihin kannatta reagoida.

Hiustenlähtöä voi ennaltaehkäistä

Stressi, hormonaaliset syyt, runsas laihduttaminen, lääkkeet, perinnöllisyys, sairaudet ja väärät käsittelyt ovat yleisimpiä syitä hiustenlähtöön.

– Naisten hiustenlähtö on nykyään aivan eri tasolla kuin parikymmentä vuotta sitten. Stressiä aiheuttavat niin monet tekijät. Kun yleiskunto laskee, vaikutukset voivat näkyä viiveellä hiustenlähtönä.

Monille hiustenlähtö on tullut ongelmaksi raskauden ja imetyksen jälkeisenä aikana tai ylimenokaudella, jolloin hiukset ohenevat ja muuttuvat veltoiksi.

– Tilannetta voi kuitenkin ennakoida ja ennaltaehkäistä. Riittävä lepo, monipuolinen ravinto ja tarvittaessa apuna vitamiinit, hivenaineet ja kalkki ovat avainasioita. Varsinkin B-vitamiinin kaikki asteet ovat varsinaisia hius- ja hermovitamiineja, Salo muistuttaa.

Hiusten irtoamisnopeus voi periytyä äidiltä tyttärelle, mutta ei koskaan isältä tyttärelle. Isää voi tytär sen sijaan syyttää ohuthiuksisuuden periytymisestä.

Monesti hiustenlähtö on väliaikainen, joskin kiusallinen ilmiö. Itsestä huolehtiminen on ykkösasia. Ensiapua saa ammattitaitoiselta kampaajalta. Lääkäriin kannattaa hakeutua vasta, kun päänahka näyttää sairaalta, esimerkiksi punoittaa, tai sinne tulee näppylöitä tai rakkuloita.

Ole kärsivällinen, hiukset reagoivat viiveellä

Hiukset ja hiuspohja tarvitsevat kunnossa pysyäkseen kunnollisia rakennusaineita. Lisäksi niska- ja kallonpohjalihasten pitää olla rentoja, jotta verenkierto toimii vilkkaasti ja pystyy kuljettamaan ravinnon perille.

– Oikeaoppinen hieronta on helppo ja halpa keino torjua hiustenlähtöä ja helliä itseään. Siinä liikutetaan napakasti hiuspohjaa, ei hangata kyltymättömästi hiusta. Siitä tulee ihana hetki vaikka aamulehteä lukiessa, Salo toteaa.

Ammattilainen muistuttaa, että hiukset reagoivat aina viiveellä sekä hyviin että huonoihin asioihin. Siksi tarvitaan kärsivällisyyttä.

– Kuukauden hoitokuuri ei vielä näy ulospäin. Jos kuurin lopettaa tämän jälkeen, tulokset eivät näy koskaan.

Vaadi kampaajaltasi laatua

Sinikka Salo muistuttaa, että kampaaja voi hoitaa hiuksia ja päänahkaa hyvin ja estää näin hiustenlähtöä. Hän voi myös osaamattomuuttaan pilata jo olemassa olevan hyvänkin hiuksen.

– Kun valitset huolella ammattitaitoisen kampaajan, voit olla varma, että hiuksiasi hellitään laadukkailla tuotteilla. Niihin kannattaa satsata kotioloissakin. Väärät käsittelyt voivat olla todella turmiollisia. Jos olet käyttänyt itse valkaisu- ja väriaineita, kerro siitä aina rehellisesti kampaajalle. Tällainen hiushan ei kestä esimerkiksi permanenttia. Kemikaalien kanssa ei kannata leikkiä, kokenut ammattilainen painottaa.

Äitejä ja miksei isiäkin Salo muistuttaa myös lasten hiustenhoidon tärkeydestä.

– Hiustenlähtö ei ole tuntematon ilmiö lapsillakaan. Hiustenhoidon malli tulee vanhemmilta. Laadukkaat tuotteet kuuluvat myös lasten hiustenhoitoon. Samalla tavalla kuin perheen pienimmille opetetaan huolellinen hampaiden pesu, heille pitäisi opettaa myös huolellinen hiustenhoito.

Kaikille naisille Sinikka Salo vinkkaa lisäksi: Kun haluat rinnallesi upeahiuksisen uroon, osta lahjaksi laadukkaita miesten hiustenpesu ja –hoitoaineita.

Teksti: Marjo Rautvuori

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.