Tukes varoittaa monitoimitikkaista – palauta nämä tikkaat kauppaan!

Viidestä testatusta monitoimitikkaasta vain yksi täytti vaatimukset. Yhdet tikkaat vedetään markkinoilta vaarallisuuden takia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti monitoimitikkaiden turvallisuutta Lahden ammattikorkeakoulussa. Testien perusteella kolmessa tuotteessa viidestä havaittiin rakenteellisia puutteita.

Yhden tikkaan puutteet olivat niin vakavia, että Tukes velvoitti toiminnanharjoittajaa keräämään tikkaat takaisin kuluttajilta. Vain yksi testattu tikas täytti vaatimukset tutkituilta osin.

Tukes valitsi tikkaita testattavaksi pääkaupunkiseudun tavarataloista ja rautakaupoista sekä verkkokaupasta. Monitoimitikkaiden testaamiseen päädyttiin Tukesille tulleiden kuluttajailmoitusten perusteella.

Yhdet tikkaat todettiin vaarallisiksi

Tikkaat testattiin niitä koskevien standardien SFS-EN 131-2, SFS-EN 131-3 sekä SFS-EN 131-4 mukaisesti. Testissä selvitettiin mm. tikkaiden sivuttaisjäykkyys, askelmien kuormitus- ja vääntöominaisuudet, tikkaan rajoittajan ja nivelen kestävyys, tikkaiden lujuus sekä merkinnät ja käyttöohjeet.

Testatuista tikkaista kolmessa oli rakenteellisia puutteita ja neljässä käyttöohjeet puuttuivat joko kokonaan tai osittain. Testien perusteella kriittisiä kohtia tikkaiden rakenteissa olivat alumiinirungon paksuus sekä saranoiden kestävyys. 

Yhdet tikkaat todettiin vaarallisiksi, koska tikkaiden sivutuet taittuivat kuormitettaessa. Tukes velvoitti toiminnanharjoittajaa poistamaan  markkinoilta ja keräämään ne takaisin myös kuluttajilta. Palautettavat tikkaat ovat malliltaan AT16 monitoimitikas 16 ask, vuosimallia 2013.

Kahden tikkaan rakenteelliset puutteet olivat vähäisempiä. Kuormitustestissä tikkaat taipuivat hieman sallittua enemmän. Toiminnanharjoittaja poisti toiset tikkaat vapaaehtoisesti markkinoilta. Käyttöohjeiden puutteet korjattiin Tukesin otettua yhteyttä toiminnanharjoittajiin.

Käyttöohjeiden pitää olla kunnossa

Suomessa myytävissä monitoimitikkaissa on oltava selkeät käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeissa pitää olla tietoja tikkaiden turvallisuuden varmistamisesta ennen käyttöönottoa, tikkaiden pystyttämisestä sekä käytöstä eri tilanteissa.

Ohjeessa ja varoituksissa on kerrottava millaiselle alustalla käytettäväksi tikkaat soveltuvat sekä millaisen kuorman ne kestävät. Käyttöohjeissa on kerrottava myös siitä, mitä tikkaista kannattaa tarkistaa kun ottaa ne käyttöön pidemmän tauon jälkeen.

Kuluttajien on syytä tutustua tikkaiden käyttöohjeisiin ja noudattaa niitä, sillä turvallisetkin tikkaat saattavat väärin käytettyinä aiheuttaa vaaratilanteita. 

Tietoa palautusmenettelyssä olevasta tikkaasta löytyy Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat