Tukes selvittää Himoksen tapausta rinnekeskuksen ja hiihtokeskusyhdistyksen kanssa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvittää Himoksen tapausta rinnekeskuksen ja Suomen hiihtokeskusyhdistyksen kanssa. Asiasta kertoi Tukesin johtava asiantuntija Mervi Murtonen Twitterissä.

Murtonen kertoi tviitissään, että erilaisia aktiviteetteja sisältäviltä leireiltä pitää tunnistaa riskit etukäteen ja laatia turvallisuusasiakirja.

Tukes kertoi viime kuussa hiihtokeskusten turvallisuutta koskeneista valvontakäynneistä. Tulokset niistä olivat viraston mukaan pääosin positiivisia.

Kuluttajaturvallisuuslain mukaan muun muassa laskettelukeskusten on tehtävä turvallisuusasiakirja. Lisäksi Tukes valvoo keskuksia.

–  Vuosina 2016–2018 Tukes teki yhteensä 33 valvontakäyntiä, ja valvonnassa keskityttiin riskienhallinnan käytäntöihin ja rinnealueiden ylläpitoon, kertoo ryhmäpäällikkö Janne Niemelä Tukesin kuluttajapalveluista.

Himoksen 15-vuotiaan pojan kuolemaan johtanut turma sattui poliisin mukaan merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Voidaanko tällaisia onnettomuuksia estää ennalta?

–  Jos lähtee kokonaan pois merkityltä rinnealueelta esimerkiksi metsään laskettelemaan, vastuu on pääsääntöisesti laskijalla, Niemelä sanoo.

Niemelä muistuttaa, että hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella riskit kasvavat. Hän sanoo kuulleensa, että Lapissa on tällä haavaa poikkeuksellisen huono lumitilanne, joten hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella vaaraa aiheuttavat ohuen lumikerroksen alla olevat kannot ja kivet.

Lue myös:

    Uusimmat