Tuhansien suomalaisten äänestysliput menevät joka vaaleissa roskiin – vaalisihteeri näyttää, millaisia hylätyt äänet ovat

Hylätyt äänet 7:05
Video: Tällaisia ääniä hylätään lähes joka valeissa.

Eduskuntavaalien ääntenlaskennan tulos vahvistetaan huomenna. Nyt on jo selvää, että noin prosentti kaikista annetuista äänistä joudutaan syystä tai toisesta hylkäämään.

Helsingin vaalipiirilautakunnan sihteerin Heikki Liljeroosin mukaan hylättyjä ääniä on tänä vuonna lukumääräisesti noin 3 700.

Liljeroos kertoo, että vuoden 2018 presidentinvaaleissa ääniä hylättiin huomattavasti vähemmän. Eduskuntavaaleissa roskiin menee neljän vuoden välein suurin piirtein sama määrä kansalaisten mielipiteitä.

– Siinä se prosentin molemmin puolin pyörii tämä hylättävien osuus, Liljeroos sanoo.

 Aku ja muut sankarit

Vaaliasiantuntija on seurannut ääntenlaskentaa ja sen ilmiöitä 80-luvulta lähtien.

Äänten hylkäämisten syyt seuraavat aikaa, mutta Aku Ankka pitää vielä hylätyissä lipuissa pintansa.

– Kestosuosikkeja ovat Aku Ankka, Batman ja muut tietyt sarjakuvahahmot. Sitten tulee aina uusia. Joko poliittisia henkilöitä tai ajassa olevia sarjakuvahahmoja.

Ennakkoääniä hylätään vähemmän ääniä kuin vaalipäivänä.

Vaivaa kopissa 

Liljeroosin mukaan ihmiset myös joka vaaleissa varustautuvat varta vasten äänestyskoppiin menoon esimerkiksi lehdistä leikatuilla kuvilla ja liimalla. Niistä sitten kasaillaan nätti kollaasi lippuun.

Liljeroos näyttää MTV Uutisille joitain hylättyjä äänestyslippuja.

”Ei haittaa, vaikka tulee ilmastonmuutos. Maapallo voi paremmin, kun ihmiskunta tuhoutuu”, seisoo ytimekkäästi yhden mustan renkaan sisällä.

Suurten vaalipiirien ehdokkaiden välillä voi myös tulla sekaannuksia ja ääni annetaan naapurille. Roskiin menee.

Tyhjiä lappuja jää paljon. Numeroista ykkönen ja seitsemän menevät helposti sekaisin. Oikeusministeriö suosittaakin kirjoittamaan seiskan vanhalla tavalla, eli viiva numeron varteen.

Hylätyistä äänistä päättää vaalipiirilautakunta.

Lehtikuva julkaisi lisää kuvia hylätyistä äänistä:

Lue myös:

    Uusimmat