Tuhannet marssivat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan Bulgariassa

Mielenosoittajat vaativat viranomaisilta ja oikeusjärjestelmältä naisten parempaa suojelua.

Bulgariassa tuhannet ihmiset marssivat maanantaina naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Pääkaupunki Sofian kaduille kokoontui noin 5  000 ihmistä, minkä lisäksi mielenosoituksia oli myös muissa kaupungeissa.

Mielenosoitukset saivat alkunsa tapauksesta, jossa miehen epäillään pahoinpidelleen rajusti entistä tyttöystäväänsä noin kuukausi sitten. 18-vuotiasta naista oli viillelty satoja kertoja, hänen nenänsä oli murrettu ja hänen hiuksensa ajeltu.

Tapausta käsitellyt tuomioistuin katsoi 26-vuotiaan miehen kuitenkin aiheuttaneen naiselle vain kevyitä ja vähäisiä vammoja, eikä tuomioistuin määrännyt miestä pidätettäväksi.

Painostuksen alla viranomaiset ovat sittemmin ottaneet miehen kiinni. Mies on kiistänyt syyllisyytensä.

Mielenosoittajat vaativat viranomaisilta ja oikeusjärjestelmältä naisten parempaa suojelua.

–  Miten on mahdollista, että tuollainen sadismi määritellään pieniksi vammoiksi -- oikeuden päätös on shokeeraava, sanoi mieltään osoittanut Emilia Stojanova uutistoimisto AFP:lle.

Toisen mielenosoittajan mukaan lähisuhdeväkivallan sietämisen on loputtava ja oikeuslaitoksen sekä viranomaisten toiminnan muututtava.

Istanbulin sopimusta ei ole ratifioitu

Bulgariassa ainakin 18 naista kuoli epäillyn lähisuhdeväkivallan seurauksena tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana, kertovat poliisin tilastot. Aktivistien mukaan lähisuhdeväkivallan takia kuolleiden naisten määrä on poliisin tilastoja suurempi.

EU-maa Bulgaria ei ole ratifioinut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kieltävää Istanbulin sopimusta eli Euroopan neuvoston yleissopimusta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi.

Istanbulin sopimus on Euroopassa sovellettava, oikeudellisesti sitova kansainvälinen sopimus, joka sääntelee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa.

Lue myös:

    Uusimmat