ISW: Ukraina iskee nyt uusilla prikaateilla etelässä – ukrainalaiseversti selittää, miksi hyökkäys etenee niin hitaasti

Kamera tallensi: Ukrainan joukot tuhoavat kaksi venäläistä tankkia ja vaurioittavat kahta muuta – "Vihollinen tuhotaan systemaattisesti" 1:35
Ukrainan armeijan elokuussa julkaisema video väitetysti näyttää, miten maan joukot tuhoavat kaksi T-80-taistelupanssarivaunua ja vaurioittavat T-90- ja T-72 -panssareita. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukrainan vastahyökkäys eteni tiistaina kahdella eri alueella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomon mukaan ukrainalaisjoukot pääsivät eteenpäin sekä Luhanskin alueella että Länsi-Zaporizhzhjassa.

Sekä ukrainalais- että venäläislähteiden jakamien tietojen perusteella on instituutin mukaan pääteltävissä, että Ukraina on heittänyt uusia, vastahyökkäystä varten varattuja prikaateja taisteluihin Länsi-Zaporizhzhjassa, jossa Ukraina on hyökännyt eritoten Robotynen alueella.

Ukraina on yrittänyt puskea Robotynen seudulla eteenpäin aina kesäkuussa alkaneen vastahyökkäyksen alkupäivistä lähtien, jolloin alueella kuvattiin ensimmäiset taistelukentälle jääneet Leopard 2 -taistelupanssarivaunutkin

Reilun kahden kuukauden hyökkäämisen aikana Ukraina on päässyt Robotynen alueella eteenpäin syvimmillään kymmenkunta kilometriä noin kymmenen kilometrin levyisellä alueella.

Robotynen kylän lähistön rintamatilanne 15. elokuuta
Robotynen kylän lähistön rintamatilanne 15. elokuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ukrainalaiseversti Petro Chernyk esitti ISW:n mukaan, että vastahyökkäys etenee hitaasti Etelä-Ukrainassa, koska Ukrainan täytyy päästä läpi monikerroksisesta venäläispuolustuksesta.

Venäjän tiedetään sekä linnoittaneen että miinoittaneen voimakkaasti erityisesti Etelä-Ukrainaa. Julkisten tietojen perusteella ukrainalaisjoukot eivät ole reilussa kahdessa kuukaudessa pystyneet merkittäviin läpimurtoihin, eivätkä myöskään yltäneet Venäjän pääpuolustuslinjalle.

Venäjän ensimmäinen puolustuslinja koostuu useita kilometrejä leveästä miinakentästä, toinen tykistöstä, joukkojen keskittymistä ja muista varusteita, Chernyk sanoo ISW:n mukaan. Kolmas linja on selusta.

Chernyk painottaa Ukrainan vastatykistön roolia hyökkäyksessä. Vastatykistön tehtävänä on käytännössä estää vihollisen tykistön toiminta ja tuhota se. Chernykin mukaan vastatykistön täytyy tehdä tehtävänsä, jotta Ukrainan miinanraivauskalusto voi tehdä työnsä.

ISW:n mukaan Chernykin lausunto on linjassa instituutin arvion mukaan. Ajatushautomo katsoo, että "Venäjän sotataidollisesti pätevä ja joustava puolustus" hidastaa Ukrainan hyökkäystä.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen kesäkuussa julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat