Alankomaat vetää jarrua Ukrainan hävittäjäpuheiden jälkeen, Tanska antoi hävittäjille aikataulut – MTV seurasi sotaa

Ukrainan puolustusvoimat: Ilmakuvat näyttävät iskun Venäjän kalustoon Luhanskissa 0:53
Katso video: Torstaina Ukrainan puolustusvoimat julkaisi kaksi videota, joissa sen mukaan Ukrainan joukot iskevät muun muassa Venäjän ilmatorjuntayksikköön Luhanskissa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 20. elokuuta 2023. Lauantain seuranta löytyy täältä

23.40: MTV:n Nurminen: Zelenskyi käyttänyt koko vaikutusvaltansa nyt luvattujen hävittäjien saamiseksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on käyttänyt kaiken vaikutusvaltansa saadakseen Ukrainan käyttöön hävittäjiä, kertoo MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen Kiovasta. Lupaukset hävittäjistä ovat maalle merkittäviä.

Nurminen kertoo, että ilma-asetta tarvitaan erityisesti rintamasodan murtamiseksi. 

19.44: Alankomaiden Rutte: Ukrainan saamien hävittäjien määrä päätetään myöhemmin

Hollannin ilmavoimilla on 42 F-16-hävittäjää, ja Ukrainalle annettavien koneiden lukumäärästä päätetään, kun asiasta on keskusteltu liittolaisten kanssa, pääministeri Rutte sanoi AFP:n mukaan. Aiemmin viestipalvelu X:ssä Zelenskyi ilmoitti Hollannin antavan Ukrainalle 42 hävittäjää. (STT)

MTV:n Niko Nurminen Kiovassa: Tällainen merkitys luvatuilla hävittäjillä on Ukrainan taistelulle 2:59
Videolla Nurminen kertoo hävittäjien merkityksestä Ukrainan sodalle ja tunnelmista maan pääkaupungissa Kiovassa.

19.30: Tanska: Ukrainalle hävittäjiä mahdollisesti jo vuoden vaihteessa

Tanskan pääministeri kertoo toivovansa, että maa voisi toimittaa Ukrainalle kuusi F-16-hävittäjää jo uuden vuoden aikoihin.

Lisäksi viisi hävittäjää lisää toimitettaisiin toiveiden mukaan vuoden 2024 aikana. (Reuters)

Brittilehti Guardianin mukaan taas ensimmäiset kuusi toimitetaan Ukrainaan uudenvuoden tienoilla, kahdeksan konetta ensi vuonna ja viisi vuonna 2015, hän sanoo. (STT)

Kohtaa päivitetty STT:n tiedoin kello 21.16.

Ukraina saa F-16-hävittäjiä Hollannilta ja Tanskalta, Hollannin pääministeri lupaa 0:57
Ukraina saa F-16-hävittäjiä Hollannilta ja Tanskalta, Hollannin pääministeri lupaa.

19.03: CNN: Ukraina sanoo jo aloittaneensa lentäjiensä F-16-kouluttamisen

Ukrainalaiset lentäjät ovat jo aloittaneet koulutuksen, joka liittyy F-16-hävittäjien lentämiseen, sanoo Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov.

CNN-uutiskanavan mukaan Reznikov kertoi asiasta ukrainalaismedioille eilen. Hollannin ja Tanskan lupaamat koneet on sovittu luovutettavan Ukrainalle vasta, kun sen lentäjät, insinöörit ja teknikot ovat saaneet asianmukaisen koulutuksen niiden käyttämiseen.

Reznikov sanoi, että myös ukrainalaisia insinöörejä sekä teknikkoja on alettu jo kouluttaa. Lisäksi koulutettaville opetetaan koneisiin liittyvää sanastoa englanniksi, koska monien englannin kielen taito on puutteellinen.

Kouluttamiseen osallistuu 11 Nato-maata, ja Reznikovin mukaan se kestää vähintään puoli vuotta.

19.01: Tanska: Luovutamme Ukrainalle 19 hävittäjää

Tanskan pääministeri Mette Fredriksen kertoo, että maa luovuttaa Ukrainalle yhteensä 19 kappaletta F-16-hävittäjiä. (Reuters)

17.26: Zelenskyin Tanskan vierailun keskiössä hävittäjät

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi laskeutui iltapäivällä Tanskan ilmavoimien Skrydstrupin tukikohtaan.

Asialistalla myös Tanskassa on ennen kaikkea yhdysvaltalaisten F-16-hävittäjien saaminen Ukrainaan.

Tanskassa Zelenskyi kertoi tapaavansa maan pääministerin Mette Frederiksenin, kansanedustajia sekä tanskalaisia yritysjohtajia.

17.32: Zelenskyi vierailee Tanskassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee Tanskassa sunnuntaina, Tanskan pääministern kanslia ilmoitti tänään.

15.59: Zelenskyi: Ukraina saa Alankomaista 42 hävittäjää –Alankomaat puheissa varovaisempi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoittaa sosiaalisen median palvelu X:ssä (entinen Twitter), että Ukraina tulee saamaan Alankomaista yhteensä 42 hävittäjää.

Hävittäjät on määrä toimittaa Ukrainalle sen jälkeen, kun maan lentäjät ja huoltohenkilökunta on koulutettu.

– Tämä on vasta alkua, Zelenskyi kirjoittaa.

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte itse on määrän arvioinnissa varovaisempi. Reutersin mukaan hän toteaa, että maalla olisi saatavilla 42 konetta, mutta on liian aikaista sanoa, voidaanko ne kaikki lahjoittaa.

15.20: Hollannin pääministeri: Tanska ja Hollanti sitoutuvat antamaan F-16-hävittäjiä Ukrainalle

Hollannin pääministerin Mark Rutten mukaan Hollanti ja Tanska sitoutuvat antamaan Ukrainalle F-16-hävittäjiä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Ukrainalle todella luvataan F-16-hävittäjiä. 

Yhdysvallat antoi äskettäin Hollannille ja Tanskalle luvan F-16-hävittäjien viemiseen Ukrainaan, jos kyseiset valtiot haluavat näin tehdä. F-16-hävittäjien antaminen Ukrainalle vaatii Yhdysvaltain siunauksen, sillä koneet ovat yhdysvaltalaisvalmisteisia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on parhaillaan Hollannissa.

14.08: Zelenskyi saapui Hollantiin, asialistalla ainakin F16-hävittäjät

Ohjelmassa on tapaaminen Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui tänään Hollannin ilmavoimien tukikohtaan Eindhoveniin. Zelenskyi kertoi Telegramissa saapuneensa Hollantiin yhdessä vaimonsa Olena Zelenskan kanssa.

Zelenskyin ohjelmassa on tapaaminen Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa. Asialistalla ovat muun muassa F16-hävittäjät, joiden luovuttamisen Ukrainalle Yhdysvallat hyväksyi kuluneella viikolla.

Yhdysvaltojen mukaan hävittäjiä voitaisiin luovuttaa Ukrainan käyttöön Hollannista ja Tanskasta, kun lentäjät on saatu koulutettua.

Ukrainan viranomaiset kertoivat aikaisemmin kuluneella viikolla, etteivät usko saavansa hävittäjiä tänä vuonna. Niistä ei siis olisi apua nykyisessä vastahyökkäyksessä.

Lauantaina Zelenskyi oli yllätysvierailulla Ruotsissa. Vierailun aikana Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoi Ruotsin ja Ukrainan sopineen valmistavansa yhteisesti ruotsalaisia CV90-rynnäkköpanssarivaunuja Ukrainassa. Kristersson kertoi asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Zelenskyin kanssa.

(STT)

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.45: Brittitiedustelu: Ukrainan droneiskut Venäjälle ovat muistutus Putinin epäonnistumisesta

Britannian puolustusministeriön mukaan Ukrainan käytännössä jo päivittäiset dronehyökkäykset Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolle ovat ”strategisesti tärkeitä”.

– Presidentti Putin lähes varmasti hyökkäsi Ukrainaan olettaen, että sillä olisi vähän suoria vaikutuksia venäläisille, Britannia kirjoittaa tiedustelupäivityksessään.

Ukrainan iskujen vuoksi Venäjän ilmavoimien johdolla on ”hyvin todennäköisesti” kovat paineet parantaa Venäjän ilmapuolustusta.

Viimeksi sunnuntaiaamuna Venäjän puolustusministeriö väitti, että maan ilmatorjunta tuhosi ukrainalaisdronen Moskovan alueella. Lisäksi Kurskin alueen paikallisviranomaiset väittivät dronehyökkäyksen haavoittaneen viittä ihmistä.

Dronehyökkäysten lisäksi viime aikoina on raportoitu S200-ohjuksilla tehdyistä iskuista Venäjän maaperälle, Britannia kirjoittaa. S-200-ohjus on Neuvostoliiton aikainen, 7,5 tonninen ohjus, jota Ukraina käyttää tätä nykyä maakohteita vastaan. 

S-200-ohjukset kutsutaan Natossa SA-5 Gammon -ohjuksiksi. Ne on suunniteltu ilmakohteita vastaan, mutta Britannian mukaan Ukraina ei enää hyödynnä S-200-ohjuksia tässä tehtävässä.

10.05: Sota-asiantuntija WP:lle: Venäjän puolustuslinjat ovat heikentyneet, mutta rintaman välitöntä romahdusta ei voi odottaa

Sota-asiantuntija Franz-Stefan Gadyn mukaan sekä Ukraina että Venäjä keskittyvät tällä hetkellä kuluttamaan toisen osapuolen voimavaroja sen sijaan että ne yrittäisivät vallata merkittäviä maakaistaleita, Gady arvioi yhdysvaltalaislehti Washington Postille.

– Kysymys kuuluu, kumpi osapuoli kuluu loppuun aikaisemmin, Gady sanoi lehden mukaan.

– Meidän ei tule odottaa minkään suuren sotilastavoitteen saavuttamista yhden yön aikana, hän jatkaa.

Gadyn mukaan Ukrainan kaksi ja puoli kuukautta kestänyt vastahyökkäys Itä- ja Etelä-Ukrainassa on aiheuttanut ”venäläisasemien heikentymisen”, vaikka varsinaisia läpimurtoja ei olekaan nähty.

– Puolustuslinjat eivät ole heikentyneet siinä määrin, että voisimme odottaa rintaman välitöntä romahdusta, Gady sanoo.

9.30: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 460 sotilasta ja 33 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 460 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kuusi taistelupanssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa, 33 tykkiä ja kolme raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.33: ISW: Ukrainan vastahyökkäys eteni kahdella rintamalla

Ukraina jatkoi vastahyökkäystään lauantaina ainakin kolmella rintamalohkolla, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan Ukraina onnistui etenemään sekä Donetskin alueella ja Länsi-Zaporizhzhjassa.

Paikallistetun kuvamateriaalin perusteella näyttää siltä, että Ukraina on edennyt hieman Donetskin kaupungin länsipuolella.

Ukraina eteni niin ikään Länsi-Zaporizhzhjan pohjoispuolella Robotynessä paikallistetun kuvamateriaalin perusteella.

Nimettömät yhdysvaltalaisviranomaiset puolestaan väittivät yhdysvaltalaismedia CBS Newsille, että Ukraina etenee Länsi-Zaporizhzhjan Tokmakin suunnalla putsattuaan kaupungin pohjoispuolella olleen miinakentän. Tietoa ei ole vahvistettu.

Ajatushautomo ISW:n mukaan onkin todennäköisestä, että Tokmakista puhuessaan viranomaiset viittaavat Ukrainan viimeaikaiseen etenemiseen Robotynen itä- ja pohjoispuolilla. Matkaa Tokmakiin on näistä asemista yli 20 kilometriä.

ISW:n ydinviesti on viime aikoina ollut, että vaikka Ukraina on edennyt kilometreissä mitattuna niukasti, on se ollut mahdollisesti merkittävää Venäjän puolustuslinjojen rakenteen vuoksi. Nyt nähty eteneminen saattaa ajatushautomon mukaan mahdollistaa Ukrainalle operoinnin vähemmän miinoitetuilla alueilla.

7.22: MTV Tshernihivissä: Tällaiset ovat tuhot aukiolla, jossa noin 140 loukkaantui ja usea kuoli

Ukrainan mukaan yksi Tshernihivin keskustaan kohdistuneen ohjusiskun kuolonuhreista oli 6-vuotias tyttö. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi lauantai-iltana ilmaiskun tapahtumapaikalla tapahtuneesta. 

MTV Tshernihivissä: Ainakin 100 loukkaantunut Venäjän iskussa, useita kuoli 1:58
Katso Niko Nurmisen raportti Tshernihivistä.

20.53: CNN:n erikoistoimittaja: Ukraina tarvitsee hävittäjiä heti

CNN:n kansainvälinen turvallisuustoimittaja Nick Paton Walsh kirjoitti analyysin CNN:lle, miksi Ukraina tarvitsee kipeästi hävittäjiä sodassa Venäjää vastaan. Ja se tarvitsee niitä heti.

Walsh kirjoittaa, että Ukrainassa Orikhivin rintamakaupungin kraatterien syvyys ja tiheys ovat tyly esimerkki siitä, miksi Ukraina tarvitsee kiireellisesti F-16-hävittäjiä.

20.50: Käihkö: Merkkejä sodan pitkittymisestä

Ukrainan sodassa näkyy merkkejä osapuolten varautumisesta pidempään, vuosia kestävään sotaan, arvioi Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

Esimerkkinä tästä käy osaltaan Ruotsista kuullut uutiset siitä, miten ruotsalaisia CV90-rynnäkköpanssarivaunuja alettaisiin tuottaa paikan päällä Ukrainassa.

15.43: Zelenskyi: Ukrana keskustelee Ruotsin kanssa Gripen-hävittäjistä

Zelenskyi kertoo Ukrainan aloittaneen keskustelun Ruotsin kanssa mahdollisuudesta saada maalta Gripen-hävittäjiä. Hän kertoo myös ukrainalaisjoukkojen jo aloittaneen harjoittelut koneilla.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ei kommentoinut hävittäjäkysymystä omassa puheenvuorossaan.

Ilmari Käihkö: Ruotsin ja Ukrainan ilmoitus on merkittävä, mutta tarkoittaa valmistautumista pitkään sotaan 5:28
Ilmari Käihkö: Ruotsin ja Ukrainan ilmoitus on merkittävä, mutta tarkoittaa valmistautumista pitkään sotaan.

Lisää lauantain tapahtumia löytyy täältä

Lue myös:

    Uusimmat