Tshekin presidentin ei uskota palaavan työhönsä lähiviikkojen aikana – tehtävät saatetaan siirtää pääministerille ja parlamentin puhemiehelle

0:42
Katso: Tshekin presidentti tehohoitoon sotilassairaalaan päivä parlamenttivaalien jälkeen

Tshekin presidentti Milos Zeman ei pysty tällä hetkellä täyttämään velvollisuuksiaan, parlamentin ylähuoneen johtaja kertoi maanantaina. Asia käy ilmi sairaalan raportista.

Senaatin edustaja Milos Vystrcil kertoi toimittajille sairaalan raportista selvinneen, että Zemanin paluulle töihin tulevina viikkoina on vain pieni todennäköisyys.

–  Ottaen huomioon hänen sairautensa luonteen, hänen terveydentilansa pitkän aikavälin ennuste nähdään hyvin epävarmana, sairaalasta lähetetyssä kirjeessä kuvailtiin.

Senaatin puhemiehen Milos Vystrcilin mukaan nyt on aika keskustella, miten ja milloin aktivoidaan perustuslain artikla, jolla parlamentti voi julistaa presidentin "kykenemättömäksi toteuttamaan virallisia velvollisuuksiaan".

Presidentin valtuudet siirtyisivät silloin pääministerille ja parlamentin puhemiehelle.

Zeman joutui sairaalahoitoon toissa sunnuntaina, päivä parlamenttivaalien jälkeen. Presidentin olisi määrä valita hallituksen muodostaja.

Tshekin mediassa on sanottu presidentin kärsivän vakavasta maksasairaudesta, mutta presidentin kanslia on ollut hänen terveydentilastaan vaitonainen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja