Tshekin presidentti tehohoitoon sotilassairaalaan päivä parlamenttivaalien jälkeen – vaalit hävinnyt pääministeri pyrkii vallan kahvaan

0:42
Tshekin presidentti kuljetettiin sairaalaan turvamiehien saattelemana.

Tshekin presidentti Milos Zeman on viety Prahan sotilassairaalaan, ilmoitti sairaalan tiedottaja tänään. Presidentti vietiin saaman hoitoa vain päivää sen jälkeen, kun hänen läheinen liittolaisensa, pääministeri Andrej Babish, oli kärsinyt niukan tappion parlamenttivaaleissa.

Sotilassairaalan johtajan mukaan Zema on tehohoidossa. Tshekin mediassa on väitetty presidentin kärsivän vakavista maksavaivoista. Presidentin kanslia on ollut Zemanin terveydentilasta hyvin vaitonainen. Sotilassairaalan johtaja vahvisti tietävänsä, mikä presidenttiä vaivaa, mutta sairaudesta ei aiota kertoa julkisuuteen.

Zeman ehti tavata Babishin lyhyesti ennen kuin hänelle tuli lähtö sairaalaan. Babishin uskotaan pyrkivän vielä pitämään kiinni vallasta, vaikka hänen ANO-liikkeensä jäi vaaleissa täpärästi pienemmäksi kuin opposition vaaliliitto.

Babishin ANO sai 27,1 prosenttia äänistä, kun taas oikeistolaisen kansalaisdemokraattisen puolueen, keskustaoikeistolaisen TOP 09:n ja kristillisdemokraattien Yhdessä-vaaliliitto keräsi 27,8 prosenttia äänistä.

Jos Yhdessä-liitto liittoutuu piraattipuolueen ja keskustalaisen STAN-ryhmän kanssa, tällä koalitiolla olisi yhteensä 108 paikkaa parlamentissa eli enemmistö.

Zeman on kuitenkin Babishin läheinen liittolainen ja on ennalta tehnyt selväksi aikovansa nimetä hallituksen muodostajaksi puoluejohtajan eikä vaaliliiton johtajaa.

–  Saa nähdä mitä presidentti sanoo, Babish totesi myöhään lauantaina tunnustettuaan ensin vaalitappionsa.

Zeman äänesti virka-asunnoltaan käsin terveysongelmiensa takia. Kuukausi sitten hän vietti kahdeksan päivää Prahan sotilassairaalassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja