Trumpin Nato-lausunnot tyrmistyttivät ja ihastuttivat – linjapuheessa voi olla luvassa mitä vain

3:32

Yhdysvalloissa republikaanien huomenna nimitettävän presidenttiehdokkaan Donald Trumpin Nato-kommentit ovat herättäneet tyrmistystä molemmissa puolueissa.

Donald Trumpin tuoreet Nato-kommentit herättivät sekä tyrmistystä että ihastusta. Trump sanoi, että Yhdysvallat ei automaattisesti puolustaisi Nato-kumppaneitaan. Kommentit saivat jopa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin jyrähtämään, vaikka yleensä hän ei puutu Yhdysvaltain politiikkaan.

MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan Trumpin Nato-kommenttien arvostelu ei kuitenkaan enää välttämättä auta.

– Alkaa vaikuttaa siltä, että kyseessä on Trumpin ulkopoliittinen linja. Hän on aikaisemminkin sanonut, että Nato-maat saisivat maksaa isomman osan puolustusliiton budjetista, tai ne saavat ihan itse puolustaa itseään, Karppinen sanoi Kymmenen uutisissa.

– Trumpin mukaan Yhdysvalloilla on niin paljon ongelmia omasta takaa, ettei se voi kaikkia paapoa.

Tyrmistyksen lisäksi kommentit ovat saaneet myös kehuja.

Virallinen ehdokkuus varmistuu

Trump ottaa yöllä Suomen aikaa republikaanien puoluekokouksessa vastaan puolueen virallisen presidenttiehdokkuuden. Hän pitää myös linjapuheen, jonka sisältöä on Karppisen mukaan vaikea arvioida.

– Tämä tulee olemaan hänen elämänsä suurin ja tärkein puhe, mutta on vaikea sanoa etukäteen, mitä Trump tulee tarkalleen sanomaan. Hänen on kuitenkin onnistuttava ja noustava uudelle, valtionpäämiesmäiselle presidenttitasolle, joka on koko kansan asialla.

Karppisen mukaan puheen teemana tulee olemaan ”tehdään Amerikasta taas yhtenäinen”, mikä poikkeaa hänen vaalinkampanjoinnin aikaisesta hyökkäävästä tyylistä.

2:49

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja