Mainos

Trump lentää Suomeen Air Force Onella: Periaatteessa rajaton kantomatka, 370 neliön tiloihin mahtuu omat huoneet vieraillekin

0:46

Vaikka Sauli Niinistö suostuukin lentämään "tavisten" kanssa, Yhdysvaltojen presidentti ei toimi näin. Hän lentää legendaarisella Air Force Onella, joka on mahdollista bongata Suomessakin kun presidentti Donald Trump tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin.

Video: Historian havinaa: presidentti Bill Clinton vieraili Suomessa Air Force Onella

Air Force Onella voidaan tarkoittaa mitä tahansa lentokonetta, joka kuljettaa Yhdysvaltojen presidenttiä, mutta tavalliseksi käytännöksi on muodostunut, että sillä tarkoitetaan tiettyjä lentokoneita.

Valkoisen talon mukaan näitä lentokoneita on tällä hetkellä kaksi, jotka ovat Boeing 747-200B -sarjan koneita. Ne tosin ovat muokattu presidentin tarpeisiin sopiviksi.

Lentokoneet eroittaa toisistaan koodeista, jotka ovat koneiden peräsimessä. Toisen koodi on 28000 ja toisen 29000.

Lentokone on muokattu presidentin tarpeisiin sopivaksi. 

Valkoisen talon mukaan presidentin on päästävä hetken varoitusajalla eri puolille maapalloa, joten Air Force One voidaan tankata kesken lennon eli sen kantomatka on periaatteessa rajaton.

Konetta vastaan voidaan myös yrittää hyökätä, joten mukana kulkeva elektroniikka on suojattu sähkömagneettisia pulsseja vastaan. Lisäksi lentokoneessa on myös ominaisuus siltä varalta, että Yhdysvaltoihin hyökätään: se voi toimia operaatioiden johtokeskuksena.

Lentokoneen sisällä presidentti ja hänen miehistönsä pääsevät nauttimaan noin 370 neliömetrin tiloista, jotka jakautuvat kolmen eri kerroksen kesken. Tähän sisältyy muun muassa presidentin sviitti, jossa on toimisto, vessa ja tapaamishuone.

Presidentin lisäksi koneessa saattaa matkustaa vieraita, kuten esimerkiksi neuvonantajia, salaisen palvelun työntekijöitä, toimittajia ja niin edespäin. Heille on myös omat huoneensa.

Lisäksi lentokoneessa on lääkintähuone, jossa voi tehdä esimerkiksi leikkauksia.

Lentokoneen edellä lentää tyypillisesti muutamia rahtikoneita, joissa on erilaisia tarvikkeita presidentille syrjäisiä lokaatioita varten.

STT:n mukaan lentäminen tällä koneella ei ole halpaa: Trumpin edeltäjän Barack Obaman aikana Air Force Onen jokainen lentotunti maksoi veronmaksajille yli 200 000 dollaria.

Air Force Onea huoltaa ja operoi Presidential Airlift Group, joka perustettiin vuonna 1944 Franklin D. Rooseveltin alaisuuteen. Nykyisin se toimii Valkoisen talon alaisuudessa.

Jos lentokoneet kiinnostavat enemmän, kurkista myös Pohjois-Korean diktaattorin koneeseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.