Mainos

Trump: "Ilmastonmuutos on huijausta" – Eroaako Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta?

Yhdysvaltain juuri valittu presidentti Donald Trump julisti kampanjansa aikana, että USA irrottautuu Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump on kutsunut ilmastonmuutosta "kiinalaiseksi huijaukseksi".

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvallat ei voi ainakaan heti lähteä sopimuksesta, joka tuli voimaan viime perjantaina.

Trumpilla on kuitenkin muita mahdollisuuksia päästä irti sopimuksesta. Yhdysvallat voi vetäytyä vuonna 1992 solmitusta YK:n ilmastosopimuksesta, jonka alaisuudessa Pariisin sopimus neuvoteltiin.

Toinen mahdollisuus on erota Pariisin ilmastosopimuksesta. Se olisi käytännössä mahdollista vasta kolmen vuoden kuluttua ja voimaan ero tulisi vasta neljän vuoden päästä. Presidentti Obama kiirehti Pariisin sopimuksen voimaantuloa juuri sen takia, ettei seuraava presidentti voisi ainakaan heti hylätä sopimusta.

"Pitäisin outona, jos USA irtautuisi"

Trump voi myös yksinkertaisesti jättää Yhdysvaltojen lupaamat päästövähennykset toteuttamatta. Pariisin sopimus nimittäin perustuu maiden antamiin päästövähennyslupauksiin eikä niiden toteuttamatta jättämisestä seuraa mitään rangaistuksia.

Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia ei usko, että Yhdysvallat eroaisi Pariisin ilmastosopimuksesta.

– En halua spekuloida, mutta jos katsotaan, mihin Pariisin sopimus sitoo maita, niin sehän on sellainen alhaalta ylös -sopimus. Maat itse päättävät, mihin ilmastotoimiin ne ovat valmiita. Pariisin sopiumuksen piirissä maat vain sitoutuvat raportoimaan ja seuraamaan päästövähennyslupaustensa toteutumista. Sopimus sinällään ei sisällä numeerisia päästövähennysvelvoitteita. Pitäisin sitä hieman outona, jos USA lähtisi tästä sopimuksesta irtautumaan.

Uusiutuvaa Trumpista huolimatta?

Uusiutuviin energianlähteisiin erikoistunut Aalto-yliopiston professori Peter Lund arvioi, että uusiutuvan energian voittokulku jatkuu Yhdysvaltojen vaalituloksesta huolimatta.

– Tässä tulee käymään niin, että uusi puhdas energia tulee olemaan halvempaa kuin vanha likainen energia. Tätä kautta markkinat hoitavat loppujen lopuksi tämän asian. Olemme hyvin lähellä tällaista murtopistettä, jossa uusi puhdas teknologia on selvästi halvempaa kuin ne kivihiilivoimalat. Kuka rakentaa likaista energiaa kun halvalla saa puhdasta? Tässä tulee tapahtumaan luonnollinen kehitys. Uudesta tulee valtavirtaa. En usko, että Yhdysvallat jättäytyy tästä kehityksestä.

Osavaltiot jatkavat päästövähennyksiä

Ympäristöjärjestöissä uskotaan, että Trumpin voitosta huolimatta Yhdysvaltain osavaltiot jatkavat ilmastonmuutoksen vastaista toimintaa.

– Tekipä Trump mitä tahansa, muutos tulee jatkumaan, koska Yhdysvalloissa osavaltiotasolla ja yritystasolla on vahvasti ymmärretty, että ainoa tie eteenpäin ovat nopeat päästövähennykset, arvioi Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Yhdysvallat on Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin saastuttaja. Yhdysvaltojen osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on 13 prosenttia.

14:55

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja