Trump estää Bidenia saamasta valtionjohtajien onnitteluja – republikaanisenaattori uhkasi puuttua peliin, jos meno ei muutu

Donald Trumpin arvaamattomuus huolestuttaa Yhdysvalloissa – näin poliittisen välitilan kokevat maassa asuvat suomalaissiskokset 3:39
Video: Suomalaissiskokset huolestuivat Donald Trumpin arvaamattomuudesta – tällainen tunnelma on vaalien jälkeen Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinto on kieltäytynyt yhteistyöstä tulevan presidentin Joe Bidenin vallansiirtoa valmistelevan tiimin kanssa. Joka tasolla.

Viime viikon presidentinvaalit voittanut Joe Biden on saanut ulkomailta runsaasti onnitteluja suoraan puhelimeensa ja sosiaalisen median Twitterin kautta.

Onnitteluja on lähetetty myös Yhdysvaltojen ulkoministeriöön, mutta sieltä niitä ei ole lähetetty eteenpäin. Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja The Washington Post.

Syynä on se, että presidentti Donald Trump ei ole tunnustanut vaalitappiotaan Joe Bidenille. Niinpä Trumpin hallinnon alainen toimisto GSA ei ole muodollisesti tunnustanut vallansiirtoprosessin aloitusta.

Se tarkoittaa, että Joe Bidenilta ja hänen tiimiltään puuttuu kategorisesti pääsy paitsi onnitteluviesteihin, myös tiedustelutietoon.

Biden ei saa esimerkiksi päivittäisi turvallisuustiedonantoja, joita presidentiksi valittu alkaa tavallisesti saada heti valinnan varmistumisen jälkeen.

Republikaani huolestui tilanteesta

The New York Times kertookin, että senaatin valvontavaliokunnan jäsen, Oklahoman republikaanisenaattori James Lankford uhkaa puuttua tilanteeseen, jos meno ei muutu perjantaihin mennessä.

– Tämän täytyy tapahtua riippumatta siitä, kuka voittaa, sillä lopputuloksesta riippumatta ihmisten täytyy olla valmiita tehtäviinsä, Lankford sanoi lehden mukaan.

Valvontavaliokunta on senaatin tärkein valvontaa harjoittava valiokunta.  Se valvoo muun muassa kansalliseen turvallisuuteen liittyviä asioita.

Lankford sanoi myös, että presidentti Donald Trumpilla on oikeus käydä prosessi loppuun oikeussaleissa. Trump on vaatinut osan äänien hylkäämistä muun muassa Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Georgiassa.

Vaikka Trump menestyisikin oikeussaleissa, Joe Bidenin johto isoissa vaa’ankieliosavaltioissa on niin suuri, ettei sillä ole vaikutusta lopputulokseen. Onnittelut Bidenille ovatkin siis edelleen paikallaan.

Hän onkin vastaanottanut onnitteluja suoraan muun muassa Saksan liittokanslerilta Angela Merkeliltä, Kanadan pääministeriltä Justin Trudeaulta ja Ranskan presidentiltä Emmanuel Macronilta.

Lue myös:

    Uusimmat