Toyotan uutuus kompuroi pahasti ruotsalaislehden testissä – video julki: ”Jääkylmä herätys – voiko näin edes tapahtua vuonna 2020?”

Tältä näyttää uusi Toyota Yaris 0:54
Tältä näyttää kokonaan uusiksi mennyt Toyota Yaris.

Toyotan ladattava RAV4-hybridi joutui isoihin vaikeuksiin ruotsalaisen Teknikens Värld -lehden tavanomaisessa hirvenväistötestissä.

– Hirvenväistötesti Toyota RAV4 Plug-in Hybridillä on jääkylmä herätys. Terävä ohjaus on tuttu "tavallisesta" Hybrid-mallista, mutta sitä mitä tapahtui seuraavaksi, emme odottaneet edes villeimmissä kuvitelmissamme: Auto oli lähellä pyörähtää ympäri, Teknikens Världin toimittaja Linus Pröjtz toteaa.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että voiko näin edes tapahtua vuonna 2020, hän jatkaa.

Teknikens Världin mukaan vaikutti siltä, ettei ajonvakautusjärjestelmä toiminut lainkaan. Perä lähti irti, eikä liuku loppunut ennen kuin testaaja ohjasi sitä vastaan riittävän voimakkaasti. Lehti pitää luisun kulmaa äärimmäisenä.

Testaajien mukaan oli selvää, ettei auto selviäisi testistä edes 68 kilometrin tuntinopeudella. Testi onnistui lopulta 63 kilometrin tuntinopeudella.

Myös Mitsubishi Outlander ja Volvo XC40 Recharge T4 tuskailivat samassa testissä ja saivat niin ikään hylätyn. Ne kuitenkin selvisivät siitä kovemmassa vauhdissa kuin Toyota, eivätkä käyttäytyneet yhtä dramaattisesti. Teknikens Världin loppukaneetti ei imartele valmistajia.

– Mitä voimme sanoa? Tämän tyyppiset autot ovat todella huonoja [tässä testissä]. Isoin pettymys on RAV4 Plug-in Hybrid, Pröjtz toteaa videolla.

Katso video tuoreimmasta testistä alta.

Näin Toyota vastasi

Ruotsin Toyotalta kerrottiin Teknikens Världille, että RAV4 Plug-in Hybrid on läpäissyt yhtiön omat testit ja vastaa täysin japanilaisvalmistajan tiukkoja turvallisuusstandardeja.

Se kuitenkin toisti Teknikens Världin hirvenväistötestin ja sai samankaltaisia tuloksia kuin toimittajatkin.

– Tulemme vastatoimena varmistamaan, että RAV4 Plug-in Hybrid selviää Teknikens Världin hirvenväistötestistä. Sillä välin haluamme kuitenkin vakuuttaa asiakkaillemme, että RAV4 Plug-in Hybrid on turvallinen. Jatkuvan kehityksen hengessä, tuomme korjauksen tarjolle kaikille halukkaille vuoden 2021 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, ja viemme päivityksen sarjatuotantoon pian sen jälkeen, Ruotsin Toyota kertoi Teknikens Världille.

RAV4:llä ongelmia jo vuosi sitten

Teknikens Värld havaitsi vakavan puutteen myös tavanomaisen RAV4-hybridin väistötestissä syksyllä 2019. Lehti kertoi tuolloin ajonvakautuksen reagoineen väistötilanteessa hitaasti, ja auton jopa kallistuneen kahden pyörän varaan.

Teknikens Världin testissä RAV4:llä kyettiin suorittamaan testi enimmillään 68 kilometrin tuntivauhdissa, mitä se piti liian alhaisena.

Tuolloin Toyota kertoi tekevänsä viilauksia auton ajonvakautusjärjestelmään.

Muistatko A-sarjan Mersun legendaarisen kompuroinnin?

Teknikens Värld paljasti vastaavia ongelman myös Toyotan Hilux-avolavassa ensin vuonna 2007 ja uudelleen vuonna 2016.

Kaikkein tunnetuin tapaus lienee kuitenkin vuodelta 1997. Tuolloin Teknikens Värld suoritti kyseisen hirvenväistötestin aivan uudelle A-sarjan Mercedes-Benzille. Auto kippasi testissä nurin.

Mersun emoyhtiö Daimler kiisti aluksi, että autossa olisi suunnitteluvirhe, mutta pian ongelma oli kuitenkin niin laajalti tiedossa, ettei emoyhtiöllä ollut muuta vaihtoehtoa kuin myöntää ongelmat ja etsiä ratkaisu. Tämä johti vasta myyntiin tulleen auton tuotannon keskeytymiseen useiksi kuukausiksi.

Lue myös:

    Uusimmat