Toyotan MM-rallitiimissä vaikuttaa yksi perisuomalainen piirre – keskeinen tekijä hurjan menestysputken taustalla

Tommi Mäkinen loi voittavan kulttuurin - tässä on Toyota MM-rallitiimin lyömätön menestysresepti 2:06
Jari Ketomaa: Toyotan lyömättömäksi osoittautunut menestysresepti on peruja jo Tommi Mäkisen ajoilta

Hyundai yrittää tällä kaudella horjuttaa Toyotan viime vuosina murskaavaksi osoittautunutta ylivoimaa rallin MM-sarjassa. Peräti viisi kuljettajien ja kolme valmistajien maailmanmestaruutta peräjälkeen voittanut Toyota luottaa kuitenkin yhä omiin vahvuuksiinsa.

58 ajettua osakilpailua. 35 voittoa.

Toyotan saldo vuosilta 2019–2023 on kerrassaan hurja.

Kolmen viime vuoden ajalta, kun Toyota vei nimiinsä kaikki jaossa olleet MM-tittelit, tiimi on ollut valmistajien MM-sarjan kärjessä yhtä kisaa lukuun ottamatta. M-Sport oli tammi-helmikuussa 2022 muutaman viikon ajan Toyotan edellä sen jälkeen, kun Sébastien Loeb oli ajanut kaikkien yllätykseksi uransa 80. MM-rallivoiton.

Tämän jälkeen Toyota oli pistetilaston ykkösenä 37 MM-rallia peräjälkeen.

– Siellä on hyvin sitoutunut, kova henkilökunta. Ihmisistä se lähtee – ja johtamisesta ja työskentelykulttuurista, MTV Urheilun asiantuntija Jari Ketomaa listaa tallin menestystekijöitä.

– Toyota on erittäin hyvä sekoitus sellaista suomalaista raja-aitojen suoraksi vetämistä; tehdään asiat eikä mietitä, miten ne tehdään. Laitetaan asiat tapahtumaan. Se kuvaa hyvin suomalaista mentaliteettia. Hyvin johdettu tiimi oikeanlaisella asenteella.

Ketomaa antaa kehut tallin aikanaan pystyyn panneelle Tommi Mäkiselle, jonka peruja nykyinen toimintakulttuuri hänen nähdäkseen hyvin vahvasti on. 

Nykyään päätöksistä vastaa nelihenkinen johtoryhmä: tallipäällikkö Jari-Matti Latvala, urheilujohtaja Kaj Lindström, projektijohtaja Yuichiro Haruna ja tekninen johtaja Tom Fowler.

– Se perinne on saatu pidettyä tuossa jutussa mukana. Yhteistyö japanilaisten kanssa toimii äärimmäisen hyvin. Pystytään sovittamaan se kulttuuri siihen tietotaitoon, mikä japanilaisilta löytyy, ja tuomaan vielä käytäntöön sieltä Toyotan pääkonttorin puolelta.

– Kokonaisuus on hienosti johdettua toimintaa. Siitä se tulee se yhtenäisyys ja lopullinen tulos.

Kun menestys ei perustu pelkästään yksilöihin, sitä tulee herkästi siitäkin huolimatta, että ihmiset tallissa vaihtuvat.

– Puikkoihin voi hypätä kuka vain. Siellä on perustyö tehty hyvin.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat