Torakoita voi olla pian lähes mahdoton tappaa pelkillä hyönteismyrkyillä – Tutkijat: "Meillä ei ollut hajuakaan, että tämä voisi tapahtua näin nopeasti"

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan torakoista on tullut vaikeammin tapettavia, ja pian se voi olla lähes mahdotonta pelkkien hyönteismyrkkyjen avulla, kertoo The Guardian

Tutkijat Purduen yliopistossa Indianassa tutkivat erilaisten hyönteismyrkkyjen vaikutuksia tavallisimpiin asuinrakennuksissa esiintyvään saksantorakkaan eli russakkaan. Saksantorakka on yleinen Yhdysvalloissa, Australiassa ja Euroopassa. 

Tutkimuksessa testattiin, miten erilaiset myrkyt ja niiden levittämistapa, suihkutuksesta geeleihin, vaikuttivat torakoihin. Tutkimus toteutettiin oikeissa asuinrakennuksissa.

Tutkimuksessa käytetyistä myrkyistä ainoastaan abamektiini -kemikaalin perustuva geeliansa onnistui vähentämään torakoita, ja sekin vain populaatioissa, joilla oli valmiiksi huono vastustuskyky kemikaalille.

Toisella alueella, jossa torakat olivat jo kehittäneet vastustuskykyä aineelle, populaatio kasvoi 10 prosentilla.

Vastustuskyky kasvaa jo yhdessä sukupolvessa

Laboratoriotestien tulokset osoittivat, että torakoilla oli kyky muodostaa "ristivastustuskyky" useammalle eri tyyppiselle myrkylle. Se tarkoittaa, että torakat, jotka selvisivät myrkkyjen suihkutuksesta, selvisivät todennäköisemmin myös seuraavasta myrkystä. 

Aikaisemmin uskottiin, että torakat pystyivät kehittämään vastustuskyvyn vain yhden tyyppiselle myrkylle altistumisen jälkeen. 

– Näimme vastustuksen kasvavan jopa nelin- tai kuusinkertaiseksi vain yhdessä sukupolvessa, kertoi tutkimusta johtanut Michael Scharf yliopiston tiedotteessa

– Meillä ei ollut hajuakaan, että tämä voisi tapahtua näin nopeasti.

Scharfin mukaan torjunnassa tulisi käyttää myrkkyansojen yhdistelmää, parempaa sanitaatiota, sekä ötökkäimureita.

Lue myös:

    Uusimmat