TOP5: Näillä vinkeillä eroon tunnesyömisestä!

Voimakkaat tunteet ja tunnevaihtelut saavat ihmisen kääntymään ruoan puoleen, vaikka ei olisi edes nälkä. Kuinka tunteita voi käsitellä ilman jääkaapin tyhjennystä?

1. Katkaise kierre

Syöt paketin suklaata kymmenessä minuutissa. Omatuntosi soimaa ja päätät jättää siksi lounaan väliin. Lounaan syömättä jättäminen johtaa huonoon oloon ja lopulta olet taas syömässä jotain makeaa ja epäterveellistä.

Tunnesyömisen tunnistaminen auttaa katkaisemaan kierteen. Syömisestään voi pitää päiväkirjaa: mihin aikaan ja millaisten tunteiden takia − oliko olo tylsistynyt, surullinen vai todella nälkäinen.

2. Nuku enemmän

Tunti tai pari enemmän unta yössä on todella tärkeää, jos ihminen haluaa syödä terveellisemmin. Viime vuonna American Journal of Clinical Nutrition -tiedejulkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan neljä tuntia nukkuneet söivät 300 kaloria enemmän kuin yhdeksän tuntia nukkuneet.

3. Hillitse himosi

Jos himoitset suklaata, sille on tieteellinen syy. Sen syöminen vapauttaa endorfiinia, jotka tekevät olosi onnelliseksi. Endorfiinin toivossa ihmiset usein kääntyvät rasvaisen ruoan puoleen.

Himon hillitsemiseksi on tärkeää selvittää, minkä tunteen korvaajaksi ruokaa syödään. Joskus ruoka ottaa sellaisen tunteen paikan, joka on kadonnut parisuhteesta. Syöminen saattaa olla myös rahahuolien syytä. Tällaisessa tapauksessa ihminen ruokkii pelkojaan, ei nälkäänsä.

4. Syö

Voi olla viisasta antaa itselle lupa syödä hiukan ruokaa, jota himoitsee. Pidemmällä aikavälillä ruokaa tulee todennäköisesti tällöin syötyä vähemmän.

5. Korvaa ruoka suunnitelmalla

Tunnesyöminen on itse asiassa tapa muuttaa omia tunteitaan syömishetkellä. Tunteiden muuttamiseen kannattaa etsiä muita keinoja ja tehdä niistä valmis suunnitelma. Jos syöminen johtuu tylsistymisestä, ole valmiina lähtemään ulos kävelylle tai kahville ystävän kanssa heti kun tylsyys iskee.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja