Top Chef –kokki Joseph arvostaa tilaa ja turvallisuutta

Libanonista Suomeen kotiutunut Joseph Youssef haaveilee omasta puutarhasta ja tunnustautuu kovaksi löylynheittäjäksi.

Joseph Youssef hurmasi suomalaiset tv-katsojat Top Chef –ohjelmassa. Libanonista kotoisin oleva kokki asuu tällä hetkellä Turussa, jossa hän työskentelee Tintå-ravintolassa. Restonomiopinnot kuljettavat hänet kahdesti viikossa Helsinkiin.

– Junamatkat tekevät lähes vuokraa vastaavan loven lompakkoon, mies manaa. – Kaiken lisäksi kärsin armottomasta matkapahoinvoinnista, hyväntuulinen Joseph nauraa.

Suomeen Joseph päätyi klassisesta syystä: rakkauden takia. – Muutin Suomeen silloisen puolisoni perässä huhtikuussa 2004, hän kertaa. – Suomessa on turvallista ja rauhallista asua – joskus jopa turhankin rauhallista. Kaipaan sitä, että kaverin ovelle voi koputtaa milloin vain, eikä kaikesta pidä sopia ennakkoon.

Top Chef -kokit kylässä

Tällä hetkellä Joseph asuu 36-neliöisessä yksiössä kivenheiton päässä työpaikastaan. Asunnossa on toimiva pohjaratkaisu, jonka ansiosta kylään voi kutsua useammankin kaverin kerralla. – Keittiössä mahtuu kokkaamaan, joskin hella täytyisi vaihtaa uuteen.

Uuni on syytä uusia ennen huhtikuun puoliväliä, sillä silloin Josephin ruokapöydän ääreen kokoontuu joukko Top Chefistä tuttuja kilpakumppaneita. – Pidämme tiiviisti yhteyttä toisiimme. Teemu(Laurell) piipahti luonani pari viikkoa sitten. Huhtikuussa aion kokata heille libanonilaista ruokaa, Joseph suunnittelee.

– Top Chef on parasta, mitä elämässäni on tapahtunut. Tuntuu uskomattomalta, että sain olla ohjelmassa mukana.

Ei jumalan selän taa

– Jos saisin muuttaa yhden asian asunnossani, vaihtaisin kylpyammeen suihkukoppiin, Joseph sanoo. Hänen unelma-asunnossaan olisi tarpeeksi tilaa, askarteluhuone käsitöitä varten sekä tietenkin tilava keittiö.

– Suomessa minusta on tullut kova löylynheittäjä, joten saunakin olisi kiva.

Sijainti on Josephille yksi tärkeä tekijä asumisessa. – En haluaisi asua jumalan selän takana, keskellä ei mitään, mutta oma puutarha pitäisi olla. Siellä kasvattaisin kotimaani herkkuja ja yrttejä.

Vähemmän väriä, enemmän valoa

Sisustuksessa Joseph suosii valoisuutta ja yksinkertaisuutta. – En kauheasti välitä täkäläisestä trendistä, että yksi seinäpinnoista maalataan voimakkaalla värillä. Mieluummin luon tunnelmaa sisustamalla kunkin huoneen omansävyisekseen, hän kertoo. – En myöskään erityisemmin pidä tapeteista, maalattu seinä on enemmän makuuni, Joseph lisää.

– Asunnon täytyy olla valoisa tai muuten ahdistun, etelän mies sanoo. Eniten asuminen Suomessa ja Libanonissa eroaa Josephin mukaan rakennusmateriaaleissa ja lämmityksessä. Puuta, parkettia tai panelointia ei hänen kotimaassaan näy, vaan talot rakennetaan betonista.

– Kaukolämpöä ei ole, joten sisätiloissa on talvisin kylmä. Isäni lämmittää kotiamme hiilikäyttöisellä grillillä, mutta öisin on silti pukeuduttava hyvin.

Kaikki ovet avoinna

Tulevaisuuden suhteen Josephilla on omien sanojensa mukaan ”kaikki ovet avoinna”.

– Johtotehtävät kiinnostavat, mutta minulla on vielä vuosi opintoja jäljellä. Top Chef on poikinut joitakin työtarjouksia, mutta aika näyttää, minne päädyn, hurmurikokki hymyilee.

Teksti: Katja Nykänen
Kuvat: Oskari Valtonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja