Tommi Mäkisen poikkeuksellinen ystävyyden teko saa maailmanmestarin levittelemään käsiään – "Minkälainen urheilija oikein tekee niin?"

Petter Solberg pitää Tommi Mäkistä yhtenä parhaista ystävistään. Kaksikon välille muodostui tiivis side jo 18 vuotta sitten, kun he ajoivat tallikavereina Subarulla.

Subaru ajoi MM-rallikaudet 2002–2003 pohjoismaisella kuljettajakaksikolla. Tallissa vuodesta 2000 ajanut Solberg sai kahdeksi vuodeksi rinnalleen Mitsubishiltä siirtyneen Mäkisen, joka korvasi Peugeot'lle lähteneen vuoden 2001 maailmanmestarin Richard Burnsin.

Solbergilla oli kauden 2002 alkaessa ikää 27 vuotta, Mäkisellä 37.

Solberg oli nouseva kyky, jolla oli vyöllään vasta 32 MM-rallia ja yksi palkintorkorokesijoitus, Akropolis-rallin kakkossija vuodelta 2001. Mäkinen oli nelinkertainen maailmanmestari, joka oli saavuttanut ajamissaan 111 MM-rallissa Carlos Sainzin, Colin McRaen ja Juha Kankkusen ohella ennätykselliset 23 osakilpailuvoittoa.

Tallin sisäinen asetelma oli siis kaikin puolin epäsuhtainen, mutta tämä ei Solbergin mukaan näkynyt millään tavalla, missään vaiheessa.

– Tulimme Tommin kanssa toimeen välittömästi. Hän on vähän minua vanhempi, mutta se ei tunnu siltä – toisinaan tuntuu jopa siltä, että hän olisi minua nuorempi. Tulemme edelleen hyvin toimeen, ja meillä on hauskaa yhdessä, Solberg sanoo MTV Urheilulle.

Monien yllätykseksi nuori Solberg löi molempina vuosina luun kokeneen Mäkisen kurkkuun. Vaikka tämä varmasti kismitti Mäkistä, lajin suurta supertähteä, hän ei kuitenkaan ollut moksiskaan.

– Kunnioitan Tommia suuresti, sillä hän ei koskaan yrittänyt piilotella asioita minulta tai pelata minua vastaan. Hän oli joukkuepelaaja, joka yritti auttaa minua niin paljon kuin mahdollista. Onneksi hän oli jo nelinkertainen maailmanmestari. Hän auttoi minua saavuttamaan oman maailmanmestaruuteni 2003, Solberg sanoo.

Kenties parhaiten Mäkisen luonne käy ilmi Solbergin tarinasta vuodelta 2002.

Kausi oli juuri päättynyt, ja Solberg oli napannut Walesissa uransa ensimmäisen MM-rallivoiton. Se nosti hänet MM-sarjan seitsemänneltä sijalta Marcus Grönholmin jälkeen MM-hopealle. Mäkisen ensimmäinen Subaru-kausi päättyi pettymykseen, MM-sarjan kahdeksanteen sijaan.

– Tommi oli todella ylpeä minusta ja iloinen puolestani. Hän antoi yksityiskoneensa minun käyttööni, että pääsisin takaisin Norjaan, Solberg aloittaa.

Isoveli Henning Solberg oli järjestämässä pikaisella aikataululla hopeajuhlia.

– Kun tulin lentokentälle, Tommikin ilmestyi sinne. Hän halusi tulla mukaani Norjaan nähdäkseen, minkälaista siellä on, kun minua juhlitaan. Minkälainen urheilija oikein tekee niin? Solberg kysyy ja levittelee vielä tänäkin päivänä käsiään hämmästyksestä.

– Laskeuduimme Gardemoeniin. Siellä oli valmiina helikopteri punaisen maton kanssa, ja jatkoimme siitä suoraan kotikaupunkiini Spydebergiin.

Henning Solberg järjesti juhlat veljesten kotitilalle. Juhlat olivat avoimet kaikelle kansalle.

Vuotta myöhemmin kotitila kävi jo liian pieneksi, kun Solberg voitti maailmanmestaruuden. Tuolloin juhlat järjestettiin Spydebergin keskustassa, ja 4 500 asukkaan kaupunkiin oli kokoontunut NRK:n arvion mukaan noin 7 000 ihmistä. Yleisradioyhtiö välitti juhlat suorana lähetyksenä koko maahan.

– Se oli valtava juttu, Solberg sanoo.

Mutta sillä kertaa Mäkinen ei ollut enää mukana.

Lue myös:

    Uusimmat