Mainos

Tolvanen: Perhesurmat ovat jo ilmiö Suomessa

Suomessa sattuneiden perhesurmien tekijät ovat saattaneet ottaa mallia aikaisemmista perhesurmista, myöntää entinen Helsingin poliisin väkivaltayksikön johtaja ja nykyinen kansanedustaja Kari Tolvanen.

– Yksi selittävä tekijä voi olla tämmöinen mallioppiminen. Kun tapahtuu joku järkyttävä rikos ja siitä uutisoidaan, niin tietyt ihmiset pimeimmissä mielen sopukoissaan ovat miettineet asioita niin, että he ottavat mallia aikaisemmista tapahtumista.

– Saatetaan ajatella, että perhesurma on ainut ratkaisu niihin ongelmiin, joita siellä omassa perheessä on, Tolvanen kertoo MTV3 Uutisille.

Suomessa on tapahtunut vuoden sisään seitsemän perhesurmaa, joista viimeisin tapahtui eilen Helsingin ydinkeskustassa. Poliisi epäilee, että 40-vuotias perheenisä surmasi 38-vuotiaan puolisonsa sekä kaksi alle viisivuotiasta lastaan Helsingissä. Tämän jälkeen isä tappoi itsensä ajamalla kuorma-auton alle Porvoossa.

Äiti ja tyttäret kuolivat väkivallan seurauksena. Tutkinnallisista syistä tekotapaa ei tässä vaiheessa kerrota.

Taustalla mustasukkaisuutta ja alkoholismia

Tolvasen mukaan perhesurmat ovatkin jo ilmiö Suomessa.

– Luulin jokin aika sitten, että kyseessä on vain tilastopiikki Suomessa. Ikävä kyllä olin väärässä, sillä näitä tapauksia on tullut nyt liikaa. Voidaankin puhua jo ilmiöstä, Tolvanen kertoo.

Hänen mukaansa perhesurmien taustalla saattaa olla myös mustasukkaisuutta, mielenterveydellisiä ongelmia, työpaikan menetyksiä ja alkoholismia. Tolvasen mukaan jokainen perhesurma pitää käydä tarkkaan läpi ja selvittää keinoja ennaltaehkäisevään työhön.

– Syyt tapahtuneisiin pitää löytää ja tarjota perheille tukea ja palveluja perhesurmien estämiseksi. Kaikkia rikoksia ei pystytä kuitenkaan estämään, Tolvanen selvittää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.