Toivottavasti sinuakin vaivaa pronoia! Tunnistatko nämä erikoiset termit?

Viha, rakkaus, suru ja häpeä ovat monelle tuttuja, mutta entä malu tai ilinx

Queen Maryn yliopistossa Lontoossa tutkitaan tunteiden historiaa. Aivotutkimuksen keinoin on mahdollista osoittaa esimerkiksi se, missä kohdassa aivoja tunteet tuntuvat, kertoo hellogiggles.com.

Viha, rakkaus, suru ja häpeä ovat monelle tuttuja, mutta entä malu? Tiffany Watt Smith kirjoitti tunteista kirjan ja nimesi samalla 154 tunnetta, joita harva tajuaa tuntevansa. Tunnistatko nämä erikoiset tunteet?

Kaukokaipuu

Kyllä – Suomi mainittu! Suomalaisista tuntemuksista listaan pääsi tuntemattomien kaukomaiden kaipuu, siis kaukokaipuu.

Amae

Japanilainen sana amae merkitsee sitä, että ihminen tekee muille hyvää ja on heille kohtelias, jotta saisi hyvää itselleen. Ajattele lasta, joka liehittelee vanhempaansa saadakseen luvan syödä jälkiruokaa, tai poikaa, joka kohteliaasti kantaa tytön koulukirjat. Verbi amaeru merkitsee riippuvuutta muiden hyväntahtoisuudesta.

L’appel du vide

Ranskalainen termi, joka merkitsee ”tyhjyyden kutsua”. Jos olet joskus ajanut autoa ja havahtunut mietteisiin siitä, mitä tapahtuisi, jos vain ajaisit alas kalliolta, olet kokenut l’appel du viden.

Torschlusspanik

Torschlusspanik on pelkoa ajan loppumisesta. Sana merkitsee kirjaimellisesti "portinsulkupaniikkia". Saksalainen keskiaikainen sana kertoo kiireestä palata kaupunkiin ennen kuin portit suljetaan. 

Malu

Indonesialainen termi, joka merkitsee yhtäkkistä häpeää, alemmuuden ja hankaluuden tunnetta itseään ylempiarvoisten henkilöiden seurassa. Malun kokeminen kertoo hyvistä tavoista.

Brabant

Sana esiintyy Linnunradan käsikirja liftareille -teoksesta tunnetun Douglas Adamsin ja koomikko John Lloydin kirjassa vuodelta 1984. Brabant on halua ärsyttää toista mahdollisimman kauan. Tarkoituksena on nähdä, miten pitkälle voi mennä, ennen kuin vastapuoli menettää hermonsa.

Depaysement

Tunne, joka syntyy, kun teet ympäristössäsi jotakin epätavallista ja tunnet itsesi ulkopuoliseksi. Kuin antaisit tarjoilijalle tippiä Suomessa.

Ilinx

Termi kuvaa halua tai intoa aiheuttaa kaaosta. Jos haluat potkaista työpaikan roskakorin kumoon, kyseessä on ilinx.

Pronoia

Paranoian vastakohta: et usko, että kaikki ovat sinua vastaan, vaan että kaikki haluavat auttaa sinua.

Turistit kertovat, mikä sana suomen kielessä ihastuttaa:

1:26

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja