Toimeentulotuen saajien osuuksissa isoja kuntakohtaisia eroja – nämä paikkakunnat kärkikolmikossa

Irja saa eläkettä 1300 euroa ja Linnea 800 euroa toimeentulotukea – tällaista on olla köyhä Suomessa. 5:39
Katso myös: Irja saa eläkettä 1 300 euroa ja 24-vuotias Linnea 800 euroa toimeentulotukea – tällaista on olla köyhä Suomessa

Perustoimeentulotuen saajien osuus väestöstä vaihtelee suuresti kuntien välillä, ilmenee Kelan viime vuoden tilastoista.

Osuus oli viime vuonna suurin Vantaalla, jossa perustoimeentulotukea sai hieman useampi kuin joka kymmenes asukas, Kelan tiedotteessa sanotaan.

Seuraavaksi suurimmat osuudet olivat Keravalla ja Outokummussa, joissa niin ikään noin joka kymmenes asukas sai viime vuonna toimeentulotukea.

Pienin osuus oli puolestaan Varsinais-Suomen Maskussa, jossa toimeentulotukea maksettiin vain noin joka sadannelle asukkaalle.

Myös Pohjanmaan Maalahdella, Pohjois-Pohjanmaan Pyhännällä ja Varsinais-Suomen Ruskossa saajien osuus oli korkeintaan 1,5 prosenttia väestöstä.

Isot asumiskustannukset lisäävät tarvetta

Perustoimeentulotukea maksetaan useimmin suurissa kaupungeissa. Tilaston kymmenen kärjessä ovat esimerkiksi Helsinki, Tampere, Turku, Jyväskylä ja Lahti.

Näissä kaikissa toimeentulotuen saajien osuus oli viime vuonna hieman alle 10 prosenttia asukkaista.

– Suurissa kaupungeissa on usein enemmän työttömyyttä ja nuoria, ja asumiskustannukset ovat korkeampia kuin muualla maassa, sanoo tutkija Tuija Korpela Kelasta tiedotteessa.

– Tämä kasvattaa perustoimeentulotuen tarvetta.

Kääntäen korkea työllisyys ja halvempi asuminen taas vähentävät tarvetta perustoimeentulotuelle. Monesti tällaiset olosuhteet löytyvät Korpelan mukaan todennäköisemmin pienemmistä kunnista.

– Useimmilla paikkakunnilla, joissa perustoimeentulotuen saaminen on harvinaista, on melko matala työttömyysaste, Korpela kertoo.

– Ne ovat myös pienehköjä kuntia, joissa asumiskustannukset ovat luultavasti verrattain matalia.

Yli 700 miljoonaa euroa

Toimeentulotuki on henkilön tai perheen viimesijainen taloudellinen tuki, jolla katetaan elämän perusmenoja.

Kela maksoi perustoimeentulotukea yhteensä 718 miljoonaa euroa vuonna viime vuonna.

Saajakotitalouksia oli reilut 250  000, joissa asui kaikkiaan 355  000 ihmistä. Tämä oli noin kuusi prosenttia Suomen koko väestöstä.

Ahvenanmaa ei ole luvuissa mukana, koska perustoimeentulotuen toimeenpano Ahvenanmaalla ei kuulu Kelan tehtäviin.

Lue myös:

    Uusimmat