Näin Purra perustelee pienituloisiin osuvia leikkauksia

Näin Purra perustelee pienituloisiin osuvia leikkauksia 9:25
Näin Purra perustelee leikkauksia ja kertoo lisäsopeutustoimista.

Hallituksen sosiaaliturvan leikkausten arvioidaan vaikuttavan eniten nuoriin.

– Kokoomus haluaa leikata pienituloisten etuuksista. Se ei meille käy, nykyinen valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) totesi viime vuonna eduskuntavaalien kynnyksellä. 

Nyt Petteri Orpon (kok.) hallitus on tekemässä leikkauksia työttömyystukeen ja yleiseen asumistukeen. Hallitusneuvotteluissa puolueet joutuvat tyypillisesti tekemään kompromisseja.

Hallituksen leikkaukset koskevat noin puolta miljoonaa Kelan asiakasta. Kela on esitellyt hallituksen tekemiä leikkauksia kolmen esimerkkihenkilön avulla. Pääset katsomaan esimerkit tästä.

Kelan laskelmien mukaan erityisen suuria vaikutukset ovat niihin nuorten ryhmiin, joissa pienituloisuus on jo ennestään yleisintä.

– Ymmärrän, että leikkaukset kohdistuvat omaan kotitalouteen ja omalle pankkitilille, ne ovat vaikeita, Purra toteaa Asian ytimessä -ohjelmassa. 

Toimeentulotuen hakijat lisääntyvät

Kela on varoittanut toimeentulotuen hakijoiden määrän kasvavan selvästi. Purra myöntää hakijoiden määrän kasvavan, sillä kyseessä on viimesijainen etuus. 

– Pidemmällä tähtäimellä pyritään siihen, että pientenkin työtuntien tekeminen olisi aina kannattavaa. 

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on jo aiemmin antanut moitteita hallitukselle siitä, ettei se ole ottanut huomioon kaikkien sosiaalietuuksien leikkausten kokonaisvaikutusta.  

Purra sanoo sosiaaliturvaan tehtävien uudistusten olevan kokonaisuus. Hän katsoo pitävänsä velvollisuutenaan, että Suomi ei jatka nykyisellä talouslinjallaan. Tämä tarkoittaa leikkauksia ja julkisen talouden supistamista.

– Mielestäni tämä on moraalisesti hyvä asia. En lainkaan kiellä sitä, etteikö osa päätöksistä olisi sellaisia, että ne ovat kipeitä.  

Purra huomauttaa, että sosiaaliturvaleikkausten lisäksi hallitus tekee sopeutusta käytännössä kaikkialla muualla paitsi sisäisessä ja ulkoisessa turvallisuudessa sekä perusopetuksessa. 

Kehysriihestä lisäsopeutusta

Hallitus kokoontuu huhtikuussa päättämään merkittävistä lisäsopeutustoimista.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen arvioi aiemmin MTV Uutisille, että kolmen miljardin euron lisäsopeutus ei välttämättä edes riitä.

– Luonnollisesti tilanne ei ole helppo, Purra toteaa.

Luvassa on Purran mukaan niin menoleikkauksia kuin veronkorotuksia. Purra ei usko, että hallitus päätyy esimerkiksi kiristämään työn tai yrittämisen verotusta. 

– Hallitusohjelman pääperiaatteet ovat voimassa, mutta toisaalta kuten tähän astikin, leikkauksia joudutaan tekemään hyvin laajasti.

Voit katsoa koko Riikka Purran haastattelun Asian ytimessä -ohjelmassa MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat