"Olen itkenyt kaksi viikkoa" – viisi suomalaista kertoo mitä heille käy, kun leikkuri iskee Kelan etuuksiin

Vähävarainen äiti Krista, 23, kertoo, miten hallituksen leikkaukset iskevät arkeen 2:17
Katso myös: Vähävarainen äiti Krista, 23, kertoo, miten hallituksen leikkaukset iskevät hänen perheeseensä.

Tiina, Senja, Satu, Julia ja Juuso kertovat, miten huhtikuun alussa voimaan tulevat Kelan etuuksien leikkaukset tulevat vaikuttamaan heidän arkeensa.

Kyllähän se oli järkytys, Tiina kuvailee tunteitaan uuden asumistuen päätöksen tultua.

Tiinan asumistuki putoaa Kelan asumistukeen kohdistuvien leikkauksien myötä 250 euroa kuukaudessa. 

Aiemmin Tiina sai 725 euroa kuukaudessa maksavaan vuokra-asuntoonsa tukea 400 euron verran, mutta nyt hallituksen leikkausten myötä vain 150 euroa.

MTV on nähnyt Tiinan saamat tukipäätökset. Tiina ja muut haastateltavat esiintyvät jutussa etunimellään aiheen arkaluontoisuuden takia, mutta heidän henkilöllisyytensä on MTV:n tiedossa.

Yksinhuoltajana ja osa-aikatyöläisenä Tiina on jo tottunut nipistämään menoistaan, mutta vielä hän ei tiedä mistä kaikesta sitä pitää asumistuen pudotuksen jälkeen leikata

Siinä oivalsi, että nyt ei saa tulla mitään ylimääräisiä menoja. 

Iskee yksinhuoltajiin ja työttömiin

Kelan laskelmien mukaan etuuksien leikkaukset osuvat ennen kaikkea yksinhuoltajiin, yksin asuviin ja työttömiin. 

Tiina ja hänen tyttärensä muuttivat nykyiseen asuntoon vasta vuosi sitten. Asunto on lähellä Tiinan työpaikkaa ja hänen tyttärensä koulua, joten siitä tulee myös säästöjä, kun  töihin tai kouluun ei tarvitse ostaa bussilippua tai käyttää autoa.

Myöskään tyttärensä harrastuksesta ei olisi mukava luopua, kun tytär on myös löytänyt harrastuksensa kautta pitkään kaivattuja kavereita.

Aina olemme tarkkaan kaupoissa hintoja katselleet, mutta nyt varmaan pitää olla entistä tarkempi. 

Tiina on myös miettinyt, että pitäisikö hänen hakea jotain toista, kokoaikaista työtä tai ekstratöitä esimerkiksi iltoihin. 

Yksinhuoltajana on kuitenkin vaikeaa, kun pitää myös hoitaa kotityöt ja ruuanlaitto lapselleni, Tiina pohtii.

"Olen itkenyt kaksi viikkoa"

Helsingissä asuvalta Senjalta lähtee asumistuesta reilu satanen. Hän kertoo, että samalla kun tuli ilmoitus asumistuen leikkauksesta, myös hänen vuokranantajansa ilmoitti, että vuokraan on tulossa mahdollisesti isokin, useamman sadan euron korotus. 

Aiemmin vuokra on ollut 850 euroa, mutta vuokranantaja on nousseiden kustannusten takia nostamassa vuokraa. 

Ensimmäistä kertaa asun asumistuen avulla avioeroni jälkeen erityislapseni kanssa, ja nyt minuun osuu asumistuen leikkaus sekä työttömyysturvan lapsikorotuksen poistuminen, Senja kertoo.

Senja kertoo etsineensä töitä marraskuusta alkaen, mutta ei ole saanut edes kaikkiin hakemuksiinsa vastausta. Merkonomiksi valmistunut Senja kertoo hakeneensa kaikenlaista työtä, jota voisi tehdä samalla, kun hoitaa 6-vuotiasta erityslastaan. 

Olen katsonut halvempiakin asuntoja, mutta esimerkiksi yksiössä on haastavaa asua erityislapsen kanssa. Olen itkenyt viimeiset kaksi viikkoa miettien mitä teen. Minulla ei ole myöskään tukiverkostoja, joilta voisin pyytää apua, Senja kertoo.

Satu pelkää lapsiensa kärsivän

Minulta voi viedä mitä vain, olen tottunut siihen, mutta se, että loppupeleissä viedään lapsilta, niin se ei ole ok, toteaa pääkaupunkiseudulla asuva Satu.

Satu asuu kolmen lapsensa kanssa kaupungin asunnossa, jossa lapsilla on omat huoneet ja hän itse nukkuu olohuoneessa. Silti asunto on Kelan päätöksen mukaan liian iso asunto perheelle.

Satu perheineen muutti avioeronsa jälkeen halvempaan kaupungin asuntoon Kelan vaatimuksesta, mutta jälleen hänen etsiä halvempaa asuntoa, jotta saisi toimeentulotukea. Satu ei edes tiedä mistä sitä etsisi. 

Olen poikani omaishoitaja, ja hän tarvitsee usein myös keskellä yötä hoitoa, joten jos lapset nukkuisivat samassa huoneessa, aina myös jonkun toisen uni häiriintyisi. Puhumattakaan siitä, että lapset eivät pystyisi kutsumaan kavereitaan kylään kiusaamisen pelossa.

Satu sanoo, että joutuu todennäköisesti lopettamaan toisen lapsensa jalkapalloharrastuksen, sillä jostain on säästettävä. Hän kertoo jo karsineensa itseltään kaiken mahdollisen.

Satu saa omaishoitajan tukea 400 euroa kuussa, kahdesta lapsestaan lapsilisiä ja asumistukea. Satu on myös hakenut toimeentulotukea, mutta kertoo että päätös jumiutui juuri asunnon kokoon ja vuokraan.

En voi vaihtaa paikkakuntaa, sillä lapseni omaishoitajuus on paikkakuntakohtainen, niin siinä menisi jälleen pakka uusiksi. Enkä myöskään halua, että lapseni joutuvat vaihtamaan koulua, Satu sanoo.

Satu ei tiedä enää, miten rahat riittävät perheen perustarpeisiin, kuten hygieniatarvikkeisiin tai lasten vaatteisiin. 

Tyttäreni tarvitsee uusia sukkia, mutta pitää katsoa olisiko minulla pari sopivan kokoista antaa hänelle. Puhumattakaan sitten hänen jalkapalloharrastuksestaan tai perheen ruokaostoksista, Satu sanoo.

Satu myös pohtii sitä, miten leikkausten jäljet tulevat tulevaisuudessa näkymään lapsissa.

Voisi päättäjät tulla pyörittämään tätä arkea 50 eurolla kahdeksi viikoksi ennen kuin leikkaavat. Onko järkevää aiheuttaa lapsillekin mielipahaa?

Muutokset 1.4.2024

  • Yleiseen asumistukeen, työttömyystukiin ja toimeentulotukeen tulee muutoksia 1.4.2024 alkaen.
  • Yleinen asumistuki ei pienene kaikilla heti, vaan asumistuen tarkistuksen yhteydessä. 
  • Yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee, perusomavastuu kasvaa, ansiotulovähennys poistuu ja Helsingin huomioon otettavien asumismenojen määrä pienenee. 
  • Jos tulot eivät riitä asumismenojen maksamiseen, Kela ohjeistaa selvittämään toimeentulotuen mahdollisuutta.
  • Huhtikuun alusta poistuu myös työttömyysturvan 300 euron kuukausittainen suojaosa sekä Kelan maksamat lapsikorotukset työmarkkinatukeen, peruspäivärahaan ja liikkuvuusavustukseen.
  • Toimeentulotuessa muuttuu myös hyväksyttävät asumismenot, joka tarkoittaa sitä että yhä useampaa asiakasta ohjataan hakemaan edullisempaa asuntoa.

Lähde: Kela

Osuu myös opiskelijoihin

Asumistuen leikkaukset vaikuttavat myös opiskelijoihin. Itä-Suomessa opiskeleva Julia kertoo, että hänellä jää käteen opintotuen ja asumistuen jälkeen käteen 32 euroa. Sen hän jättää säästöön sähkölaskua ja muita kuluja varten. Ruokaa hän ostaa säästöillään noin 200 eurolla kuukaudessa. 

Opintolainan korkojen takia en uskalla sitä lainaa vielä nostaa. Mutta syksyllä viimeistään on pakko lähteä etsimään uutta asuntoa, kun tuet laskevat ja vuokra tulee nousemaan, Julia toteaa.

Asuntoja on kuitenkin vähän tarjolla. Julia kertoo olleensa puoli vuotta jonossa kaupungin opiskelija-asuntoihin, mutta niitä vapautuu hänen mukaansa harvoin.

Kesäksi hän on menossa töihin kotikaupunkiinsa, mutta on jo nyt etsinyt opiskelupaikkakunnalta mitä tahansa osa-aikatyötä opiskelun ohelle. Sitä ei ole kuitenkaan löytynyt.

Jo viime syksynä nykyiseen asuntoonsa muuttaessa Julia piti asunnon vuokraa kalliina, mutta vaihtoehtoa ei ollut.

Tilanne tuntuu toivottamalta. Ainoa ratkaisu on miettiä kimppakämppää, jos ei muuta löydy. Onneksi muitakin on tässä samassa tilanteessa, Julia toteaa.

Juuso kutsuu päättäjät katsomaan leipäjonoa

Helsingissä asuva ja opiskeleva Juuso on aiemmin saanut opintotukea, mutta nyt saa kuntoutustukea. Kuntoutustuki on korkeampi kuin opintotuki, joten vaikka asumistuen määrä on laskenut, kuukausittainen etuusmäärä on pysynyt samana.

Juuso arvioi Kelan sivuilla olevan laskurin perusteella, että jos olisi pysynyt opintotuen piirissä, hänen asumistukensa olisi pudonnut 400 eurosta 30 euroon.

Juuso asuu yhdessä kumppaninsa kanssa Helsingin Kalliossa kaksiossa. Juuson kumppani tekee kevytyrittäjänä satunnaisia keikkatöitä. 

Opiskelijana Juuso on myös huomannut, että jos haluaa valmistua tavoiteajassa, ei paljon töitä ehdi tekemään.

Olin oman alani kesätöissä viime vuonna ja jatkoin siellä viime vuoden loppuun saakka. Siinä huomasin kyllä, että eivät opinnot samalla edenneet, hän kertoo. 

Juuson kumppani on suunnitellut ottavansa lisää töitä ja Juuso itse yrittää saada opinnot valmiiksi, jotta pääsisi oman alansa töihin.

Haluaisin kutsua valtiovarainministerin katsomaan tänne Kallion kulmille Hurstin ruoka-avun jonoa ja siinä olevia ihmisiä, Juuso toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat