Mainos

"Tilanteeseen oli pakko puuttua" - KKO:n keskisormi-jutussa kuultiin ylikonstaapelia

- En voinut jättää puuttumatta, väkivallasta syytteessä oleva ylikonstaapeli sanoi korkeimmassa oikeudessa. KKO:ssa käsitellään juttua, jossa puidaan millä kynnyksellä poliisi voi tilanteisiin puuttua.

Tapaus sattui huhtikuussa 2014. Faktojen mukaan humalassa ollut mies näytti keskisormea järjestystä Käsityökadulla valvoneelle poliisipartiolle.

Poliisit ottivat miehen kiinni ja päättivät viedä hänet putkaan. Putkalla mies vielä kaadettiin kovakouraisesti lattiaan. Mies loukkasi lonkkansa.

Poliisit tuomittiin Itä-Suomen hovioikeudessa sakkoihin. Hovioikeuden kannan mukaan keskisormen näyttäjän sai pysäyttää ja puhuttaa, mutta kiinniottaminen oli ylimitoitettua.

Salissa kuultiin aiemmin uhria, joka ihmetteli poliisin toimintaa. Hän ei muistanut näyttäneensä keskisormea.

"Mikä on homman nimi?"

29 vuotta poliisina toimineen ylikonstaapeli kertoi, että keskisormea näyttäneen miehen käytös poikkesi muista öisistä kulkijoista.

- Tuollainen hortoileminen ja töniminen päättyy pahimmillaan joukkotappeluun, ylikonstaapeli sanoi.

Poliisi kertoi kysyneensä mieheltä ”mikä on homman nimi?”

Poliisin mukaan tarkoituksena oli puhutella miestä, mutta keskustelu ei onnistunut. Poliisimies päätti ottaa miehen maijaan.

- En voi jättää puuttumatta, jos mies näyttää keskisormea sekä horjuu ja karjuu. Olisin syyllistynyt virkavirheeseen, jos en olisi puuttunut tilanteeseen.

Paikalla olleet naiset ovat kertoneet poliisin käyttäneen karkeaa kieltä todistajille. Ylikonstaapeli kiisti tämän.

Poliisin mukaan mies ei maijassa rauhoittunut, vaan potki ja hakkasi nyrkillä seiniä.

Videot

Osa tapahtumista tallentui videolle. Poliisiauton takaosassa uhri kuvasi puhelimellaan videopätkän. Siinä toinen poliisi ilmoittaa kiinniottonsa syytä tiedustelevalle miehelle: ”Siksi, kun sä oot idiootti”.

Poliisimies ei tällaista muistanut.

Poliisiasemalla mies kaadettiin maahan. – Hän oli koko ajan aggressiivinen. Tulkitsin käsihuitaisun lyönniksi, mies perusteli voimankäyttöä.

Hovioikeus totesi päätöksessään, ettei videolla näkynyt lyöntiä, joten voimankäyttö oli tarpeetonta.

Maahanviennissä miehen lonkka meni sijoiltaan. – Se johtui hänen omasta käytöksestään. Se oli valitettava tapaturma, vahinko.

Mies päätyi putkaan 11 tunniksi. Poliisi kiisti, että mies olisi valittanut vammaansa. – Hän ei reagoinut mitenkään.

Partion toinen poliisi kertoi salissa asiat samalla tavalla. 

Mies sai poliisilta sakon virkamiehen vastustamisesta. Sakkoon oli kirjattu selostukseksi, että mies näytti julkisesti poliisille keskisormea ja että yritti putkalla huitoa poliisia.

- Tuo keskisormi oli selostusta tilanteesta, sakon kirjoittanut poliisi kertoi todeten, että vastustamista oli tapahtumat putkalla.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja