Tiina Lymi ohjaajatyöstään uutuusleffassa: ”Yhtä helppoa kuin hengittäminen”

Napapiirin sankareiden kolmannen osan ohjaaja Tiina Lymi kertoo avoimesti, ettei koe näyttelijöiden ohjaamisessa olevan minkäänlaisia vaikeuksia.

Ohjaaja, käsikirjoittelija ja näyttelijä Tiina Lymin, 45, ohjaama toinen pidempi elokuva Napapiirin sankarit 3 saa ensi-iltansa elokuun lopussa. Teattereista, elokuvista ja tv:stäkin näyttelijänä tunnettu Lymi kertoo, ettei kollegoiden ohjaaminen ollut haastavaa.

– Näyttelijöiden ohjaaminen on yhtä helppoa kuin hengittäminen, Lymi perustelee.

Ohjaajan työ on Lymin mukaan paljon muutakin kuin näyttelijöiden kanssa ahertamista. Ohjaaja on ainut, joka kulkee elokuvan kaaren alusta loppuun asti.

Näyttelijöiden kanssa työskennellään hetki, mutta ennen sitä on esimerkiksi pitkä ennakkosuunnitteluprosessi.

– Ohjaaja on vastuussa kaikesta, Lymi kertoo.

"Kyllästyn todella helposti"

Teatterikorkeakoulusta vuonna 1994 näyttelijäksi valmistunut monilahjakkuus on työskennellyt niin tv:ssä, elokuvissa kuin teattereissakin. Hän on toiminut käsikirjoittajana, ohjaajana, näyttelijänä sekä kirjailijana.

– Olen sellainen ihminen, että tykkään haasteista ja kyllästyn todella helposti kaikkeen. Ohjaamisessa riittää todella paljon opittavaa, Lymi kertoo. 

Tällä hetkellä Lymi ei osaa sanoa, tuleeko hän työskentelemään tulevaisuudessa ohjaajan, näyttelijän vai kirjailijan pestissä. Tai kenties kaikissa yhtä aikaa.

Monilahjakkuus on sitä mieltä, että asioita tulee eteen, niitä ei itse päätetä. Hän valitsee ne, mitkä tuntuvat oikealta. 

– Ihminen muuttuu, kasvaa, kehittyy, vanhenee ja kuolee lopulta pois, Lymi täydentää.

– Nyt näyttää siltä, että ohjaan ja kirjoitan enemmän kuin näyttelen, ohjaaja jatkaa.

Lymin ohjaamassa elokuvassa on mukana lukuisia Suomen eturivin näyttelijöitä, Jussi VatanenPamela TolaKari Ketonen, Timo Lavikainen, Santtu Karvonen, Taneli MäkeläKaisa Hela, Jani Volanen, Tommi Eronen, Paavo Kinnunen, Jarkko Niemi ja Heidi Lindén.

Käsikirjoituksesta vastaa Pekko Pesonen.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan jälkeen Lymi siirtyy työstämään kolmatta suurempaa teostaan, uutta Mielensäpahoittaja-elokuvaa.

Napapiirin sankareiden kolmas osa saa ensi-iltansa 23. elokuuta 2017.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja