Mainos

Tiina Lymi Aku Louhimiehen kohutuista ohjausmetodeista: "Ainoa keino ei voi olla se, että nöyryyttää näyttelijää"

6:55

Ohjaaja-näyttelijät Leea Klemola ja Tiina Lymi puhuivat kovin sanoin Aku Louhimiehen ilmi tulleista ohjausmetodeista tiistaiaamun Huomenta Suomessa. 

Maanantaina 19. maaliskuuta Yle julkaisi artikkelin, jossa useat näyttelijät kertovat elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen käyttämistä kuvausmetodeista, jotka ovat pahimmillaan olleet nöyryyttäviä, alistavia sekä sadistisia. 

Ohjaajat Leea Klemola ja Tiina Lymi vierailivat tiistaina 20. maaliskuuta Huomenta Suomessa, jossa he arvostelivat kovin sanakääntein Louhimiehen ilmi tulleita toimintamalleja.  

Tiina Lymi painottaa, että ohjaaja on aina ehdoton esimies kuvauspaikalla. Ohjaajan täytyy aina varmistaa, että työpaikan ympäristö tuntuu jokaisesta työntekijästä turvalliselta, jotta kukin voi hoitaa oman työnsä mahdollisimman hyvin.

Leea Klemolan mukaan elokuva-ala on erittäin hierarkinen. Hän puhuu myös sadistisen ohjaajan perinteestä, johon hänen mukaansa Louhimies toiminnallaan pyrkii. 

– Hän varmaan kultapoikana pyrkii siihen, mikä on ollut tämä pitkään jatkunut perinne. Tämmöisissä tapauksissa koko kuvausryhmä, myös miehet, ovat astinlauta hänen uransa rakentamiselle, matkalla kohti tätä valtavaa ihailua. 

"Ohjaajan tehtävä on luoda illuusio"

Louhimiestä syytetään myös seksistisistä työtavoista. Lymin mukaan esimerkiksi alastonkohtaukset on aina perusteltava erittäin tarkasti niin, että niillä on suora yhteys ja merkitys tarinan kannalta. 

– Ohjaajan tehtävä on luoda illuusio ja hänellä on käytössä valtava määrä keinoja siihen. Se ainoa keino ei voi olla se, että nöyryytän näyttelijää ja sitä kautta teen tästä hyvän kohtauksen, koska näin ei tule tapahtumaan, Lymi kertoo.

Myös Klemola painottaa, että kohtauksella täytyy olla selkeä sisältö ja merkitys. 

– Jos se on pelkästään sadistista nuoren naisen lihalla tanssimista, tai jos se nuori nainen on alasti siinä siksi, että hänet näytetään miehen palkintopokaalina, niin siinä ei ole näyttelijälle mitään näyteltävää.

Klemolan mukaan asia olisi täysin eri, jos kohtauksessa tapahtuu oikeasti jotain, mikä vaatisi naisnäyttelijältä oikeita näyttelijän taitoja pelkän alastomana olemisen sijaan.

– Eihän tällaiseen perkeleen touhuun mahdu se, koska se nainen on pelkkä palkintopokaali lihana.

Katso Leea Klemolan ja Tiina Lymin haastattelu Huomenta Suomessa artikkelin yläosassa! Katso alla myös Elina Knihtilän haastattelu MTV Uutisissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja