Mainos

Tietoturvamörkö ahdistaa suomalaisia enemmän kuin ruotsalaisia – "Vielä nykyäänkin on ihmisiä, jotka kokevat verkko-ostamisen epävarmaksi"

0:28

Joka viides suomalainen on jättänyt verkko-ostoksia tekemättä tietovuotopelkojen takia, selviää ohjelmistoyritys Tiedon teettämästä kyselystä. Sen mukaan lähes puolet suomalaisista on lisäksi huolissaan tietojensa päätymisestä vääriin käsiin verkkokaupassa.

Katso videolta, mitä ihmettä tarkoitetaan EU:n uudella tietosuoja-asetus GDPR:llä.

– Selvitys todentaa hyvin, että vielä nykyäänkin on ihmisiä, jotka kokevat verkko-ostamisen epävarmaksi, toteaa Tiedon tietoturvaliiketoiminnan johtaja Markus Melin.

Syyksi pelkoihin hän arvelee viime vuosien isoja tietovuotoja ja niiden saamaa julkisuutta.

Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen ei ole yllättynyt kyselyn tuloksista.

– Teimme aiemmin selvityksen, jossa kysyttiin, miksi ihmiset olivat lopettaneet jonkin verkko-ostoksen kesken. Monella syynä oli juuri se, että omia tietoja ei uskallettu antaa.

Ruotsalaisia pelottaa vähemmän

Vaikka Ruotsissakin joka viides oli kyselyn mukaan jättänyt verkko-ostoksen tekemättä pelkojen takia, niin silti tietovuodot huolettivat vähemmän kuin Suomessa, vain joka kolmatta ruotsalaista.

– Suomessa puhutaan paljon tietoturvasta jopa kansalaistaitona. Ehkä suomalaiset ovat valmiimpia kyseenalaistamaan, onko verkkokaupassa asiat hoidettu kunnolla, Melin pohtii.

Verkkokauppa valuu ulkomaille

Kyselytutkimuksesta selviää myös, että lähes kaksi kolmesta pitää verkko-ostosten tekemistä kuitenkin turvallisena. Tuula Loikkasen mukaan tunnettuihin, esimerkiksi kotimaisiin verkkokauppoihin voikin luottaa.

– Mutta kun siirrytään Euroopan ulkopuolelle, niin onhan verkkokaupan luotettavuuden arvioiminen vaikeaa, Loikkanen sanoo.

Silti juuri ulkomailla tehtyjen verkkokauppaostosten osuus kasvaa Suomessa. Kaupan liiton mukaan jo noin puolet verkko-ostoksista tehdään ulkomaisissa verkkokaupoissa.

Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS. Nettipaneeliin vastasi noin 1100 suomalaista. Virhemarginaali on noin viisi prosenttiyksikköä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja