Mainos

Tietokone kuin scifielokuvasta - Tässä on uuden sukupolven kotikone

Kosketuskäyttöä tehokkaasti tukeva uusi Windows 8 -käyttöjärjestelmä on tuonut mukanaan kauppojen hyllyille melkoisen arsenaalin innovatiivisia uuden sukupolven tietokoneita.

Olemme viime kuukausina testanneet runsaasti uutta käyttöjärjestelmää käyttäviä mobiililaitteita, jotka ovat hämärtäneet tabletkoneiden ja tietokoneiden välistä rajaa. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi ja . Kumpikin laite yhdistelee hieman erilaisista lähtökohdista kannettavan tietokoneen ja tabletin ominaisuuksia.

Tällä kertaa emme kuitenkaan käsittele mobiililaitteita, sillä nyt pöydällämme nököttää lähes 12 kilon painoinen mötikkä, joka tarjoaa pöytäkoneiden kategoriaan aivan uusia tuulia. Asus ET2300 All In One Pc on valmistajansa mukaan kodin täydellinen viihdekeskus yksissä kuorissa.

Keskusyksikkö näytön jalustana

ET2300 sisältää näytön ja keskusyksikön yhdessä paketissa. Keskusyksikkö toimii samalla näytön jalustana. 23-tuumainen kosketusnäyttö nousee ylös jalustasta kummastakin päästään tukevan, saranoidun varren avulla.

Kaksoissaranat mahdollistavat näytön katselukulman monipuolisen säätämisen optimaalista kosketuskäyttöä varten.

Asus All In One ET2300

Näytön voi ratkaisun ansiosta kääntää jopa aivan vaakatasoon pöytätason suuntaisesti. Tällöin laitetta voi käyttää pöydällä lepäävän tabletkoneen tavoin vaikkapa sähköisenä pelilautana. Kyseinen ominaisuus on erittäin kätevä. Olisikin toivottavaa, että jatkossa markkinoille tulisi uudenlaisia innovatiivisia sovelluksia, jotka kykenisivät hyödyntämään monipuolisesti näytön eri asentoja.

Kaikki liitännät on sijoitettu keskusyksikön yhteyteen, joten näytöstä ei lähde kosmeettisesti haittaavia johtoja. Liitännät ovat sangen kattavat: USB 3-, mikrofoni-, kuuloke-, Thunderbolt-, E-Sata-, verkko- ja HDMI-liitännät sekä muistikortinlukija löytyvät kaikki keskusyksikön sivuilta.

Keskusyksiköstä löytyy myös DVD-asema. Erikoisuutena laitteessa on myös erillinen liitäntä lisävarusteena saatavaa subwooferia varten.

Liitäntöjä on siis kattavasti, mutta johtoviidakkoa ei silti tarvitse pelätä, sillä käytön aloittamiseksi laitteeseen ei tarvitse tökätä kiinni muuta kuin pelkkä virtajohto. Laitteen siirtäminen huoneesta toiseen onkin yksinkertainen homma, vaikka raskas paino voi aiheuttaa joillekin haasteita.

ET2300 on käytössä hiljainen, tosin kovalevyn raksuttelu kuuluu ajoittain melko selvästi. Potkua testilaitteellemme tarjoaa Intel Core i5 3330 -suoritin.

Jalustana toimiva keskusyksikkö muistuttaa kansi kiinni olevaa kannettavaa tietokonetta. Se tarjoaa painavahkolle kokonaisuudelle erittäin tukevan pohjan, joka pitää näytön jämäkästi paikoillaan.

Toisaalta kookas jalusta tekee kokonaisuudesta kömpelön näköisen, ja se vaatii sijoittelussa melkoisesti tilaa syvyyssuunnassa. ET2300I ei täten luultavasti ole jahtaamassa muotoilupalkintoja siroimman laitteen kategoriassa.

Kokonaisuuden mukana tulee myös langaton näppäimistö ja hiiri, jotka edustavat perustasoa. Niiden avulla hoituu pätevästi perinteisten työpöytäsovellusten käyttö ja tekstien kirjoittaminen. Näppäimistön ja hiiren käyttämiseksi laitteen yhteen USB-liitäntään täytyy kytkeä langattomuuden mahdollistava mokkula.

Kookas kosketusnäyttö tarjoaa futuristisen käyttötuntuman

Asuksen All In One PC:n ehdottomassa pääosassa on 23-tuumainen Full HD 1920x1080 -kosketusnäyttö. Näyttö on kirkas, terävä ja värikylläinen. Katselukulmat ovat erittäin laajat. Näyttöä voi katsella aivan sivustakin värimaailman juuri kärsimättä.

Lisäksi suuri näyttö vie Windows 8:n kosketuskäytön aivan uudelle tasolle. Sovellusten ja valikkojen selailu käsieleillä suurelta näytöltä tuo käyttöön scifileffoista tuttua futuristista otetta. Tältä kapteeni Kirkistä varmasti tuntuu, kun hän ohjailee Enterprise-alustaan.

Kosketustoiminnot toimivat kaikin puolin viiveettömän tarkasti, ja laitteen kanssa pääseekin helposti sinuiksi.

Esimerkiksi zoomaus toimii suurelta näytöltä makeasti ja ennen kaikkea näyttävästi kahta kättä lähentämällä tai loitontamalla. Toki perinteinen sormilla tapahtuva pinch-to -zoomaus toimii myös yhtä mainiosti.

Näytön yläreunasta löytyy myös 2 megapikselin kamera videopuheluita varten. Sanalla sanoen, tätä näyttöä kelpaa esitellä kavereillekin.

Valitettavasti äänipuoli ei yllä läheskään korkealaatuisen näytön tasolle. Testikokoonpanossamme oli mukana myös lisävarusteena saatava pieni subwoofer-kaiutin matalammille äänille, mutta tästä huolimatta ääni kuulostaa etenkin alhaisilla äänenvoimakkuuksilla todella tunkkaiselta ja jogurttipurkkimaiselta.

Testimme aikana subwoofer lopetti kerran jostain syystä toimintansa kokonaan, ja sen sai päälle takaisin vasta, kun tietokoneen käynnisti uudestaan.

Jos elokuvien ja musiikin kuuntelusta haluaa enemmän irti, niin laite kannattaakin suosiolla kytkeä ulkopuoliseen äänilähteeseen.

Windows 8 asettaa rajat kosketusnäytön käyttökelpoisuudelle

Asus ET2300:n ehdoton valttikortti on sen hyvälaatuinen kosketusnäyttö, jonka avulla Windows 8 -käyttöjärjestelmän kaikkia ominaisuuksia pystyy hienosti hyödyntämään.

Uuden Windowsin kosketuskäyttöön liittyy kuitenkin vielä omia ongelmiaan, jotka eivät ole ET2300:n vika. Kosketuskäytön rajoitteet tulevat erityisesti esille Windows 8:n perinteisessä työpöytänäkymässä.

Plussaa

Miinusta

Esimerkiksi työpöytäosioissa kosketusnäppäimistö ei tule automaattisesti esiin tekstikenttää klikattaessa, vaan se pitää ensin avata erillisestä näppäimestä.

Windows 8:n työpöytäosio ei muutenkaan ole kosketuskäyttäjäystävällinen, sillä monet kuvakkeet ovat niin pieniä, että niitä hipaistessa tulee monesti tehtyä virhevalintoja. Hiiri ja näppäimistö ovat siis perinteisten työpöytäsovellusten tapauksessa useimmiten paras ratkaisu.

Pitkäaikaisessa kosketuskäytössä kädet alkavat väsyä melko nopeasti, kun niitä pitää koholla kohti näyttöä vähänkään pidempiä aikoja. Lisäksi sormenjälkien syntyminen lasisen näytön pinnalle kosketuskäytön seurauksena on väistämätöntä.

Lisäksi näytön on oltava luontevaa kosketuskäyttöä ajatellen aivan käyttäjän ulottuvilla, joten tämä asettaa omia haasteitaan näytön asetteluun pöytätasolla.

Microsoft tulee varmasti jatkossa kehittämään uuden käyttöjärjestelmänsä kosketustoimintoja sekä laajentamaan kosketusta hyödyntävää sovellustarjontaansa, jolloin ET2300 kykenee tarjoamaan käyttäjälleen entistäkin enemmän. Mutta kokonaisuutena kyseessä on jo nyt hyvin toimiva laite kodin hyöty- ja viihdekäyttöön.

Mikäli olet harkitsemassa pöytäkoneen hankintaa, tarjoaa Asus ET2300 yhdessä paketissa kokonaisuuden, joka antaa innovatiivisia ominaisuuksia myös tulevaisuutta ajatellen. Laitteen hinta ei ole kuitenkaan halvimmasta päästä, sillä kokonaisuus maksaa noin 1 400 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.