Tieto irtisanoo Suomesta 500

Tietotekniikkayhtiö Tieto aikoo vähentää jopa 1 300 työntekijää, joista lähes 500 lähtee Suomesta.

Vähennykset on tarkoitus toteuttaa pääosin tämän vuoden aikana.

Tavoitteena on parantaa kilpailukykyä ja saavuttaa noin 50 miljoonan euron säästöt.

Tiedon toimitusjohtaja Kimmo Alkio ei yt-menettelyn alkuvaiheessa kovin tarkasti halua arvioida, minkälaisia tehtäviä tai yksiköitä on vasaran alla.

– Yhtiömme kulurakenne on merkittävästi raskaampi kuin kilpailijoidemme. .

Pian Tiedon aamuisen väenvähennysilmoituksen jälkeen Nordean analyytikko Martti Larjo kommentoi Kauppalehdelle, että Tiedon suuri irtisanomistarve Suomessa on jatkoa toimille, jossa it-alan työvoimaa siirretään kalliiden kustannusten maista halpoihin.

Alkion mielestä Suomesta lakkaavien tehtävien osalta tilanne ei ole aivan tämä.

– Lähtökohtaisesti nämä työtehtävät (500) poistuvat. Tässä ei ole mitään toimenpidettä rinnalla, jolloin olisimme lisäämässä työvoimaa halpatuotantomaihin.

Alkio sanoo, että Tiedon hallintotoiminnot ovat Suomessa kalliita. Käytännössä se tarkoittaa, että leikkauksia tulee kohdistumaan muun muassa erilaisiin keskijohdon tehtäviin sekä myyntiin ja markkinointiin.

– Näiden lisäksi meillä on varsin suuri määrä alhaisen laskutusasteen työtehtäviä. Meillä on tehtäviä, joissa laskutettavaa työtä kahdenkymmenen prosentin edestä, kun toimialan keskiarvo saattaa olla kuuttakymmentä prosenttia.

Pääluottamusmies: Osasimme odottaa irtisanomisia

Tiedon pääluottamusmies Reino Turo tiesi, että irtisanomisia on odotettavissa.

– Osasimme ounastella, että irtisanomisia tulee koska toimitusjohtaja on hiljan vaihtunut.

Poispotkimistarpeen laajuus oli kuitenkin pieni yllätys. Turo arvelee, että Tiedon johto leikkaa Suomesta, koska se on halvempaa kuin monessa muussa maassa, jossa Tiedolla on työntekijöitä.

– Suomessa on tiettyihin maihin verrattuna irtisanomiskustannukset halvemmat, joten siinä saattaa olla yksi peruste. Mutta eihän sitä henkilöstö niele ja moni ihmettelee, että miksi näin.

Turo ei osaa arvioida, aikooko Tiedon henkilökunta protestoida irtisanomisia esimerkiksi ulosmarsseilla.

– Meillä on tällä hetkellä työrauhavelvoite voimassa.

Tiedon leikkausten kohdentuminen alkaa pääluottamusmiehen mukaan tarkentua toukokuulla.

Tiedolla on kaikkiaan 18 000 hengen vahvuinen henkilöstö ja toimintaa lähes 30 maassa. Työntekijöistä noin 6000 on Suomessa. Suomessa toimipaikkoja on muun muassa Oulussa ja Jyväskylässä.

Lue myös:

    Uusimmat