Tanniineilla on suomalaisten keskuudessa huono maine. Ravintola-asiakkaat osaavat pyytää sellaista punaviiniä, missä on mahdollisimman vähän tanniineja. Tavallisimmat syyt välttää tanniineja ovat epäilys tanniinien aiheuttamasta päänsärystä, ja ajatus siitä, että ne maistuvat karvaalta. Mutta mitä tanniinit oikeastaan ovat?
1. Tanniini on kasvissa esiintyvä fenolinen uuteaine. Niitä on myös esimerkiksi omenien ja pähkinöiden kuorissa. Tanniinien tehtävä on mahdollistaa viinien säilyminen ja ikääntyminen. Ne siis toimivat luonnollisena säilöntäaineena.
2. Tanniineja esiintyy erityisesti nuorissa punaviineissä. Pitkään kypsytetyissä viineissä tanniinit pehmenevät.
3. Tanniinit liukenevat viiniin rypäleiden kuorista ja siemenistä. Kuorista irtoaa viiniin myös väri. Nyrkkisääntö on, että mitä voimakkaampi väri viinissä on, sitä pidempään sitä on kypsytetty, ja sitä luultavammin siinä on myös paljon tanniineja.
4. Valkoviineissä ei ole tanniineja, sillä valkoviinirypäleistä poistetaan kuoret ennen käymisprosessin alkamista. Puutynnyreissä kypsytetyissä valkoviineissä saattaa tosin olla pieniä määriä tanniineja.
5.Terveyskirjaston mukaan viininjuomisen jälkeisen päänsäryn ei pitäisi johtua tanniineista. Monet tutkijat ovat esittäneet, että päänsäryn laukeaminen tietyntyyppisten viinien juomisesta on luonteeltaan psyykkistä.
6. Rypälelajikkeista erityisesti Syrah, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Tempranillo ja Montepulciano sisältävät paljon tanniineja.
7. Tanniinien väitetään maistuvan suussa hieman karvaalta. Ne voivat maistua karvaalta, mutta hyvässä viinissä myös silkkiseltä tai jopa samettiselta.
8. Tanniineja tarttuu viiniin kuorien lisäksi myös tammitynnyreistä, joissa useimpia punaviinejä kypsytetään. Tammitynnyristä puolestaan tarttuu viiniin myös vaniljaista, hyvin pehmeää makua.
9. Vähän tanniineja sisältäviä punaviinirypäleitä ovat muun muassa Pinot Noir, Barbera ja Grenache.
10. Tutkijoilla ei ole koskaan ollut selkeää käsitystä siitä, miten kasvit oikeastaan tuottavat tanniineja. Tanniinien ja muiden viinin sisältämien yhdistelmien väliset kemialliset reaktiot ovat edelleen kompleksisia ja ennalta-arvaamattomia. On myös mysteeri, että miksi tanniinit pehmenevät viinin pullotuksen jälkeen iän myötä.
Lähteet: Terveyskirjasto, WineEnthusiastMagazine, mikäviini.fi, WineSpectator
Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi @nitamakkonen
Uusimmat
-
00:01
Nordea: Suomen talous kääntyy loppuvuonna kasvuun
-
23:59
Stubb kertoi sukujuuristaan Ruotsin hoviin
-
22:58
Lastenrattaat syttyivät tuleen rappukäytävässä Jyväskylässä – pelastuslaitokselta painokas muistutus
-
22:48
Sebastian Vettel reagoi Kimi Räikköseen ytimekkäästi – joutui korjaamaan vastaustaan
-
22:34
Yli 60 lentoa peruttiin Helsinki-Vantaalla, edessä on jäinen yö – MTV seuraa
-
22:30
Täydellinen esitys – Leijonat-sankari sai joukkuekaverin ansaitut kehut
-
22:22
Stubb puolisoineen juhlaillallisilla Ruotsissa – tältä näyttää illan pukuloisto!
-
21:58
"Siinä ei hirveästi mietitty Akia" – Kolmiodraama-Mirellan ja Joonatanin piikittelyt eivät jää katsojilta huomaamatta
-
21:30
Mirellan ja Joonatanin vihoittelu Kolmiodraama-sarjassa hämmentää – Töllötuomarit: "Luokattoman huonoa käytöstä"
-
21:25
IS: Ukrainassa taistellutta suomalaismiestä epäillään törkeistä rikoksista
-
21:13
Leijonat nollasi Ruotsin vieraissa – neljä uutta pelaajaa irti
-
21:12
Konkarin 30-vuotinen unelma toteutui – ToPo on Suomen mestari
-
20:55
Hyppää Argentiinan iloisimman bussikuskin kyytiin – "Hyvää fiilistä ja energiaa"
-
20:48
Euroopan paras lokinmatkija kruunattiin – kuuntele kirkuvat kisasuoritukset
-
20:32
NHL-legendan poika tulee Suomen jäille
-
20:23
YK ja EU kehottivat Britanniaa hylkäämään parlamentin läpäisseen Ruanda-lakiesityksen
-
20:18
Stubb ruotsalaisten ajatuksista Suomesta: "On tällä hetkellä aika "coolia" olla suomalainen"
-
20:07
Sekava lintukaksikko hämmensi auttajia Yhdysvalloissa – "Liian humalassa lentääkseen"
-
20:00
Salkkarit-hahmo keksii hätävalheen: "Tulin hakemaan..."
-
19:48
Järkyttävä reaktio – entinen F1-kuski sai niskaansa "tappouhkauksien vyöryn"
-
Lataa lisää