Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Nämä kolme viiniä asiantuntija ostaisi juhannukseksi

9:44imgHuomenta Suomi -ohjelmassa maisteltiin kesän ruokapöytiin sopivia viinejä. Nappaa Ilkka Sirénin vinkit!
Julkaistu 17.06.2025 17:16
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Nappaa talteen asiantuntijan viinivinkit juhannuspöytään. 

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén jakoi Huomenta Suomi -ohjelmassa vinkit kesän ruoka- ja viiniparituksista.

Sirén neuvoo kokeilemaan raikkaita ja kevyitä viinejä grillipöydässä tuhtien punaviinien sijaan. 

Mutta mitä tarkoittaa raikas viini?

Lue myös: Vuoden 2025 parhaat hanaviinit on valittu – voittajajuomat selvitettiin sokkona

Helposti lähestyttävää raikkautta

Sirénin mukaan viinin raikkauteen vaikuttaa muun muassa se, miltä alueelta viini tulee, ja mistä rypäleestä se on tehty. Raikkaus syntyy myös viinin happorakenteesta, ja usein raikkaat ja hapokkaat viinit tulevat hieman viileämmiltä viinialueilta. 

Raikkaita viinejä Sirén kuvailee helposti lähestyttäviksi ja keveiksi. 

Täyteläisillä punaviineillä voi ehdottomasti olla paikkansa kesän ruokapöydissä, jos tarjolla on esimerkiksi lammasta tai nautaa, mutta suurimmaksi osaksi kesäruoka on melko kevyttä ja raikasta, jolloin raikas viini pariutuu ruoan kanssa erinomaisesti. 

Sirén vinkkaa kesän juhliin kolme Alkon uutuusviiniä, jotka voidaan kaikki nauttia jääkaappikylminä.

Lue myös: Miten toimia ravintolassa, kun tarjoilija kehottaa maistamaan viiniä? Viinitollo neuvoo

Mitä viiniä grillimakkaran pariksi?

Esimerkiksi makkaran kanssa Sirén parittaisi itävaltalaisen Domäne Wachaun Grüner Veltliner -valkoviinin vuodelta 2024.

– Hapokkuus leikkaa ihanasti rasvaisuutta. 

Kokonaisuus on kevyempi, kun rasvainen makkara kohtaa raikkaan ja hapokkaan viinin. 

Lue myös: Alko löysi Suomesta kiinnostavia "kuppikuntia"

Haastaja Rieslingille?

Grüner Veltliner -rypälettä Sirén kuvailee "Itävallan ykköstykiksi", ja uskoo sillä olevan mahdollisuuksia suosikkirypäle Rieslingin haastajaksi. Riesling ja Grüner Veltliner eroavat toisistaan aromi- ja makumaailmaltaan, ja jälkimmäiselle tyypillistä on melko vehreä aromi, josta löytyy muun muassa päärynää, yrttejä ja sitrushedelmää. Tämän tyyliset valkoviinit sopivat esimerkiksi sillin, varhaisperunan ja savustetun kalan kaveriksi.

Toinen Sirénin viinivinkki tulee Ranskasta Costieres de Nimesin alueelta. Clos Grange des Moines Rosé 2024 tarjoilee marjaisen herkullista tuoksua, ja pariutuu esimerkiksi ruokaisan salaatin, vaalean lihan ja kalaruokien kanssa hyvin. 

Lue myös: Parhaaksi valittu roseeviini maksaa alle 15 euroa: "Kilpailujen kestomenestyjä"

"Raikkaus ja hapokkuus ovat uusi täyteläisyys"

Punaviinin tarjoileminen huoneenlämpöisenä perustuu Sirénin mukaan siihen, että ranskalaisissa linnoissa huoneenlämpö on ollut viileämpi kuin mitä monella nykyään. Siksi etenkin kevyen punaviinin voi hyvin käyttää jääkaapissa ennen tarjoilua. 

Portugalilaiselta Vinho Verden alueelta tuleva Anselmo Mendes Pardusco Vinho Verde 2023 tuoksuu mustaherukalta, vadelmalta, metsämansikalta ja kirsikalta. Viini on rakenteeltaan kevyt, ja suutuntuma on erilainen kuin täyteläisissä tanniinisissa punaviineissä. 

– Kevyt voi olla kaunista, ja mielestäni raikkaus ja hapokkuus ovat uusi täyteläisyys, Sirén sanoo. 

Ruokaviininä kevyt punaviini on Sirénin mukaan täydellinen. Tämän viinin Sirén parittaisi esimerkiksi rouheampien kalaruokien, kuten savukalan kanssa. 

Lue myös: Nämä juomat ovat supersuosittuja maailmalla – miksi suomalainen "tölkkikansa" ei innostu?

Onko viineissä mitään sääntöjä? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös: 6 pulloa viiniä auki joka aamu kahden vuoden ajan: Tuomas on yksi viidestä himoitun tutkinnon suorittaneesta suomalaisesta

Katso myös: Makutestissä sinappisillit – selkeä voittaja löytyi, mutta maistelussa meinasi käydä raatilaiselle köpelösti: "Voisi olla vettä tässä vierellä..."

7:49imgHalpa vs. kallis -sarjassa maisteltiin sinappisillejä.

Tuoreimmat aiheesta

Viinit