Mainos

Tiesitkö? Tästä syystä toisissa maissa ajetaan vasemmalla

90 prosenttia maailman tieverkostosta on suunniteltu oikeanpuoleiseen liikenteeseen. Oletko tullut ajatelleeksi, mistä syystä toisissa maissa ajetaan vasemmalla?

Suurimmassa osassa maailmaa liikenne on oikeanpuoleista, mutta muun muassa Isossa-Britanniassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Japanissa ja Intiassa körötellään edelleen vasemmalla. 

Vasemmanpuoleinen liikenne juontaa juurensa aikaan, jolloin ensimmäiset tieverkostot syntyivät. Aikaan, jolloin autoista ei ollut tietoakaan.

Koska noin 85 prosenttia ihmisistä on oikeakätisiä, pidettiin tien vasemmalla puolella kulkemista parempana itsepuolustuksen kannalta. Mikäli vastaantulija ei ollutkaan ystävällismielinen, oli ratsastajan helpompi tarttua miekkaan vahvemmalla kädellään.

Koko sivistynyt maailma kulki pitkään vasemmalla. 1700-luvun lopulla käynnistynyt Ranskan suuri vallankumous kuitenkin muutti tilannetta.

Vallankumouksen seurauksena Ranskassa muutettiin kaikkea mahdollista lähestulkoon pelkästä muuttamisen ilosta. Myös vasemmanpuoleinen liikenne vaihtui nopeasti oikeanpuoleiseksi. Puolta Eurooppaa hallinneen Ranskan keisarin Napoleon Bonaparten valloittaessa uusia alueita, levisivät myös uudet lait ja käytännöt laajalle.

Eurooppalaiset antoivat periksi oikeanpuoleiselle liikenteelle, koska niin mantereen väestön kuin liikenteenkin määrä kasvoi kovaa vauhtia, eikä asioita haluttu mutkistaa enempää. Käytäntö levisi pian myös Atlantin toiselle puolelle.

Amerikkalaiset olivat autoteollisuuden pioneereja. Kun heidän oikeanpuoleiseen liikenteeseen tarkoitettujen autojen sarjatuotanto pääsi täyteen vauhtiin ja autoja vietiin ympäri maailmaa, ei muuallakaan maailmassa ollut enää samanlaista syytä pitää kiinni vanhoista perinteistä.

Brittiläinen imperiumi ja vasemmanpuoleinen liikenne olivat kuitenkin jo levinneet maailman kaukaisiin kolkkiin, kuten aiemmin mainittuihin Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Intiaan, joissa tänäkin päivänä liikenne on vasemmanpuoleista.

Japania Iso-Britannia ei puolestaan koskaan valloittanut, mutta briteillä on kuin onkin sormensa pelissä myös japanilaisten liikennekulttuurissa. Britti-insinöörit olivat nimittäin suunnittelemassa Japanin ensimmäistä rautatieverkostoa ja he suunnittelivat sen vasemmanpuoleiseksi, kuinkas muutenkaan.

Lähde: Car Throttle

***

3:31

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.