Tiesitkö tämän Arvista?

"Suomen luotettavin mies" Arvi Lind tuli suomalaisille tutuksi lähes 40 vuotta kestäneen uutistenlukijan uransa aikana. Uutismiehen ammattitaito tuskin jäi kenellekään epäselväksi. Eläkepäiviä viettävä Lind valotti viime syksynä Studio55.fin haastattelussa siviilipuoltaan.

Arvi Lindin elinikäinen unelma, lentäminen, toteutui vihdoin vuonna 2004.

− Suoritin purjelentolupakirjan eläkkeelle jäätyäni. Se oli vanhalle miehelle aikamoinen ponnistus. Minun piti opiskella paljon teoriaa. Yksi kesä siinä hommassa meni, Lind kertoo.

Lento-oppilaan pitää suorittaa vähintään 35 harjoituslentoa päästäkseen lentämään yksin. Lind harjoitteli yli 80 kertaa, kunnes tuo maaginen hetki koitti. Sitä hän ei unohda koskaan.

− Se oli niin pakahduttava tunne, että minua rupesi itkettämään. Olin aivan omillani, tuuli vain suhisi ympärillä, Lind kuvaa.

Innostus lentämiseen kuitenkin lopahti lupakirjan saamiseen. Toissa kesänä Lind käväisi taivaalla ystävän kanssa. Muuten lentäminen on jäänyt, vaikka itse taito ei katoakaan.

− Vaimo totesi lentolupakirjan saatuani, että nyt siun pittää lopettaa toi lentäminen, kun sie olet niin vanha, sie kuitenkin vedät jotain väärää vipua, Lind toistaa naureskellen.

Opinnot jäivät kesken

Rautaista uutistyön ammattilaista katsoessa ei heti uskoisi, että hän on koulutukseltaan ylioppilas. Lindille akateemisen tutkinnon puute on yhä piikki lihassa.

− Läksin vuonna 1962 Helsingin yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta. Minusta piti tulla äidinkielen opettaja, Lind kertoo.

Yliopistossa osakuntatoiminta vei nuoren miehen mennessään. Hän ehti vaikuttaa erilaisissa toimenkuvissa, kuten apuisäntänä, urheiluohjaajana ja fuksimajurina. Opinnot jäivät taka-alalle.

− Se on minulle trauma, että akateemiset opinnot jäivät kesken. Olen joskus ajatellut, etten pääsisi enää tv-uutisiin töihin tällä koulutuksella.

Nokkela pakinoitsija

Lindin ei ole vaikeaa nimetä lempiaineitaan koulussa: Ne olivat liikunta ja kuvaamataito.

− Olin kympin piirtäjä, ja minulla oli myös kymppi liikunnassa. Ei ole lajia, jota en olisi kokeillut.

Lindissä oli jo varhaisessa vaiheessa myös kynämiehen vikaa. Hänellä oli tapana kirjoittaa koulussa pakinoita, joista sateli hyvää palautetta.

Ylioppilaskirjoituksessa Lind kuitenkin teki äidinkielen kohdalla virheen.

− Jännitin sen verran, että kirjoitin asia-aineen. Pelkäsin, ettei lautakunnalla olisi huumorintajua pakinaan. Minua pidettiin varmana L:n kirjoittajana, mutta kirjoitin C:n, Lind kertoo.

Nuori rekkamies

Autoilu vei täysi-ikäisyyden saavuttaneen Lindin siinä määrin mennessään, että hän ajoi perinteisen kortin ohella myös kuorma-autokortin. Lindin taidoille tuli kysyntää muun muassa kaveripiirin muuttokuormien kuljetuksessa.

− Opiskeluaikoina ajoin uusia kuorma-autoja Karjaalta Lappeenrantaan. Se oli jopa sellainen pikku bisnes. Olen myös opettanut tyttäreni Minnan ajamaan rekkaa.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja