Tiesitkö? Tämä sairaus on 5-10 prosentilla suomalaisista

Levottomat jalat 25:17

Levottomat jalat -oireyhtymä on yllättävän yleinen sairaus, sanoi Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut neurologian erikoislääkäri Sari Atula.

– Sanotaan, että jopa 5-10 prosentilla, vähän tutkimuksesta riippuen, on näitä oireita. Kolmella prosentilla ne ovat lähes jokapäiväisiä ja ne haittaavat jokapäiväistä elämää, Sari Atula sanoi lähetyksessä.

– Sehän on ensimmäisen kerran kuvattu levottomat jalat -oireyhtymän nimellä vuonna 1945, mutta silti uskoisin, että näitä tapauksia on aika paljon tunnistamatta.

Atulan mukaan sairaus on hieman huonosti tunnettu kokonaisuus, vaikka se on yksi yleisimmistä neurologisista sairauksista. Parkinsonin taudin tapaan levottomat jalat -oireyhtymä on myös liikehäiriösairaus.

Parkinsonin taudin ohella levottomien jalkojen oireet voivat esiintyä myös ääreishermosairauden eli polyneuropatiaan, diabeteksen, reuman ja fibromyalgian yhteydessä.

Myös raskausaikana levottomat jalat ovat yleinen vaiva. Atulan mukaan viidesosa tai jopa kolmasosa raskaana olevista kärsii oireista etenkin raskauden loppua kohden. Tällöin oireet kuitenkin yleensä menevät ohi raskauden jälkeen.

Kuinka levottomia jalkoja voi hoitaa kotona? Minkälaista lääkitystä niiden hoitoon käytetään? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat