Tiesitkö? Tämä Hollywood-elokuva kuvattiin Kuusamossa

Suomalaisten mielissä Kuusamo on talven matkakohde ja tuttu lähinnä Ruka-tunturista. Sen "eksotiikka" on kuitenkin purrut niin hyvin maailmalla, että Kuusamossa on kuvattu action-elokuva Hanna.

Ilmaiseksi maine ja sen myötä elokuvan kuvausryhmä ei ole tullut, vaan sen eteen on tehty paljon töitä.

­– Se on monen sattuman summa. Suurimpia tekijöitä siinä olivat Suomen elokuvasäätiö, Kuusamon kaupunki ja meidän elinkeinoyhtiömme Naturpolis. Heidän yhteistyönsä ja kontaktiensa avulla Hollywood löysi Kuusamon, kertoo kuusamolainen matkailuyrittäjä Marjo Määttä.

150 henkilön elokuvaryhmän parin viikon vierailu mullisti kuusamolaisten elämän ainakin hetkeksi ja toi töitä ja rahaa paikkakunnalle.

– Kyllähän se iso juttu oli Kuusamolle.

– Meidän yrityksemme keskittyy matkailun lisäksi koneurakointiin. Koneitamme tarvittiin järven jäätä auraamaan ja linkoamaan lunta – sitä käännettiin milloin mitenkin päin, että kuvakulmat olivat oikein, Määttä valottaa yrityksensä panosta elokuvan kuvauksissa.

Kansainvälisen spektaakkelin lisäksi Kuusamossa on kuvattu myös kotimaisia tuotantoja. Erityisesti kokkausohjelmia tehdään Kuusamossa tiuhaan. Paikan valttina on niin sanottu wild food, villi ja puhdas ruoka.

– En enää tänä päivänä puhuisi niinkään lähiruoasta, koska esimerkiksi meidän ravintolassamme on riekkoa listalla ja se tulee Utsjoelta. Mutta se on puhdasta ruokaa, villiruokaa. Tiedän tasan tarkkaan, että soittaessani kalastajalle ja pyytäessäni tuoretta kalaa, se kala on tuoretta. Puhtaan ruoan verkosto on voimakas ja sen eteen tehdään paljon töitä.

– Meillä on myös oma juusto.

Katso lähetyksestä, miten yrittäjien yhteistyö on nostanut Kuusamon maailmanmaineeseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja