Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteet: "En voi syödä"

10:02Yksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteetMitkä ruoat kiinnostavat turisteja, ja mikä ei kelpaa? Katso videolta koko keskustelu.
Julkaistu 18.11.2025 16:45
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Inka Korhonen

inka.korhonen@mtv.fi

Ruoka kuuluu maailmanlaajuisesti matkailijoiden viiden kiinnostavimman teeman joukkoon, mutta Suomea ei vielä kovin usein yhdistetä tähän teemaan. 

Voisiko Suomestakin tulla matkailumaa, jonne turistit haluavat tulla ruoan perässä? Tätä asiaa on nyt ensimmäistä kertaa tutkinut Visit Finland. 

Kansainvälisen tutkimuksen tulokset osoittavat, että suomalainen ruokakulttuuri herättää kansainvälisissä matkailijoissa uteliaisuutta, mutta sen tunnettuus on edelleen rajallinen. 

Noin viidennes vastaajista ei harkitse Suomea ruokamatkakohteena, koska suomalainen ruoka ei ole heille riittävän tuttua tai houkuttelevaa.

– Siihen nähden, että ruoka on niin tärkeä matkailijan loma-aktiviteettina, niin meidän tilanne on aika huono. Meitä ei tunneta ruokamaana, eikä ruoka näy missään mielikuvissamme. Siinä mielessä meillä on kyllä vielä tekemistä, Visit Finlandin ruokamatkailun asiantuntija Terhi Hook kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa marraskuussa.

"En voi syödä Petteri Punakuonoa"

Mielikuviin voitaisiin vaikuttaa esimerkiksi oikeanlaisella markkinoinnilla. 

Tiettyjä raaka-aineita on jo osattu nostaa matkailuvalteiksi, ja siitä osoituksena on esimerkiksi turistien virta helsinkiläisessä Savotta-ravintolassa. A&S Ravintoloiden kehitysjohtaja Toni Mikkosen mukaan esimerkiksi erilaiset pororuoat ovat valttikortti – mutta samaan aikaan jakavat myös mielipiteitä. 

– Brittituristien keskuudessa se on sellainen, että "ei, en voi syödä Petteri Punakuonoa". Sitten taas saksalainen, japanilainen tai jenkki tulee, että "missä sitä poroa on – sitä on saatava heti", Mikkonen nauraa.

Aasialaisturisteille räätälöidyt menut

Mikkosen mukaan ravintolakeittiössä huomataan usein pöytäseurueen tilausten perusteella, mistä maasta syöjät ovat tulleet vierailulle. 

– Kun kaikille menee porot ja karhut, niin tietää jo, että japanilaiset ovat pöydässä.

Ravintola Savotassa käy paljon pakettimatkailijoita erityisesti Kiinasta ja Japanista. Tämä on täytynyt ottaa huomioon ruokalistoja suunnitellessa. 

– Heille on räätälöity menut ihan täysin ja teestä lähtien otettu huomioon kaikki heitä varten.

Millä keinoin turisteja saataisiin houkuteltua ruoan perässä Suomeen? Miten valmistuu ravintola Savotan suosittu poroannos? Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu.

Napaa resepti: Ravintola Savotan poron paahtopaistia, juurespyttipannua ja puikulamuusia

Lisää aiheesta:

Suomalaisessa ruoassa on yksi selvä myyntivaltti – positiivinen yllätys turisteilleLaulaako KAJ myös suomalaisen saunan maailmankartalle? "Uskon, että lisää kiinnostusta"Suomalainen huippukokki ei tyrmää valmisruokia – kehottaa käyttämään niitä inspiraation lähteenä: ”Itsekin käytän valmisnuudeleita kotona”Puhtaus ja paikalliset erikoisuudet kiinnostavat – laivan buffet on turisteille eksoottinen ruokakeidas”Suomi on liian kallis maa matkustaa” – turisteja vetää eksotiikka, mutta suomalainen ei näe kotimaataan tyyriyden takiaRisteilymatkustajille tarjotaan nyt ötökkäruokaa: "Jotta ihmiset ihastuisivat tähän, pitää löytyä myös niitä, jotka sitä vihaavat"
RuokaRuokamatkailuViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 12:58
    Kiina

    Tomaattikohu kiehahti yli: Kiina hukkuu nyt omaan pyreeseensä

  • 06:29
    Nuoret

    Helsinkiläisnuorten ostama lounasruoka voi pöyristyttää

  • Eilen17:08
    Luonto ja eläimet

    Päiväkodin ruoasta löytyi hiiri Haukiputaalla –"Mikäs möykky täällä on!"

  • Eilen16:59
    Arkiruoka

    Suomalaiset kävelevät tämän ohi päivittäin – arkiruokien superraaka-aine piilee pakastealtaassa

  • Eilen08:15
    Hedelmät

    Hedelmä, jota kannattaa nyt ostaa – edukas kuitupommi!