Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tiesitkö? Raaoissa tomaateissa piilee vaara – älä valmista ruoaksi

Julkaistu 18.03.2014 15:25

Raakoja ja vihertäviä tomaatteja ei kannattaisi pahemmin maistella.

Kauppojen vihannesosastojen tomaatit eivät aina ole kypsimmästä päästä. Pussiin on joskus pakattava pakostikin raakoja ja vihertäviä tomaatteja, koska kypsempiä ei ole tarjolla. Vihreitä tomaatteja ei kuitenkaan kannattaisi lapata saman tien lautaselle, sillä ne voivat aiheuttaa ikäviä oireita.

Eviran mukaan raa'at vihreät tomaatit sisältävät vihreän perunan lailla lievästi myrkyllisiä aineita, glykoalkaloideja. Perunassa aineet ovat solaniineja ja tomaatissa tomatiineja. Nämä glykoalkaloidit saattavat jo pieninä annoksina aiheuttaa muun muassaa ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa.

Glykoalkaloidit haihtuvat tomaattien kypsyessä, joten vihreinä ja raakoina niitä ei Eviran mukaan kannata syödä. Ei edes ruoaksi valmistettuna. On kuitenkin olemassa myös kypsänäkin vihreitä tomaattilajikkeita, jotka eivät sisällä glykoalkaloideja.

Tomaatti kannattaa syödä kypsennettynä

Kun punainen tomaatti on kypsynyt mehevän punaiseksi, kannattaa se parhaiden terveyshyötyjen maksimoimiseksi nautiskella kypsennettynä.

Jos haluat tomaatista erityisesti C-vitamiinia, kannattaa se syödä ehdottomasti tuoreena ja kypsentämättömänä. Tomaatin lykopeeni imeytyy kuitenkin parhaiten kypsennetyistä tomaattituotteista kuten ketsupista ja tomaattikastikkeista. Lykopeenin on suomalaistutkimuksissakin todettu ehkäisevän muun muassa syöpää.

Sadassa grammassa tuoretta tomaattia on noin kolme milligrammaa lykopeenia. Samassa määrässä tomaattimehua on lykopeenia jo 9 milligrammaa. Ketsupissa sitä on vieläkin enemmän eli noin 15 milligrammaa.

(MTV LIFESTYLE)

Lisää aiheesta:

"Ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita" – nämä perunat ovat terveydelle haitallisiaTerveyspommi, joka kannattaa napata nyt kaupassa ostoskoriin – tunnetko jo eri lajikkeet?Tiedätkö, mitä tomaateille tapahtuu jääkaapissa? Virheellinen uskomus elää vahvana: "Vaikuttaa makuun ratkaisevasti"Tiesitkö? Näitä terveellisiä ruoka ei pitäisi syödä liikaa – voi olla negatiivisia vaikutuksia niin vatsalle kuin ihollekin7 hyödyllistä faktaa tomaatista – tiesitkö näitä?Tiesitkö? Nämä tutut ruoka-aineet ovat oikeasti myrkyllisiä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 20:06
    Kuolema

    Maaret Kallio kertoo, miten puhua lapselle kuolemasta

  • 18:56
    Raskas liikenne

    Ammattikuski listaa tavisautoilijoiden yleisimmät liikennemokat – "He eivät ajattele sitä ollenkaan"

  • 17:16
    Ruoka

    Legendaarinen kanapasta: Tämä kermainen kastike on jättihitti

  • 15:29
    Snapchat

    Snapchatin suunnitelma raivostuttaa somessa – konsultti: Väistämätöntä

  • 12:59
    Remontointi

    Lykkäätkö remonttia rahan takia? Vitkuttelu voi tulla kalliiksi