Tiesitkö? Raaoissa tomaateissa piilee vaara – älä valmista ruoaksi

Raakoja ja vihertäviä tomaatteja ei kannattaisi pahemmin maistella.

Kauppojen vihannesosastojen tomaatit eivät aina ole kypsimmästä päästä. Pussiin on joskus pakattava pakostikin raakoja ja vihertäviä tomaatteja, koska kypsempiä ei ole tarjolla. Vihreitä tomaatteja ei kuitenkaan kannattaisi lapata saman tien lautaselle, sillä ne voivat aiheuttaa ikäviä oireita.

Eviran mukaan raa'at vihreät tomaatit sisältävät vihreän perunan lailla lievästi myrkyllisiä aineita, glykoalkaloideja. Perunassa aineet ovat solaniineja ja tomaatissa tomatiineja. Nämä glykoalkaloidit saattavat jo pieninä annoksina aiheuttaa muun muassaa ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa.

Glykoalkaloidit haihtuvat tomaattien kypsyessä, joten vihreinä ja raakoina niitä ei Eviran mukaan kannata syödä. Ei edes ruoaksi valmistettuna. On kuitenkin olemassa myös kypsänäkin vihreitä tomaattilajikkeita, jotka eivät sisällä glykoalkaloideja.

Tomaatti kannattaa syödä kypsennettynä

Kun punainen tomaatti on kypsynyt mehevän punaiseksi, kannattaa se parhaiden terveyshyötyjen maksimoimiseksi nautiskella kypsennettynä.

Jos haluat tomaatista erityisesti C-vitamiinia, kannattaa se syödä ehdottomasti tuoreena ja kypsentämättömänä. Tomaatin lykopeeni imeytyy kuitenkin parhaiten kypsennetyistä tomaattituotteista kuten ketsupista ja tomaattikastikkeista. Lykopeenin on suomalaistutkimuksissakin todettu ehkäisevän muun muassa syöpää.

Sadassa grammassa tuoretta tomaattia on noin kolme milligrammaa lykopeenia. Samassa määrässä tomaattimehua on lykopeenia jo 9 milligrammaa. Ketsupissa sitä on vieläkin enemmän eli noin 15 milligrammaa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja