Tiesitkö? Näitä ruokia ei kannata syödä iltaisin

Illalla ei kannata ahmia liikaa ruokaa, sillä ruoansulatusjärjestelmä on kovilla raskaan aterian jälkeen yöllä, kun sen pitäisi saada levätä.

Nukkumaan ei koskaan pitäisi mennä täydellä vatsalla. Raskaan päivän jälkeen keho tarvitsee lepoa eikä ruoansulatusjärjestelmä ole poikkeus. Rasvaisten ruokien syöminen ennen unia voi lisäksi aiheuttaa närästystä. Iltapalan olisikin syytä olla mahdollisimman kevyt ja se kannattaa syödä 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Vältä ainakin näitä ruokia ennen kuin menet nukkumaan!

1. Pasta

Pastan syömistä tulisi ehdottomasti välttää ennen nukkumaanmenoa. Pastaruoat ovat helppoja valmistaa ja juuri siksi houkuttelevia vaihtoehtoja työpäivän jälkeen, mutta pastassa on paljon hiilihydraatteja, jotka muuttuvat lopulta rasvaksi. Yleiset pastakastikkeet ovat myös täynnä juustoja ja öljyjä, joten tästä korkean glykeemisen indeksin omaavasta ruoasta kannattaa pysytellä iltaisin kaukana.

2. Pizza ja hampurilaiset

Pizza on kaukana kevyestä iltapalasta. Ruoansulatusjärjestelmällä on vaikeaa sulatella sitä päiväsaikaankin, joten voit vain kuivtella, kuinka vaikeaa se on illalla, kun sen pitäisi olla levossa. Pizza on hyvin rasvaista ja monet sen ainesosista ovat happoisia, joten närästyksen riski on suuri. Myös rasvaisia juustohampurilaisia kannattaa vältellä, sillä nekin voivat aiheuttaa närästystä.

3. Karkit

Tiesitkö, että syömäsi ruoat voivat vaikuttaa uniisi? On tunnettu tosiasia, että rasvaiset ruoat ja sokeriset herkut, etenkin karkit, voivat vaikuttaa aivoaaltoihin ja laukaista painajaisia. Jos haluat rauhallisen ja rentouttavan yön, vältä roskaruokaa ja valitse terveellisempiä ja kevyempiä korvikkeita, kuten kaurapuuroa.

4. Punainen liha

Punaista lihaa ei kannata vältellä kokonaan, sillä se on hyvä proteiinin ja raudan lähde, mutta iso, mehukas pihvi illalla syötynä estää sen syvän, rauhallisen ja virkistävän unen, johon raskaan päivän jälkeen tähdätään.

5. Suklaa

Tumma suklaa tekee hyvää aivoille ja muistille, mutta samalla se tekee hallaa vyötärölinjoille. Etenkin jos tartut suklaaseen illalla, kalorit varastoituvat rasvaksi, kun keho yrittää levätä. Pieni pala suklaata toimii hyvänä jälkiruokana, mutta ongelma on siinä, että on vaikea lopettaa syömistä yhteen palaan.

Yksi syistä, miksi suklaata – ja etenkin tummaa suklaata – tulisi vältellä iltaisin, on se, että siinä on paljon kofeiinia ja muita stimulantteja, jotka pitävät sydämen kovilla ja rasittavat mieltä, joten saat tuskin rentouduttua.

6. Vihannekset

Vihannekset ovat herkullisia ja ravintorikkaita ruokia, mutta nekään eivät ole yllättäen hyvä vaihtoehto, jos olet pian menossa nukkumaan. Vihannekset, kuten sipulit, parsakaali ja kaali, sisältävät runsaasti liukenematonta kuitua, joka saa vatsan tuntumaan täydeltä pitkään. Tämä sopisi hyvin päiväsaikaan, mutta yöllä kuitu liikkuu todella hitaasti ruoansulatusjärjestelmässä saattaen aiheuttaa myös ilmavaivoja.

7. Alkoholi

Alkoholi pilaa unet takuulla, sillä se voi aiheuttaa yöllistä hikoilua ja saada sinut heräämään toistuvasti yön aikana. Alkoholi, ja etenkin viini, pilaa siis unenlaadun, mutta myös vähentää nukkumiseen käytettyä aikaa. Lisäksi siinä on runsaasti kaloreita.

8. Sipsit ja muut pikkusuolaiset

Käsiteltyjä pikkupurtavia pitäisi vältellä aina eikä vain silloin, kun on menossa nukkumaan. Ne kuitenkin sisältävät runsain mitoin natriumglutamaattia, joka on yhdistetty lukuisiin unihäiriöihin.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat