Tiesitkö näistä hyödyistä? Säännöllinen orgasmi tekee hyvää monin tavoin – "Luonnon lääkettä"

Iso O - matka hekuman huipulle 8:10
Katso myös: Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström vieraili Huomenta Suomessa puhumassa naisen orgasmeista. Miksi orgasmi on niin tärkeä?

Orgasmi säännöllisesti tekee hyvää, mutta miksi? Hekuman huipulle kapuamiseen on montakin hyvää syytä.

Mitä orgasmin aikana tapahtuu?

– Tutkimusten mukaan orgasmi aktivoi aivoja yli 30 alueella, lääkäri Emilia Vuorisalmi kertoo.

Vuorisalmen mukaan orgasmiin liittyy tyypillisesti tuntosignaalit kehon eri osista, kuten sukuelimistä tai nänneistä.

– On tärkeä ottaa huomioon kiihottumisen ja orgasmin yksilöllisyys; yksi saa helposti nänniorgasmeja, toista taas ei nännien kosketus kiihota lainkaan. Yhtäläisyyksiä on paljon, mutta jokaisella on oma reseptinsä orgasmiin.

Orgasmin terveyshyödyt saa yksinkin

Orgasmiin liittyy useita terveyshyötyjä, joiden vuoksi sitä kannattaa tavoitella.

Naisille orgasmi nimenomaan yhdynnän aikana voi olla hankala saavuttaa, mutta tavalla ei olekaan väliä. Suuseksin tai käsipelin lisäksi orgasmin terveyshyödyistä pääsee nauttimaan ilman kumppaniakin.

– Toisen kanssa harrastettavan seksin ohella orgasmin tuomat hyvät vaikutukset on saavutettavissa myös itsekseen. Itsetyydytys onkin osaltaan luonnon kipulääke, josta on paljon monenlaista hyötyä, Vuorisalmi vahvistaa.

Alla muutama syy, jotka todistavat, että säännöllisestä orgasmista on iloa! Muista kuitenkin, ettet pilaa itseltäsi seksin iloa orgasmin tavoittelussasi. Hyvänkään seksin aikana orgasmia ei välttämättä kuulu. Lue, mitä kaikkea orgasmin saavuttaminen voi vaatia.

Orgasmi voi auttaa migreeniin ja muihin kipuihin

Oksitosiini on luottamuksen ja yhteenkuuluvuuden tunteen hormoni, joka endorfiinin ohella toimii myös kivunlievittäjänä, kertoo Emilia Vuorisalmi.

– Orgasmi voikin olla luonnon lääkettä.

Vuorisalmi muistuttaa kuitenkin, että kivun kohdalla on hyvä kuunnella itseään ja pyrkiä selvittämään kivun juurisyy.

– Yhteys itseen, muihin ja luontoon ovat kestäviä konsteja kivun lievitykseen ja mielen tasapainottamiseen. Orgasmi taas saattaa toimia tehokkaana ja hetkellisenä mielihyvän tuojana ja kivunlievittäjänä.

Esimerkiksi Durhamin yliopiston professori Amanda Ellisonin mukaan orgasmi voi lievittää päänsärkyä.

Moni ihminen kärsii päänsärystä ukonilmalla, mutta miksi? Juttu jatkuu videon alla.

Moni kärsii päänsärystä ukkosella, osa taas pitää ilmiötä huuhaana – näin vastaa neurologi 3:44

Myös vuonna 2013 Cephalalgia -tiedejulkaisussa ilmestyneessä saksalaistutkimuksessa havaittiin, että seksi lievittää migreenejä 60 prosentilla potilaista. Kuitenkin kolmannes vastaajista kertoi seksin pahentavan migreeniä. 

Tutkijat arvelivat, että osalla ihmisistä seksin aikana vapautuu endorfiineja, jotka saavat aikaan mielihyvän tunteita ja vähentävät kipua. Toisilla seksin aikaiset liikkeet voivat kuitenkin pahentaa tiettyjä migreenioireita, kuten pahoinvointia sekä herkkyyttä kosketukselle. Kokeilemalla selviää, kumpaan joukkoon kuuluu.

Jos orgasmista ei ole apua, testaa migreeniin näitä kotikonsteja.

Mistä tiedän, onko minulla migreeni? Juttu jatkuu videon alla.

Mistä tiedän, onko minulla migreeni? 1:10

Orgasmi vähentää stressiä

Tuhannen vastaajan suomalaiskyselyssä 26 prosenttia vastaajista kertoi lievittävänsä stressiä harrastamalla seksiä kumppaninsa kanssa. Stressinlievitys onkin orgasmin yksi tunnettuja hyötyjä.

Seksologi Beverly Whipple mainitsee kirjassaan The Orgasms Answer Guide esimerkiksi Carol Rinkleib Ellisonin tutkimuksen vuodelta 2000, kertoo Huffington Post. Siinä Ellison haastatteli yli 2600 naista, jotka olivat iältään 23–90-vuotiaita. Selvisi, että masturboivista naisista 39 prosenttia kertoi harrastavansa itsetyydytystä rentoutuakseen.

Seksologi Whipplen mukaan rentouttava vaikutus johtuu orgasmin aikana vapautuvasta oksitosiinista.

Mitä stressi oikeastaan tarkoittaa? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä tarkoittaa stressi? Terveystalon työterveyspsykologi Antti Aro vastaa. 5:21

Alankomaalaisen Groningen yliopiston tutkijat havaitsivat puolestaan, että naisen kokiessa orgasmin aivojen pelkoon ja ahdistukseen yhdistetty mantelitumake osoittaa vain hyvin vähän tai ei lainkaan aktiivisuutta.

– Aivojen hälytystila tai vaikkapa pitkittynyt stressi voi siis estää tai vaikeuttaa orgasmin saantia. Samoin orgasmi helpottuu, kun mielihyväpolkua aktivoi. Esimerkiksi hyvien aiempien orgasmikokemusten muistelu voi auttaa, Emilia Vuorisalmi vinkkaa.

Vuorisalmi kertoo, että orgasmi hiljentää myös hitaan päätöksenteon keskusta.

– Tähän liittyy myös monenlainen murehtiminen ja vaikkapa oman suorituksen tai ulkonäön arviointi seksin aikana. Itsensä kriittinen analysointi voi siis vaikeuttaa orgasmin saamista, ja samoin näiden ajatusten hellittäminen helpottaa sitä.

Jos orgasmia ei syystä tai toisesta kuulu, ei hätää. Kokeile näitä seitsemää keinoa stressin lievittämiseksi.

Säännölliset orgasmit vähentävät eturauhassyövän riskiä

Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan miesten tulisi ejakuloida vähintään 21 kertaa kuussa pienentääkseen riskiään sairastua eturauhassyöpään kolmanneksella.

Eturauhassyöpään sairastuu tuhansia miehiä vuosittain. Mistä eturauhassyövän voi tunnistaa tai voiko sen oireita itse havaita? Juttu jatkuu videon alla.

Näin oireilee eturauhassyöpä 8:49

Orgasmi lievittää kuukautiskipuja

Onneksi kuukautiskivuista ei tarvitse kärsiä kuukauden jokaisena päivänä, mutta kivuliaiden päivien aikaan kannattaa kokeilla itsehoitoa särkyjen lievittämiseksi, muistuttaa esimerkiksi Vogue.

Aiemmin tänä vuonna kuukupeistaan tunnettu Lunette ja seksilelumerkki Womanizer julkaisivat viime vuonna teettämänsä Menstrubation-nimisen yhteistutkimuksen, jolla selvitettiin itsetyydytyksen vaikutusta kuukautiskipuihin.

Selvisi, että aktiivisella itsetyydytyksellä oli kipua lieventäviä vaikutuksia yleisiin oireisiin, kuten kramppeihin sekä vatsa- ja selkäkipuihin. Tulosten mukaan 42 prosenttia liki 500 vastaajasta koki itsetyydytyksen kipulääkkeitä parempana hoitokeinona. Huomioitavaa on, että 43 prosenttia valitsi ennemmin kipulääkkeet tehokkaimmaksi keinoksi, joten kivunhoito todella on hyvin yksilöllistä.

70 prosenttia vastaajista kertoi kuitenkin itsetyydytyksen lievittävän kipuja ainakin jonkin verran. Näistä 70 prosentista lähes kolmannes sanoi kipujen lieventyneen paljon. Myös kipujen tiheydessä näkyi vaikutusta itsetyydytyksen avulla.

Kolmen kuukauden tutkimusjakson jälkeen kuitenkin jopa 90 prosenttia vastaajista suositteli itsetyydytystä kuukautiskipujen hoitokeinona.

– Suuri osa tutkimukseen osallistuneista, jopa 85 prosenttia, kertoi aikovansa ylläpitää itsetyydytysrutiinia myös tutkimuksen jälkeen. Tämä on merkittävä tutkimustieto, joka osoittaa että itsetyydytys on paitsi mukavaa ja hauskaa myös aidosti hyödyllistä merkittävälle osalle maailman ihmisistä, iloitsee myös Luneten toimitusjohtaja Heli Kurjanen.

Mistä vuotohäiriöt voivat johtua? Gynekologi vastaa videolla. Juttu jatkuu videon alla.

Mistä vuotohäiriöt voivat johtua? Gynekologi vastaa 3:40

Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä.

– Endorfiinien vapautuminen antaa autuaan onnen tunteen, mikä voi myös auttaa kipujen kanssa, pohtii Voguen haastattelema, NHS:n seksuaaliterveyskonsultti Naomi Sutton, ja huomauttaa:

– Se on ilmaista, eikä sillä ole mitään negatiivisia sivuvaikutuksia.

Women's Healthin haastattelema gynekologi Sonia Bahlani muistuttaa puolestaan, että masturbaatio vapauttaa myös serotoniinia ja dopamiinia, jotka on yhdistetty nautintoon ja stressin vähenemiseen. Orgasmin vapauttamat prolaktiini ja kivunlievittäjä oksitosiini voivat kumpikin auttaa yöunien kanssa. Kaiken kaikkiaan orgasmi tuokin mukanaan mukavan rentoutumisen tunteen, josta kannattaa ottaa kaikki irti, jos olo kuukautisten vuoksi on muutoin tukala.

Jos orgasmista ei ole iloa juuri sinun kuukautiskipuihisi, testaa tätä kikkaa. Miljoonia katselukertoja TikTokissa saaneen videovinkin on moni todennut tehokkaaksi.

Lue myös:

    Uusimmat