Etkö taaskaan saanut orgasmia? Seksuaaliterapeutti muistuttaa, mitä sinun oikeasti tulisi seksin jälkeen pohtia

Moni haaveilee entistä voimakkaammista orgasmeista – tai orgasmeista ylipäätään –, mutta kannattaako se? Seksuaaliterapeutti kannustaa unohtamaan orgasmikeskeisyyden.

Hyvänkään seksin aikana orgasmia ei välttämättä kuulu. Erityisesti orgasmi yhdynnän aikana on tunnetusti monelle naiselle vain saavuttamaton unelma, ja suuseksi onkin usein todennäköisin tapa kivuta hekuman huipulle. Vuonna 2017 Archives of Sexual Behavior -lehdessä julkaistu tutkimus paljasti karuja lukemia: siinä missä 95 prosenttia heteromiehistä kertoi saavansa yleensä tai aina orgasmin seksin lomassa, heteronaisista samaa pystyi sanomaan vain 65 prosenttia.

Tutkimustuloksista ei kannata lannistua. Siinä missä toiset saavat orgasmin yhdynnässä ja toiset suuseksin avulla, toisille paras keino on itsetyydytys. Toisille hekuman huipulle kiipeäminen on kuitenkin lähtökohtaisesti vaikeaa – oli metodi mikä hyvänsä. 

– Heillekin, jotka eivät ole koskaan kokeneet orgasmia, on hyviä uutisia: kaikilla ihmisillä on lähtökohtaisesti kyky orgasmiin, eikä itsessä ole mitään vialla, jos orgasmin kanssa on ollut haasteita. Toisilla orgasmin oppiminen vie vain pidemmän aikaa, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen muistuttaa Kaalimato.comin tiedotteessa.

Miksi orgasmia ei sitten kuulu? Olemme aiemmin kertoneet parisuhde- ja seksiasiantuntija Annabelle Knightin listaamista neljästä merkittävästä syystä.

"Jotta orgasmirefleksi laukeaa..."

Orgasmin saavuttaminen voi vaatia montaa asiaa: ensinnäkin omaa seksuaalisuuttaan ja omia orgasmejaan täytyy pitää tärkeänä asiana. Avuksi on, jos tuntee hyvin oman vartalonsa ja sukupuolielinten anatomian.

Orgasmin voimakkuuteen voi myös vaikuttaa usealla tapaa itse. Erilaiset virikkeet, oma vireystila ja kosketuksen tavat vaikuttavat kaikki. Myös kumppanin kanssa luotu tunneside vaikuttaa seksin nautinnollisuuteen.

– Jotta orgasmirefleksi laukeaa, täytyy tietty nautinnollinen kynnyspiste ylittyä, Lavikainen selittää.

"Tärkeämpää olisi kysyä itseltään..."

Vaikka orgasmin saisikin, joku saattaa haaveilla entistä vaikuttavimmista orgasmeista. Esimerkiksi pari vuotta sitten ilmiöksi nousi "järisyttäviä" orgasmeja tarjoava seksilelu, joka sai naiset suorastaan villiintymään ja monet haaveilemaan vastaavasta kokemuksesta.

– Jatkuvasti voimakkaampien orgasmien tavoittelun sijaan tärkeämpää olisi minusta kysyä itseltään, jäikö masturbaatiohetkestä tai seksistä kumppanin kanssa tyydyttynyt ja hyvä olo. Tyydyttynyt voi olla ilman orgasmiakin, Lavikainen korostaa.

Seksistä kannattaakin nauttia matkan, ei päämäärän, vuoksi.

–  Kannustan ehdottomasti olemaan utelias omaa kehoaan ja nautintoaan kohtaan, mutta jättämään liiallisen orgasmikeskeisyyden ja erilaisten orgasmien keskinäisen arvottamisen vähemmälle, Lavikainen jatkaa.

Voiko olla hyvää seksiä ilman orgasmia? Miksi naiset teeskentelevät orgasmin? Miksi orgasmi ylipäätään on niin tärkeä asia? Videolla näihin ja muihin kysymyksiin orgasmeista vastaa erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström.

Iso O - matka hekuman huipulle 8:10
Voiko olla hyvää seksiä ilman orgasmia? Videolla asiaa naisten orgasmeista!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta seksi ja parisuhde.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat